Cambridge’de Karbondioksit Yakalayıcı Sistem Geliştirildi

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, su filtreleme sistemlerinde sıklıkla kullanılan aktif karbonları iyon yükleyerek havadaki küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit gazlarını yakalamayı başardı. Karbonlara yük vermek için günlük hayatta kullandığımız pil şarj mekanizmasına benzer bir yöntem kullandılar. Kömürü CO2 ile tersinir bağlar oluşturan iyonlarla yükleyerek CO2’yi doğrudan havadan başarıyla yakaladı. Potansiyel olarak mevcut yaklaşımlardan daha enerji verimli olan bu yöntem, yakalanan CO2’nin depolama amacıyla uzaklaştırılması için önemli ölçüde daha düşük sıcaklık gerektiyor.

Cambridge Üniversitesi Yusuf Hamied Kimya Bölümü’nden Dr. Alexander Forse, karbon emisyonlarını azaltmanın aciliyetini vurgulayarak, aynı zamanda net sıfır emisyona ulaşmak için sera gazı giderme yöntemleri geliştirdiğini vurgulayarak araştırmaya öncülük etti.

Testler, yüklü kömür süngerinin havadaki CO2’yi etkili bir şekilde yakalayabildiğini gösterdi. CO2 salımı için 900°C’ye kadar ısıtılması gereken mevcutta kullanılan malzemelerin aksine, yeni yöntem yalnızca 90-100°C’ye ihtiyaç duyuyor ve bu da yenilenebilir elektrikle sağlanabiliyor. Bu, süreci daha hızlı, daha az ve daha temiz enerjili bir şekilde kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Dr. Alexander Forse, “Atmosferdeki karbon emisyonlarını yakalamak son çare, ancak iklimdeki acil durumun ölçeği göz önüne alındığında, bu araştırmamız gereken bir şey” dedi.

Umut verici olmakla birlikte, yöntemin özellikle nemli koşullar altında dezavantajları var. Araştırmacılar geliştirdikleri sistemin daha fazla CO2’i , daha verimli şekilde yakalayabilmesi için çalışıyor. Ek olarak, kömür gözenekleri ve iyonları farklı molekülleri yakalayacak şekilde ince ayarlanabildiğinden, yöntem çeşitli alanlarda avantajlı da olabilir.

Forse: Bu yaklaşım, farklı uygulamalara yönelik her türlü malzemenin basit ve enerji açısından verimli bir şekilde üretilmesine kapı açıyor.

Leverhulme Trust ve Royal Society gibi çeşitli kuruluşlar tarafından desteklenen araştırma, Cambridge Enterprise’ın bünyesinde gerçekleştirildi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here