Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’ye, Minnesota Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kanun derslerinin sınav soruları soruldu. Üniversite hocaları tarafından birçok öğrencinin sınav kağıdıyla ortak değerlendirilen cevaplar düşük de olsa geçer not aldı.
Deneyi Minnesota Üniversitesi hukuk profesörlerinden oluşan ekip – Jonathan Choi, Kristin Hickman, Amy Monahan ve Daniel Schwarcz – elde ettikleri bulguları yayınladılar.
Profesörler, dört gerçek hukuk fakültesi dersi için final sınavlarına cevaplar üretmek üzere ChatGPT’yi kullandılar: anayasa hukuku – federalizm ve kuvvetler ayrılığı, çalışanlara sağlanan faydalar, vergilendirme ve haksız fiiller.
Deneyde ChatGPT’ye daha önceden üniversite öğrencilerine de sorulmuş olan 95 çoktan seçmeli soru ve 12 açık uçlu soru soruldu. ChatGPT’nin cevaplarını sınav kağıdına geçirdikten sonra tüm öğrencilerle birlikte ilgili dersin profesörleri tarafından değerlendirildi.
Deneyden elde edilen sonuçlara gör:
- ChatGPT, girdiği 4 sınıfın final sınavlarına göre hepsinden geçti.
- ChatGPT’nin derslerden genel olarak C+ aldı. Bu dersten koşullu geçmek anlamına gelse de dersten muaf olmak için yeterli bir not.
- Böyle bir performans hukuk fakültesi boyunca tutarlı olsaydı, ChatGPT tarafından alınan notlar mezun olmak için yeterli olurdu.
- Hukuk fakültesi sınavlarındaki ChatGPT performansı, şu anda en iyi ihtimalle dengesiz olsa da önemli ölçüde umut vaat ediyor ve tehlikeye işaret ediyor.
Hukuk Profesörü Jonathan Choi, “Genel olarak, ChatGPT tek başına hareket eden harika bir hukuk öğrencisi değildi. Ancak ChatGPT gibi insanlarla, dil modelleriyle işbirliği yapmanın sınavlara giren hukuk öğrencileri ve avukatlık mesleğini icra edenler için çok yararlı olacağını umuyoruz” diyerek ChatGPT’ye doğrudan hukuksal karar merci olarak görmektense düşük performans gösteren öğrencilere yardımcı olması ve zaman kısıtlılığı yaşanan durumlarda pratiklik sağlaması açısından kullanılması gerektiğini belirtti.
Ekip, yasal kuralların yardımsız hatırlanmasını ve yardımsız analizi test etmek isteyen profesörlerin bu teknolojilerin kullanımı için önceden kılavuzlar oluşturması gerektiğini önermektedir.
Hukuk Profesörü Daniel Schwarcz, “Yakın gelecekte birçok avukatın hem zamandan ve paradan tasarruf etmek hem de iş ürünlerinin kalitesini artırmak için ChatGPT gibi yapay zekalarla işbirliği yapması gerekmesi giderek daha olası hale geliyor” dedi.
Örneğin, bir avukat ChatGPT’ye bir notun ilk taslağını hazırlatabilir ve ardından bu taslağı gerektiği gibi değiştirebilir; yazar tıkanmasının önüne geçebilmek için ChatGPT’yi kullanabilir; ChatGPT’yi bir dizi argüman üretmek için kullanabilir ve ardından en tatmin edeni bulana kadar devam ettirebilir; ChatGPT’yi pratiklerinde bu araçları en etkili şekilde kullanabilir ve aynı zamanda öğrencilere yasal araştırma ve akıl yürütmenin temel becerilerinin tamamen dil modellerine devredilemeyeceğini vurgulayabilir.
İlerleyen zamanlarda ekip, hem avukatlar hem de hukuk öğrencilerinin ChatGPT’yi yasal çalışmalar üretmeye yardımcı olmak için etkili ve etik bir şekilde kullanmaları için farklı yollar geliştirmeyi ve test etmeyi planlıyor.