Bahçeşehir Üniversitesi STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) Merkezi ve Pusula Yayıncılık işbirliğiyle yayına hazırlanan “Çocuklar İçin Kodlama” kitabı, 4 yaş üstü tüm çocukları kodlama, yazılım ve programlama dünyasıyla tanıştırıyor.
Kitapta çocukların, öğretmenleri ve ebeveynleri rehberliğinde algoritma ve programlamaya ilişkin temel kavramları kolayca öğrenebilmeleri için hazırlanan grafik ve platformlar anlaşılır bir dille tanıtılıyor. Google’ın görsel olarak program geliştirilmesini sağlayan kütüphanesi Google Blockly, çocuklara programlamayı sevdirmek ve öğretmek için MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen web temelli platform Scratch ve yine Microsoft gibi bilişim firmaları tarafından desteklenen code.org’un kullanımına ilişkin detaylar da kitapta yer alıyor.“Çocuklar İçin Kodlama” kitabı rehberliği ve ücretsiz erişilen bu kaynaklar aracılığıyla 4 yaş üstü çocuklara kodlama ve programlama dünyasının kapılarını açabilir, web üzerinden yürütülen uygulamaları adım adım izleyerek örnekleri hayata geçirebilirsiniz.
Öğretmen ve Ebeveyn Rehberliğinde
Kitabı yayına hazırlayan ve 30 yıldır programcılık yapan Zafer Demirkol’un yedi yaşındaki oğluyla yardımlaşarak hazırladığı kitap, öğretmenlere ve velilere programlamanın temel kavramlarını çocukların anlayabileceği bir şekilde nasıl anlatabileceklerine dair yol gösteriyor. Çocukların 4 – 5 yaşından itibaren programlamaya başlayabileceğini belirten Zafer Demirkol, “Çocuklar okuma yazma bilmeden önce de görsel araçları kullanarak programlama ve kodlama ile tanışabilirler. Uygulama ve örnekler çocukların hoşlanacağı türden grafiklerden oluştuğundan programlamayı sevdirmek için ayrıca bir çaba harcamanıza gerek yok. Bu kitapla çocuklara programlama öğretmek anne – babalar için de eğlenceli bir deneyim olacak. Hatta şu ana kadar programlamayla, algoritmalarla, kodlamayla bir aşinalığınız olmadıysa, siz de bu kitabı kullanarak yazılım dünyasına ilk adımı atabilirsiniz” diyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel öğrencileri 21.yüzyıl becerileri yönünden hazırlayacak konuların başında yeni öğretim modellerinden biri olarak kullanılan kodlama eğitiminin geldiğini belirtiyor. Yücel “Hem öğrencinin hem de öğretmenin gelişen teknolojileri eğitim-öğretim hayatlarına katmasıyla ve teknolojinin günlük hayatımızı artan bir şekilde kuşatmasıyla birlikte ‘Kodlama’ kavramının önemi artmıştır. Bu nedenle kodlama, kodlamayı öğretme ve öğrenmenin ülkemizin eğitim-öğretim sistemine girmesi de kaçınılmazdır. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları olarak sadece bugünün değil geleceğin de önemli bir alanı olarak gördüğümüz STEM ve Kodlama alanlarında bilimsel çalışmalar yapmaya ve bunları yayınlayarak paylaşmaya bugün olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz” diyor.
Bugünden itibaren tüm kitapçılarda ve online kitap satış mağazalarında yer alacak kitap için bir de web sitesi geliştirilmiş: www.cocuklaricinkodlama.com
Yazar Zafer Demirkol tarafından oluşturulan web sitesinin iki temel amacı bulunuyor: İlki kitapta olabilecek güncellemeler, düzeltmeler, linklerde olabilecek değişimler ve duyuruları bu site üzerinden yapmak. İkinci olarak da çocuklar için kodlama teknolojilerindeki en son gelişmeleri buradan duyurmak, geliştirilen yeni araç ve uygulamaları buradan paylaşmak. Kitaptaki örnek uygulamalara da bu web sitesinden basitçe erişim imkanı mevcut.
Yazar hakkında:
Zafer Demirkol
Programlamaya 1985 yılında 16 yaşında başladı. Televizyona bağlanan bir Sinclair bilgisayar ile ilk “merhaba dünya” programını yazdı. 18 yaşında Boğaziçi Üniversitesi’nde Quick Basic kurslarına katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ni kazandı, okurken sürekli kod yazmaya devam etti. Üniversitedeyken karmaşık sayılarla 4 işlem yapan bir program, animasyon, teklif hazırlama gibi uygulamalar geliştirdi.
1999 yılında Avustralya’da New South Wales Üniversitesi’nde “English for Business Communication” eğitimi aldı. Avustralya’da üniversitede çalışma gruplarında web yazılımları üzerine olan bilgisini arttırdı. ASP (Active Server Pages) ile burada tanıştı. Türkiye’ye döndüğünde ilk ASP kitabını yayınladı. Şu ana kadar toplam 10 kitabı yayınlanmıştır. 3 kez Microsoft MVP (Most Valuable Professional) seçildi. Maltepe ve Yeditepe Üniversitelerinde, “Bilgisayar Mühendisliği”, “Bilişim Teknolojileri”, “Bilgisayar Öğretmenliği”, “Bilişim Yönetim Sistemleri” bölümlerinde değişik dönemlerde “Nesneye Yönelik Programlama”, “Web Programlama”, “İleri Web Tasarımı”, “Veritabanı Programlama”, “Mobil Programlama” dersleri verdi ve vermeye devam etmektedir.
30 yıllık yazılım tecrübesini kitapları, makaleleriyle paylaştığı gibi profesyonel eğitimlerle de genç yazılımcılara aktarmakta. Özel sektör, kamu ve devlet kuruluşlarına değişik yazılım teknolojileri konusunda onlarca eğitim düzenlemiştir.