‘Goblin Mode’ Yılın Kelimesi Seçildi

İngilizce dili üzerine araştırmalar yapan 150 yıllık İngiltere merkezli Oxford University Press’ in çalışmalarından bir tanesi de her yıl düzenli olarak paylaşılan ’Yılın Kelimesi’ dir.   İlk kez oylanarak belirlenen 2022 yılının kelimesi sosyal mecrada sıklıkça kullanılan ‘Goblin Mode’ (Goblin Modu) oldu. Rakipleri ‘Metaverse’ ve ‘#IStandWith’ (#Yanındayım) olan ‘Goblin Mode’, yüzde %93 gibi bir oy toplayarak ezici bir farkla yılın kelimesi seçildi.

İlk defa 2009 yılında Twitter platformunda kullanılan bu kelime Google Trends’e göre popülaritesini şubat aylarında kazanmaya başladı. Covid kısıtlamalarının yavaş yavaş azaldığı tarihten itibaren, evdeki konfor alanına alışmış ve konfor alanından çıkmak istemeyen insanların daha sık bir şekilde kullandığı gözlemlendi. Tiktok üzerinden #GoblinMode şeklinde paylaşılan videolar ile de viral olan ‘Goblin Mode’ en nihayetinde yılın kelimesi oldu.

   Peki bu ‘Goblin Mode’ tam olarak neyi ifade ediyor?

Bir deyim olan ‘Goblin Mode’, bireyin toplumsal kalıpları reddedip istediği gibi davranmasını ifade ediyor. Oxford University Press’de yayınlanan tanımda, “Goblin modu, sosyal medyada sergilenip giderek ulaşılamaz hale gelen estetik standartlara ve sürdürülemez yaşam tarzlarına isyan eden bireylerin ruh halini yansıtıyor” olarak karşımıza çıkıyor. Kendisini bir ‘tam zamanlı goblin’ olarak tanımlayan Dave McNamee, belki de en net tanımı yaptı: Goblin modu, sabah 2’de uyanıp mutfağa sadece uzun bir tişört giyerek tuzlu su üzerinde eritilmiş peynir gibi garip bir atıştırmalık yapmak gibi bir şey. Tam bir estetik eksikliği ile ilgili. Çünkü bir goblin onların neye benzediğini neden umursasın ki? Bir goblin neden sunumu önemsesin ?

Sosyal medya mecralarında #GoblinMode etiketi özellikle “egzersiz yapmak için erken kalkan, ayrıntılı cilt bakımı rutinleri uygulayan ve organik smoothie’ler içen” kişilere bir tepki trendi olarak kullanılıyor. Tepkilerinde ise tembel, pasaklı, dağınık ve özensiz bir tutum sergileyerek kendilerini ‘goblinleştiriyorlar’.

   Sandığımız kadar yabancı bir kavram değil

Aslında ‘Goblin Mode’ her saniye yaşabilenecek bir kişilikten çok geçiçi bir ruh hali olarak görülüyor. Bir yaşam stili olmaktan uzak görülen ‘Goblin Mode’ farkında olmasak bile aslında pek de yabancı olmadığımız bir ruh hali. Oxford Languages başkanı Casper Grathwohl “Yaşadığımız yıl göz önüne alındığında, ‘Goblin modu’ bu noktada biraz bunalmış hisseden hepimizde yankılanıyor. Her zaman Instagram ve TikTok yayınlarımızda sunmaya teşvik edildiğimiz idealize edilmiş, yöneteciliğini yaptığımız benlikler olmadığımızı kabul etmek rahatlatıcı” dedi.

PAYLAŞ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here