Cornell ve Microsoft tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzaktan çalışanlar, yerinde çalışanlarla karşılaştırıldığında %54 daha düşük karbon ayak izine sahip olabiliyor; yaşam tarzı seçimleri ve iş düzenlemeleri, uzaktan ve hibrit çalışmanın çevresel faydalarını belirlemede önemli bir rol oynuyor.
18 Eylül’de Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan çalışma, haftada iki ila dört gün evden çalışan hibrit çalışanların karbon ayak izlerini %11 ila %29 oranında azaltabildiğini, ancak sadece bir gün evden çalışmanın da karbon ayak izinin kabul edilebilir seviyelere indirdiğini gösteriyor. Haftada bir kez evde çalışan hibrit çalışanlar, nispeten daha az işe gidip gelme mesafesine, evde enerji kullanımına ve işe gidip gelme dışı seyahate sahip olma eğilimindedir.
Roxanne E. ve Michael J. Zak Enerji Sistemleri Mühendisliği Profesörü, çalışmanın kıdemli yazarı Fengqi You, “Uzaktan çalışma sıfır karbon değildir ve hibrit çalışmanın faydaları tamamen doğrusal değildir. Herkes işe gidip gelmeden ulaşım enerjisinden tasarruf edeceğinizi biliyor, ancak her zaman yaşam tarzının etkileri ve diğer birçok faktör var.”
Araştırmaya göre, sahadaki ve hibrit çalışanların karbon ayak izine en çok katkıda bulunanlar seyahat ve ofis enerji kullanımıdır. Uzaktan çalışmanın çevre üzerindeki etkisini ölçen araştırmacılar için bu sürpriz değil, ancak Cornell ve Microsoft, karbon ayak izini hesaplarken bazen göz ardı edilen zaman kullanımı tahsisine dayalı konut enerji kullanımı, işe gidip gelme dışı mesafe, ulaşım şekli, iletişim cihazı kullanımı, hane halkı sayısı ve koltuk paylaşımı ve bina büyüklüğü, ofis konfigürasyonu gibi faktörleri dahil etmek için anket verilerini ve modellemeyi kullandı.
Dikkate değer bulgular ve gözlemler şu şekilde:
Sosyal ve eğlence faaliyetlerine yapılan geziler gibi işe gidiş geliş dışı seyahatler, uzak iş günlerinin sayısı arttıkça daha da önem kazanıyor.
Tam bina katılımı kapsamında hibrit çalışanlar arasında koltuk paylaşımı, karbon ayak izini %28 oranında azaltabilir.
Hibrit çalışanlar, konut seçimlerindeki farklılıklar nedeniyle, yerinde çalışanlardan daha uzaklara gidip gelme eğilimindedir.
Uzaktan ve hibrit çalışmanın bilgisayar, telefon ve internet kullanımı gibi iletişim teknolojileri üzerindeki etkilerinin genel karbon ayak izi üzerinde ihmal edilebilecek düzeyde etkileri var.
Microsoft’ta uygulamalı araştırma müdürü ve çalışmanın ilgili yazarı Longqi Yang, Ph.D. ’19: “Uzaktan ve hibrit çalışma, karbon ayak izini azaltma konusunda büyük bir potansiyel gösteriyor, ancak bu şirketler ve diğer politika yapıcılar, faydaları en üst düzeye çıkarmak için hangi davranışları teşvik etmeli? Bulgular, kuruluşların yaşam tarzı ve işyeri iyileştirmelerine öncelik vermesi gerektiğini gösteriyor.”
Çalışmanın aynı zamanda şirketlerin çevresel sürdürülebilirliğe verdikleri desteği nasıl daha doğru hesaplayabileceklerine dair bilgiler sağladığını da eklediniz.
Cornell Atkinson Sürdürülebilirlik Merkezi’nin kıdemli öğretim üyesi You: “Bütün bu şirketler karbon nötrlüğü takip ediyor ve bu nedenle birisi ofiste çalışmadığında, şirketleri ‘Ben bu karbon ayak izine katkıda bulunmuyorum’ iddiasında bulunmamalı çünkü bu doğru değil”
Araştırmanın, şirketlerin ve politika yapıcıların araba kullanmak yerine toplu taşımayı teşvik etmeye, uzaktan çalışanlar için ofis alanlarını ortadan kaldırmaya ve ofis binalarında enerji verimliliğini artırmaya odaklanmaları gerektiğini ortaya çıkardığını söylediniz.
“Küresel olarak her insan, her ülke ve her sektör uzaktan çalışmayla bu tür fırsatlara sahip. Birleştirilmiş faydalar tüm dünyayı nasıl değiştirebilir? Bu, gerçekten anlayışımızı ilerletmek istediğimiz bir şey, “dedi doktora öğrencisi ve çalışmanın ilk yazarı Yanqiu Tao.
Çalışma, Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen çalışmaya dayandırılmış ve Microsoft’un anket verilerinden, Amerika Zaman Kullanımı Araştırması’ndan, Ulusal Ev Seyahat Araştırması’ndan ve Konut Enerji Tüketimi Araştırması’ndan yararlanılmıştır.
Kaynak: CORNELL