Araştırmalar, kişisel anlatıların (hayatlarımız hakkında kendimize anlattığımız hikayeler) kimlik konusunda kritik bir rol oynayabileceğini ve geçmişi ile bugünü anlamlandırmamıza yardımcı olabileceğini gösterdi. Araştırmalar aynı zamanda terapistlerin insanların anlatıları yeniden yorumlamalarına yardımcı olarak hastaları daha sağlıklı düşünce ve davranışlara yönlendirebileceğini de göstermiştir.
Pennsylvania Üniversitesi Pozitif Psikoloji Merkezi’nden araştırmacılar, ChatGPT-4’ün bilinç akışı düşüncelerine ve katılımcıların demografik ayrıntılarına dayalı olarak kişiselleştirilmiş kişisel anlatılar oluşturma yeteneğini test etti ve insanların dil modelinin yanıtlarını doğru bulduğunu gösterdi.
The Journal of Positive Psychology’de yapılan yeni bir çalışmada Abigail Blyler ve Martin Seligman, 26 katılımcıdan 25’inin yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları tamamen veya çoğunlukla doğru olarak değerlendirdiğini, 19’unun anlatıları çok veya biraz şaşırtıcı olarak değerlendirdiğini ve 19’unun kendileri hakkında yeni bir şey öğrenmelerini sağladığını gösterdi. Zellerbach Ailesi Psikoloji Profesörü Seligman, Pozitif Psikoloji Merkezi’nde yöneticilik yapıyor ve Blyler da onun araştırma yöneticisi.
Seligman: Bu, bilimsel psikoloji tarihinde nadir bir an: Yapay zeka artık çok daha etkili psikoterapi ve koçluk vaat ediyor.
Araştırmacılar her katılımcı için ChatGPT-4 ile kaydedilmiş bilinç akışı düşünceleri beslediler; Blyler bunları “Açım” veya “Yorgunum” kadar basit düşüncelerle günlük girişlerine benzetiyordu. The Journal of Positive Psychology’de eş zamanlı yayınlanan ikinci bir çalışmada, ChatGPT-4’e “tamamen doğru” olarak derecelendirilen beş anlatıyı beslediler, spesifik müdahaleler istediler ve chatbot’un son derece makul koçluk stratejileri ve müdahaleleri ürettiğini buldular.
Yazarlar, “Koçluk ve terapi tipik olarak böyle bir kimliğin detaylandırılması için çok fazla başlangıç zamanı gerektirdiğinden, bunu 50 düşünceden otomatik olarak çıkarmak büyük bir tasarruf anlamına geliyor” diye yazıyor.
Soru-) Kişisel anlatılar nelerdir, kimliği nasıl şekillendirir ve terapötik yaklaşımlardaki rolleri nelerdir?
Benliğin hikayeleri, insanların hayatlarının yolculuğu ve kim oldukları hakkında konuşma biçimleri beni gerçekten psikolojiye çeken şeydi. Bu anlatıların davranışlarımızı, dünyaya ve başkalarına bakış açımızı ve en önemlisi refahımızı etkilediğini anladım. Marty [Seligman] ve benim çok tartıştığımız bir konu şuydu: Anlatılarımızın ne olduğunu nasıl bilebiliriz? Anlatılar tutarlı bir hikaye oluşturmaya, hayatımızdaki her şeyi anlamlandırmaya yardımcı olur.
ChatGPT’nin bu düşüncelerin yalnızca 50’si ve çok temel demografik bilgilerle son derece doğru ve ayrıntılı bir kişisel anlatı ortaya çıkarabildiğini gördük. Bu, insanların kendi içgörülerini kazanmalarına yardımcı olacak bir araç olabilir. Bunu bir terapistin yerini alacak bir şey olarak değil, terapötik bağlamda kullanılabilecek bir şey olarak görüyoruz. Koç bunu danışanı daha iyi anlamak için kullanabilir mi ve danışan da kendisini daha iyi anlayabilir mi? Bu karşılıklı ilişkinin karşılıklı anlayışa ulaşma sürecini hızlandıracağını ve böylece derin çalışmanın gerçekleşebileceğini umuyoruz.
Soru-) Kişisel anlatılar oluşturmak için ChatGPT-4’ü kullanma fikri nasıl ortaya çıktı?
Marty’ye [Seligman] gerçekten teşekkür ediyorum. Uzun zamandır pozitif psikoloji alanında lider konumda. Bana göre o, özellikle konu son teknoloji olduğunda merakın mükemmel örneğidir ve bu nedenle insanların yapay zeka ve psikoloji ile yaptığı şeylere gerçekten çok meraklıdır. Fikir, kişisel anlatılara olan ilgim etrafında yaptığımız bir dizi tartışmadan geldi ve şu soruyu sordu: Sürekli olarak kendimize söylediğimiz şeyler neler? Bu bize insanların zihinlerinde bir döngü oluşturan anlatılara dair bir pencere açabilir mi? Yapay zeka burada işe yarayabilir mi?
Soru-) Kişisel anlatılar, katılımcıların kaydettiği 50 bilinç akışı düşüncesinden oluşturuldu. Onlara ne gibi talimatlar verildi?
Düşüncelerin içeriğinin ne olması gerektiğine dair herhangi bir açıklama yapmadık, sadece oldukça otomatik olmaları gerektiğini söyledik. İnsanlardan bunları zihinlerinde düzenlememeye çalışmalarını istedik. Onlara bunu sesli not yoluyla kaydetme veya bir Word belgesine ya da Notlar uygulamasına yazma seçeneği sunduk. Ancak bunu yapmayı seçtiler, biz onlara sadece 50 tanesini toplamaları için 48 saat süre verdik.
Soru-) ChatGPT-4’ün oluşturduğu koçluk stratejilerinin ve müdahalelerinin son derece makul olduğunu nasıl belirlediniz?
Bunu literatüre dayandırdık. Kanıta dayalı pek çok terapötik müdahale vardır ve makinenin burada yaptığı şey, anlatının kimliğine en uygun görünenleri seçmektir. Bu araştırma keşfedicidir; Araştırmanın devam ettirilmesi ve bunun koçlarla yaygınlaştırılmasına mutlaka ihtiyaç var. Şu anda bu noktadayız, konuyu koçların ellerine teslim ediyoruz. Terapi ve koçluğun yeni yöntemlerimizle desteklendiğinde daha etkili olup olmadığını öğrenmek için işbirliklerine yeni başladık.
Kaynak: UPENN