Süper Güçlü Böcek Robotlar Üretildi

Prestijli Cornell Üniversitesi tarafından vücut ağırlığının 22 katını kaldırabilen, böcek büyüklüğünde bir robot geliştirildi. Cornell Chronicle’ın yayınladığı bir rapora göre bu robot, New York Ithaca’daki Cornell Üniversitesi’ndeki malzeme mühendisi Robert Shepherd tarafından doktora öğrencisi Cameron Aubin ve meslektaşlarıyla birlikte geliştirildi.

Robot bir inçten biraz daha uzun ve bir buçuk ataşın ağırlığına eşdeğer. Aleve dayanıklı bir reçine ile 3D baskı yapılmıştır. Raporda, gövdenin, ayak görevi gören dört aktüatöre giden bir çift ayrı yanma odası içerdiği belirtildi.

Her aktüatör, alt kısmında tambur kaplaması gibi bir parça silikon kauçukla kapatılmış içi boş bir silindirdir. Raporda, “Yanma odalarında bir kıvılcım oluşturmak için dış elektronikler kullanıldığında, önceden karıştırılmış metan ve oksijen ateşlenir, yanma reaksiyonu tamburun yüzeyini şişirir ve robot havaya fırlar” diye belirtiliyor.

Cameron Aubin, yanmayla çalıştırılmasının, bu robotun bu ölçekteki robotların bu noktada yapamadığı pek çok şeyi yapmasına olanak tanıdığını söyledi.

Aubin: Boyutuna göre inanılmaz bir zıplayıcı. Aynı zamanda yerde de çok hızlı. Tüm bunlar, yakıtla çalışan aktüatörlerin kuvvet yoğunluğu ve güç yoğunluğundan kaynaklanıyor.
Raporda, aktüatör tasarımının aynı zamanda yüksek derecede kontrol sağladığı belirtildi.

Operatör, bir düğmeyi çevirerek kıvılcım hızını ve sıklığını ayarlayabilir veya yakıt beslemesini gerçek zamanlı olarak değiştirerek dinamik bir yanıt aralığını tetikleyebilir.
Aubin: Herkes bu böcek boyutundaki robotların arama ve kurtarma, keşif, çevreyi denetleme ve gözlemleme veya zorlu ortamlarda navigasyon için kullanılabilecek şeyler olduğunu işaret ediyor.

Ekip henüz tamamen bağımsız bir model oluşturmamış olsa da (yolu yarılamış olduklarını söylüyorlar) mevcut çalışma hakkında “güç çıktıları açısından rekabeti kesinlikle kısıtlıyor.” ifadesini kullandılar.

Kaynak: Wionews

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here