Aykut Karaalioğlu 1987, Ankara doğumludur. Tüm eğitim hayatı Ankara’da geçmiştir. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde almıştır. Karaalioğlu’nun hayali Ankara’dan sonra San Francisco’ya yerleşip orada yaşamaktı. Lisans eğitimini tamamladıktan hemen sonra Amerika’ya gidip arkadaşının evine yerleşti. Orada ilk hedefi bir MBA programına girmekti ancak denklik olmadığı için kabul alamadı. Daha sonra birçok şirkete iş başvurusunda bulundu fakat onlara da lisans eğitiminin denkliği olmaması dolayısıyla kabul edilmedi. Bütün bunlara rağmen Karaalioğlu pes etmedi. Gündüzleri kimilerine göre büyük hedefleri olan insanlar için saçma sayılabilecek işlerle uğraşarak para kazandı akşamları ise YouTube ve Udemy’den videolar izleyerek kendini geliştirmeye başladı. Bu süreç 2 yıl kadar sürdü. Karaalioğlu’nun amacı mobil bir platform kurmaktı ve platform aracılığıyla tüm insanlara fayda sağlayabilmekti.
O sıralar herkes mobil uygulamalar üzerine konuşuyor ve kimileri bu hayalini gerçekleştiriyordu. Bu durumu farkeden Karaalioğlu ‘Tüm insanlığa nasıl dokunabilirim?’ diye düşünürken mobil uygulamaların görünürlüklerini arttırabilecek ve veri analizlerininin yapılabileceği bir platform kurmaya karar verdi. Kararı sadece fikir aşamasındayken olaylar şu şekilde gelişti; bir gün eBay ile bir görüşmedeydi. eBay ona şirketlerine dahil olabilabileceğini söyledi. Ancak Karaalioğlu bir şirketle çalışmaktansa on şirketle çalışmanın daha mantıklı olduğunu, onun için daha iyi olacağını düşünerek onlara ‘Benim zaten bir şirketim var isterseniz size danışmanlık yapabilirim.’ diyerek aslında olmayan bir şirketi varmış gibi gösterdi.
Daha sonra şirketin ismini sorduklarında ise duvarda gördüğü bir kelimeden yola çıkarak şirketinin isminin de ’Mobile Action’ olduğunu söyledi. Ve böylece eBay Karaalioğlu’nun ilk müşterisi oldu. Onlar sayesinde de güvenirliliği arttı ve başka şirketlerde onunla çalışmak istedi. Karaalioğlu bir şirketinin olduğunu söylediğinde bir ekibinin olduğundan da bahsetmişti fakat aslında ekibi de yoktu. Bu sebeple ilk zamanlarda tek başına çalışma saatleri günde 16-18 saati buluyordu.
O, ALTIN ARAMAK YERİNE ALTIN ARAYANLARA KÜREK SATMAYI TERCİH ETTİ!
2013’te kurulan Mobile Action şirketi sadece tek kişinin çalışması ile 8 ay gibi kısa bir sürede 1 milyon dolar değerine ulaşmıştı. Sonraki süreçte yatırım arayan Karaalioğlu şirketlerden yatırım isterken onları somut verilerle etkiledi. 2014’te 1 milyon dolar, 2015’te 2 milyon dolar yatırım alan Mobile Action’ın 2018’deki değeri 150-200 milyon dolara ulaşmıştır. Şu anda hedefi 10 yıl içerisinde 1-2 milyar dolar değerine ulaşmak olan Karaalioğlu halka açık bir şirket yapısı oluşturmayı hedeflemektedir. Şu anda San Francisco merkezli olan Mobile Action’ın Ankara ve New York’ta da ofisi bulunmaktadır.
Mobile Action Nedir?
Mobile Action, App Store ve Google Play Store üzerinden uygulamaya veya piyasaya dayalı tahmin ve analizlerle uygulama pazarlarına göz atmaya, reklam ağlarını ve yaratıcı trendleri izlemenin en iyi yolunu bulmayı ve uygulama mağazanızda optimizasyon stratejinizi yönlendirmek ve aydınlatmak için en iyi yöntemleri size sunar. Uygulamaların görünürlülüklerini arttırmayı ve data üzerinden veri analizlerini yapmayı sağlar. Genel olarak 3 ana ürünü vardır. Bunlar;
ASO INTELLINGENCE: Mobil uygulama geliştiricileri ve bunları pazarlayan şirketlere istatistiksel veriler sunan bir üründür. Bu verileri doğru kullanan şirketlere ise öncelikle pazardaki yerlerini, yani rakiplerine göre durumlarını, net bir şekilde görebilmelerini ve hangi adımları gerçekleştirmeleri gerektiğini göstererek bulundukları konumu iyileştirebileceklerini onlara gösterir.
MARKET INTELLINGENCE: Tüm mobil uygulamaların üzerinde pazar analizi yapmanızı sağlayan verileri sunan bir üründür. Dünya üzerindeki mobil uygulamaların ne kadar hızlı büyüdüğünü ve tahminen ne kadar para kazandıklarını hesaplar. Bu veriler ile örneğin yeni bir mobil uygulama işine gireceksiniz bu işe girmeye değer mi diye bakıp buna karar verebiliyorsunuz.
AD INTELLINGENCE: Mobil uygulamalar ve YouTube gibi ortamlarda çıkan reklamları incelemenizi sağlayan bir üründür. Rakiplerinizin ne kadar reklam verdiğini ve nasıl görseller/videolar kullandığını öğrenebilirsiniz. Bu sayede kendi reklam planınızı çıkartarak rakiplerinizden daha iyi ve uygun maliyetli reklamlar üretebilirsiniz.
Silikon Vadisi’nde İş Yapmanın Faydaları
Silikon Vadisi farklı milletlerin bulunduğu ve insanların hali hazırda işleyen ya da yeni kurulan işler hakkında anında bilgi alışverişinde bulunabildiği bir yerdir. Bu sebeple farklı bakış açılarını da inceleyerek ilerleyebilmek mümkündür. Farklı bakış açılarıyla ilerlemek özellikle yeni kurulan bir işin gelişimine katkı sağlamak açısından çok önemlidir.
Karaalioğlu’nun Girişimcilere Önerileri
Bir işi yaparken her zaman kendimiz gibi olmamız gerektiğini, bulduğumuz sorunlara en iyi şekilde çözümler üretmemiz gerektiği söylüyor. Bir yerlerde muhakkak ücretsiz çalışmayı öneriyor. Bunu yapma amacı olarak da ücretsiz çalışıldığı zaman tek amacın bir şeyler öğrenmek olduğunu bu sebeple bize birçok şey katacağını söylüyor. Yaptığımız işlerde karşımıza çıkan zorluklara karşı pes etmememizi, sürekli deneyerek bir şeyleri tecrübe etmemiz gerektiğinin de özellikle üzerinde duruyor.
Yazıyı okurken sadece bilgi okuyormuş gibi değil de o insanın tecrübeleri yaşadığı esnada yanında olan bir insandan dinliyormuşum hissi yarattı,Karaalioğlu ile empati kurma ve aynı zamanda deneyimlerinden yola çıkarak girişimcilikle ilgili yeni planlar ortaya atmak için gerekli bilgi birikimi sunulmuştur bu yazıda 🙂