2025’te İşimizin Yarısını Robotlar Yapacak

Dünya Ekonomik Forumu’na göre önümüzdeki 7 yıl içinde makineler ve otomatik yazılımlar iş yerlerindeki işlerin yarısını yapıyor hale gelecek.

Haber Özeti

Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre önümüzdeki 7 yıl içinde makineler ve otomatik yazılımlar iş yerlerindeki işlerin yarısını yapıyor hale gelecek. Ancak yapay zeka, robotik ve kişiye özel ilaçlar, ortadan kaldırdıkları işlerden daha fazlasını sunacağı için işsizlik önemli bir sorun teşkil etmeyecek.

12 farklı endüstriden yöneticiler ve uzmanlarla yapılan araştırmaya göre ‘dördüncü endüstriyel devrim’ olarak adlandırılan bu gelişmeler 75 milyon kişiyi işinden ederken 133 milyon yeni iş yaratacak. WEF Yeni Ekonomi ve Toplum Merkezi Başkanı Saadia Zahidi, şirketlerin, çalışanlarının eğitimine ve yeni işlere hazırlanmasına devam etme konusunda etik ve ekonomik mecburiyeti bulunduğunu, ileriye yönelik yaklaşımlar olmazsa işletmelerin zararlı çıkacağını söyledi.

Önceki çalışmalara göre daha olumlu

Rapor, akademisyenlerin, danışma şirketlerinin ve hükumetlerin yeni teknolojilerin çalışanlara yönelik etkilerini belirlemek için yaptığı çalışmaların sonuncusu niteliğinde. Önceki çalışmalar genellikle otomasyonun yarattığından fazla işi yok edeceğini öngörüyordu.

İşsiz kalma oranları farklı araştırma gruplarının çalışmalarında çok büyük farklılıklar gösteriyor. Bank of England tarafından 2015’te yapılan bir çalışmada ABD’de 80 milyon, Birleşik Krallık’ta 15 milyon kişinin 2035’e kadar işini kaybedeceği belirtilmişti. McKinsey tarafından yayımlanan bir rapora göre ise 2030 yılında yeni teknolojiler tarafından oluşturulan iş imkanları ile bu teknolojilerin yok ettiği iş olanakları eşit olacak.

Bu en son analizde WEF otomasyonun etkisinin farklı endüstrilerde çok temel farklılıklara sebep olabileceğini ve tahmin edilen iş kayıplarının madencilik, tüketim ve bilgi teknolojileri şirketlerinde en ağır şekilde görüleceğini belirtiyor. Profesyonel hizmet şirketlerinde ise iş kaybı daha az olacak.

Şirketlerin eğitim programları yeterli değil

Şirketler artık sözleşmeli çalışmaya ve serbest çalışan elemanlara yöneldikçe bir çok yeni iş de geçmişe göre daha az güvenli hale geliyor. Ayrıca gelecekte çalışanların sahip olması beklenecek yeteneklerle günümüzdeki çalışanların yetenekleri arasında ciddi bir fark olduğu da belirtiliyor.

Büyük şirketlerdeki çalışanların yarısından fazlası, dijital teknoloji tarafından yaratılan yeni fırsatlardan yararlanmak için yeniden eğitim görmeli. Ancak şirketlerin sadece yarısı mevcut çalışanlarını kilit roller için yeniden eğitiyor ve sadece üçte biri risk altındaki çalışanlarını eğitme planları olduğunu söylüyor.

WEF rapordaki öngörülerin, 20 farklı ülkeden 300 global şirketin yöneticileri, strateji müdürleri ve insan kaynakları uzmanları tarafından verilen bilgilere dayandığını söylüyor. Bu şirketlerin toplamda 15 milyondan fazla çalışanı bulunduğu ve ekonomilerinin küresel gayrisafi yurt içi hasıla toplamının yüzde 70’ini oluşturduğu belirtiliyor.

Kaynak: Fortune
PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here