Gençler için Mutlu Olma Bilimi

Hem gençlerin hem anne babaların hayır aslında herkesin okuması gereken çok önemli bilgileri içeren bu haberi özellikle öne çıkartmak istiyoruz. Gençler nasıl mutlu olur? Gençler Neden Mutsuz? Çocuklarım Nasıl Daha Mutlu ve Başarılı olur? Nasıl Mutlu Olabilirim? gibi sorular için çok önemli ipuçları CNBC’nin haberiyle Yale Üniversitesi’nden Los Santos’un çok değerli çalışmalarından haberdar olarak yakalayabilirsiniz.

Lori Santos, gençlerin ve dünyanın geri kalanının kendilerini daha mutlu hissetmelerine yardımcı olmak isteyen bir eğitim görevlisi. Yale Üniversitesi’nin en popüler kursunun arkasındaki psikoloji profesörü olan Santos, yakın zamanda gençlere yönelik ” The Science of Well Being For Teens (Gençler İçin Mutlu Olma Bilimi)” adlı sınıfın altı haftalık ücretsiz bir sürümünü başlattı. Santos, programın, 9. ve 12. sınıflar arasındaki çocuklar için artan kaygı, depresyon ve intihar oranlarına yönelik olarak geliştirildiğini söylüyor.

Dersler offline olarak kaydedilmiş bir şekilde ve herkes tarafından erişilebiliyor. 1 Numaralı Kuralı ise: “Beynimiz, bizi neyin mutlu ettiği konusunda bize yalan söylüyor!”

Santos, CNBC Make It’e şunları söyledi: “Yetişkinler için bu, para peşinde koşmak veya işte başarı elde etmek anlamına gelebilir ve gençler için bu, mükemmel notlara odaklanmak ve en iyi kolejlere girmek anlamına gelebilir. Sorun, kendimizi daha iyi hissetmek için çalışmamamız değil, yanlış şeyler yapmamız, yanlış davranışlara öncelik vermemiz.”

Santos, finansal bir dönüm noktasına veya mükemmel bir not ortalamasına ulaşmaya odaklanmak yerine, beyninizi sizi daha iyi hissettiren düşünce ve davranışlarla programlamayı hedefliyor. Bir kurs dersinde, düzenli olarak arkadaşlarla bağlantı kurmak, sağlığınızla ilgilenmek ve olumsuz duyguları nasıl kabul edeceğinizi öğrenmek, refahınıza
doğru işe, arabaya veya ilişkilere sahip olmaktan daha önemli katkıda bulunur, diye ekliyor.

Bu, Santos’un mutluluğu demokratikleştirmeye yönelik ilk çalışması değil. “The Happiness Lab (Mutluluk Laboratuvarı)” adlı bir podcast’e ev sahipliği yapıyor ve 2018 lansmanından bu yana 4 milyondan fazla kayıt gören “The Science of Wellbeing (Mutlu Olma Bilimi)” adlı yetişkinler için ücretsiz bir çevrimiçi kurs başlatmıştı.

Halihazırda en az 17.000 kayıtlı kişinin bulunduğu gençlere özel kursun zamanlaması dikkate değer. 2021’in ortalarına kadar katılımcılarla anket yapan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) anketine göre, gençlerin üçte birinden fazlası zihinsel sağlığının kötü olduğunu bildiriyor ve neredeyse yarısı pandemi sırasında sürekli üzüntü veya umutsuzluk hissetmiş.

CDC, Covid-19 pandemisi vurmadan önce bile, bu sayıların 2009’dan 2019’a kadar %40 arttığını kaydetti. Ajansın araştırması ayrıca gençlerin %20’sinin intiharı ciddi olarak düşündüğünü ve %9’unun intihara teşebbüs ettiğini ortaya çıkardı.

Santos, mutluluk bilimini erişilebilir kılarak bu sayıları değiştirmeye yardımcı olmak istediğini söylüyor. “Mutluluk sadece günlük hayatımızdan zevk almakla ilgili değil. İş bulmanızı ve daha uzun yaşamanızı sağlayarak gerçekten peşinden koşmadığınız zamanlarda başarınıza katkıda bulunuyor.”

Santos, yazar Alfie Kohn’un “Punished by Rewards (Ödülle Cezalandırmak)” adlı kitabından alıntı yaparak yüksek GPA’lar ile benlik saygısı arasında da negatif bir ilişki olduğunu belirtiyor. 1998 Clemson Üniversitesi meta-analizi benzer bir duruma işaret ediyordu: Kariyeriniz boyunca yüksek GPA’lar ile maaş artışı arasında neredeyse hiçbir ilişki yok.

Santos, bir araya getirdiğinizde mesajın net olduğunu söylüyor. En yüksek notları alan öğrenciler genellikle daha az mutludur ve mutluluk, notlar gibi nicel ölçütlerden daha iyi bir başarı göstergesidir.

Santos, daha mutlu insanların da daha uzun yaşadığını söylüyor. Kanıtı: rahibeler.

Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 2001 yılında yayınlanan bir araştırma, çalışma 1991’de başladığında 75 ila 102 yaşları arasındaki Katolik rahibeleri analiz etmek için on yıl harcadı. Çalışmaya katılan 678 rahibeden 180’i, 18 ve 32 yaş aralığında yazdıkları günlüklerini araştırmacılar ile paylaştı. Günlüklerden de elde edilen verilere göre yaşamın erken dönemlerinde ve çalışma boyunca olumlu duygular kaydedenlerin daha uzun yaşadığı gözlemlendi.

Ayrıca araştırmacılar, rahibelerin en mutlu çeyreğinin %90’ının 85 yaş ve üzerinde yaşadığı bilgisini de araştırmalarında paylaştılar.

Yapılan çalışmayı umut verici bulan Santos, “İnsanlar çevrelerinden bağımsız olarak mutlu ve başarılı olmayı öğrenebilir.” ifadelerini kullandı.

Santos, “Bence en büyük yanılgı, mutluluğumuzun içinde bulunduğumuz koşullara bağlı olduğudur” diyor ve ilave ediyor.” En azından yoksulluk sınırının üzerinde ve gerçekten travmatik durumların dışında yaşayan insanlar için, koşullarımızın genel mutluluğumuz için düşündüğümüz kadar önemli olmadığına dair pek çok kanıt var.”

Bahsedilen kursa göz atmak için https://www.coursera.org/learn/the-science-of-well-being-for-teens adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: CNBC

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here