Benchmarking ve İşletmeler İçin Önemi

Benchmarking ya da kıyaslama, bir işletmenin rekabet gücünü yükseltmek için; üstün performansı olan işletmeleri, bunların iş yapma tekniklerini incelemesi,  kendi teknikleri ile kıyaslaması ve  bu kıyaslamadan elde ettiği bilgileri kendi işletmesinde uygulamasıdır. Benchmarking kavramı bugünkü anlamıyla ilk kez 1980’lerin başlarında Xerox işletmesinin diğer Japon işletmelerinden bir şeyler öğrenme fikriyle uygulanmaya başlanmıştır. Xerox’un başarıyla uyguladığı benchmarking örnekleri:

Xerox’un benchmarking ortakları Benchmarking yapılan süreç
American Express Faturalama ve Tahsilat
American Hospital Supply Envanter Kontrolü
Florida Light and Power Kalite Güvencesi Süreci
Ford Motor Company Üretim Hattı Dizaynı
General Electric Robot sistemi
Cummins Engine Company Günlük Üretim Planlaması
Westingouse Depo Kontrolü Barkod Uygulaması

Rakiplerin sayısı küreselleşmeyle birlikte artıyor. Dolayısıyla gün geçtikçe benchmarking sistemini etkin bir şekilde kullanan işletmelerin sayısı da artış göstermektedir. Neden kıyaslama diye sorarsanız eğer, standardın ne olduğunu bilmezseniz kendinizi ölçmeniz bir hayli zorlaşır. Müşteriniz size ‘Ortalama servis süreniz ne kadar?’ diye soru sorduğunda, 6 saat diyebilirsiniz. Yalnızca kendi zamanlamanızı bilmeniz yetmez. Bu ortalamanın piyasaya göre nerede olduğu da çok önemlidir. Başarılı bir kıyaslama uygulaması yapmak isterseniz sahip olmanız gereken bazı küçük detaylardan bahsedelim biraz. İlk olarak güçlü bir ekip  ve tabi ki bu ekibin hızlı ve uyum içinde hareket etmesi gerekiyor. İkincisi etkili ve doğru iletişim, tüm iletişim engellerinin bertaraf edilmesi gerekiyor. Ve son olarak da yasal ve etik süreçlere uygun hareket  etmek.

 

Aslında benchmarkingi örnek alma olarak da düşünebiliriz. Bir öğrenme ve öğretme, anlama ve uyarlama, paylaşma ve gelişme sürecidir.  Benchmarking, bir iyileştirme süreci olup, müşteri memnuniyetini artırma ve müşterilerin isteklerini aşıp, aynı zamanda müşterilerin olası beklentilerini de karşılama ve kalıcı rekabet avantajı sağlamak için gerekli bir sistemdir. İşte burada karşımıza ‘müşteri memnuniyeti’ denilen kavram çıkıyor. Dışa dönük bir bakış açısı oluşturmayı hedefleyen kıyaslama sisteminin en önemli fikir kaynağı müşteridir. Global düzende müşteri memnuniyetini zirvede tutan bir düşünce yapısı hakimdir. Buradan da anlıyoruz ki işletmeler bir şekilde gözlem yapmak, rakiplerini sürekli takip etmek ve kendini değiştirmek zorundadır. Hatta Sabancı Holding bünyesindeki bazı işletmeler; Beksa, Brisa, Dusa, Kordsa ve Olmuksa tarafından benchmarking uygulamalarına sistematik bir yapı kazandırmak için “BENCHSA” adında bir çalışma grubu kurmuştur. Benchmarkingi bir süreç olarak ele alınıp sürekli iyileştirmenin üzerinde önemle durulmuştur.

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here