Dış iskeletler ve robotik vücut parçaları gibi parçalar, biyolojik sınırlamaların ötesinde insan motor yeteneklerini geliştiren yeni teknolojilerdir. Bu cihazlar sağlıklı bireyler için üretkenliği artırabilir ve engelli kişiler için hayatlarını çok daha kolaylaştırabilir. Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Tamar Makin, teknoloji hayatımıza giderek daha fazla entegre olurken, özellikle engelli bireyler için araştırma ve geliştirmede kapsayıcılığın sağlanmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor.
Bu alandaki yeniliklerden biri, Profesör Makin’in laboratuvarında Dani Clode tarafından geliştirilen “Üçüncü Başparmak”tır. Üçüncü Başparmak, el hareketini geliştirmek için tasarlanmış ekstra bir robotik başparmaktır ve kullanıcıların tek elle zorlayıcı olabilecek görevleri gerçekleştirmelerine olanak tanır. Baş parmakların altındaki basınç sensörleri tarafından kontrol edilen Başparmak, geniş bir hareket ve uyarlanabilirlik yelpazesi sunar.
Üçüncü Başparmak, 2022’de Royal Society Yaz Bilim Sergisi’nde 596 katılımcı üzerinde test edildi. 3 ila 96 yaş aralığındaki katılımcılara, mandalları hareket ettirme veya köpük nesneleri yer değiştirme gibi aktivitelerde Başparmağı kullanma görevi verildi. Sonuçlar, katılımcıların %98’inin cinsiyet veya el kullanımından bağımsız olarak cihazı ilk dakikadan itibaren etkili bir şekilde kullanabildiğini gösterdi. Ancak performans yaşa göre değişti ve yaşlı yetişkinler ile küçük çocuklar bazı zorluklar yaşadı.
Dani Clode, giyilebilir teknolojide kapsayıcı tasarımın önemini vurgulayarak cihazların çeşitli kullanıcılar için erişilebilir ve işlevsel olmasını sağlıyor. Çalışmanın ortak yazarlarından Lucy Dowdall, motor güçlendirmenin başarılı olması için çeşitli demografik faktörleri göz önünde bulundurarak ve çeşitli gruplarla testler yaparak kullanıcıların motor ve bilişsel yetenekleriyle sorunsuz bir şekilde bütünleşmesi gerektiğini ekliyor.