Bir Türk markası olan Koton’un kuruluş macerası sanılanın aksine sıfırdan başlamıştır. Öğretmen olan Gülden Yılmaz ve deniz subayı olan Yılmaz Yılmaz’ın Koton macerası bakalım nasıl ortaya çıkmış;
İlk olarak ticaret yapma fikri Gülden Yılmaz’ın ablasının Adapazarı’ndaki mağazasına ortak olmalarıyla başlamıştır. Bu mağazada ihracat fazlası mallar satılmaktaydı. Daha sonra 1988 yılında Gülden Yılmaz’ın ablasının da ortaklığıyla 5 bin dolar sermayeyle Kuzguncuk’ta dükkan tuttular. Sonrasında abla ortaklıktan payını alarak ayrılmıştır. 25 metrekare olan ve ara sokakta yer alan dükkan da ihracat fazlası giysileri satmaya başladılar. İlk başlarda mahalle dükkanının raflarını ve atılmak üzere olan askıları kullandılar. Dükkan çok iş yapmaya başladı. Aylık cirosu ikisinin maaşlarının toplamını geçmeye başlayınca Gülden Yılmaz öğretmenlik mesleğini bıraktı. 1991 yılında ikinci mağazanın açılmasıyla da Yılmaz Yılmaz mesleğini bırakmıştır.
1995 yılında tasarım ve üretime odaklanmak için organizasyonlarını yeniden tasarlamışlardır. 1996 yılında Koton ismiyle ilk mağazalarını Bakırköy’de sonra aynı yıl Kadıköy’de de bir mağaza açmışlardır. Mağazanın ilk adının SG olduğunu söyleyen Yılmaz, Koton isminin ise eşinin önerisi olduğunu söylüyor. Koton’un logosunu ise Gülden Yılmaz’ın kuzeni tasarlamış. Yine 1996 yılında Münih’te ilk yurt dışı mağazasını açmışlardır.
Büyümek ve küresel olmak için Almanya’da Showroom açan Yılmaz çifti buraya markalarını tanıtmak için girişimde bulunmuşlardır. 2000’li yıllarda Koton markası Almanya’da 20 milyon doların üzerinde ciro yapan bir şirket haline gelmiştir. 2000’li yıllarda çok fazla markalaşmaya çalışan mağazanın olduğunu söyleyen Yılmaz Yılmaz farklılaşmak adına yaptıkları araştırma sonucunda üç sonuca varmışlardır; müşterilere bol çeşit, ferah mağaza ortamı ve uygun fiyat. Çift ‘’Müşteri ne istiyorsa ona eğilmeliyiz’’ diye düşündüler ve tasarım departmanına yatırımı arttırdılar, fiyat politikasını gözden geçirdiler.
2002 yılında Orta doğu, Rusya ve Balkanlar’da mağazalarını açmışlardır. Giderek büyüyen Koton 2005 yılında Yurt içinde 100, Yurt dışında 39, 2007 de 150, 2008 de 180, 2009 da ise 293 mağaza sayısına ulaşmıştır. 2009 da başarısı bununla sınırlı değildir. Türkiye’nin en değerli marka araştırmasında ilk 100’de 26. sıra (Capital), Moda perakendesinde 2. Sıra da yer almıştır.
2012 yılında Koton’u Turkven’e satmışlardır. Buradan 500 milyon dolar para almışlardır. 2014 yılına gelindiğinde Koton 121’i yurt dışı olmak üzere toplam 400 mağaza sayısına ulaşmıştır. Ve aynı zamanda Türk süper markalar listesine seçilmiştir.
Koton, şimdilerde 30 ülkede 500 mağazası ve binden fazla satış noktasıyla faaliyet gösteriyor. Mağazaların 193’ü yurt dışında, 307’si ise yurt içinde bulunuyor.
Yazımın sonunu Yılmaz Yılmaz’ın bir tavsiyesiyle bitirmek
istiyorum; ‘’İnandığınız zaman, şartları bir şekilde bir araya getiriyorsunuz, ona
göre çalışıyorsunuz ve başarıyorsunuz.’’
Kaynakça: morfikirler.com
www.girisimhaber.com