Sabancı Üniversitesi Uluslararası İş Ve İnovasyon İşbirliğinin Türkiye Yürütücüsü Oldu

Sabancı Üniversitesi, Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 Programı kapsamında başlattığı, 12 Avrupa ve Brezilya kuruluşundan oluşan, CEBRABIC (Avrupa-Brezilya İş ve İnovasyon İşbirliği Merkezi) Projesi’nin Türkiye yürütücüsü oldu. Projenin Türkiye koordinasyonunu Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Girişimcilik Kurulu Direktörü Dilek Çetindamar üstleniyor.

CEBRABIC – Avrupa-Brezilya İş ve İnovasyon İşbirliği Merkezi – AB üye ülkeleri ve Latin Amerika’nın önde gelen ekonomisi Brezilya arasındaki araştırma, teknoloji ve girişimcilik alanındaki işbirliğini artırmayı amaçlıyor. Bu proje üyesi olan konsorsiyum ortakları, CEBRABIC merkezini kurmak için dört yıl boyunca birlikte çalışacaklar. Projenin koordinatörlüğünü Brezilya’daki Sanayi Odaları Federasyonu (Confederação Nacional da Indústria (CNI)) ve Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Fraunhofer IPK yürütecek.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Girişimcilik Kurulu Direktörü Dilek Çetindamar konuyla ilgili açıklamasında, Sabancı Üniversitesi’nin uluslararası bir işbirliği içinde yer almasının araştırma ve geliştirme işbirlikleri yapma konusunda birçok yeni kurumla tanışma ve beraber iş yapma olanağı yaratacağına dikkat çekti.

CEBRABIC Projesi kapsamında Brezilya’da girişimcilik alanında bir mükemmelliyet merkezi sistemi kurulacağını söyleyen Çetindamar, bu merkezin AB ülkeleri ile arasındaki ilişkilerin kurulmasını ile araştırma-iş dünyası ilişkileri organize edeceğine vurgu yaptı.

Dilek Çetindamar “Biz de Sabancı Üniversitesi ekibi olarak bu merkezin kuruluşunda strateji oluşturulması, eğitim programlarının hazırlanması ve web sitelerinin oluşturulmasına katkıda bulunacağız. Uluslararası bir deneyim edinmiş olacağız. Bizim girişimcilik faaliyetlerimize de etkisi olacak. Bu proje sayesinde geliştirdiğimiz uluslararası işbirliklerinin bizim kuluçkamızda ve oluşturduğumuz ekosistemimizde bulunan girişimcilerle bağlantısını kurabilme şansımız olacak. Özellikle de Türkiye’den Brezilya’da iş yapmak isteyen veya halihazırda yapan kurumlarla ilişkiye geçilecek, proje ortaklıkları oluşturmaya çalışılacak. Ayrıca proje kapsamında oluşturulacak olan eğitim programlarını daha sonra üniveristemizde de kullanıma açacağız.”dedi.

CEBRABIC Projesi’nde Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Macaristan, Portekiz, İspanya ve Türkiye’den toplam 12 ortak kurum yer alıyor.

CEBRABIC Hakkında:

Ağ bazlı çalışan bir merkez olması hedeflenen CEBRABIC’in en temel değeri; sinerji ve bütünlük sağlamaktır.

CEBRABIC ağı, talep ve işbirliğini teşvik ederek Brezilya’daki Avrupalı organizasyonlar için araştırma & geliştirme (Ar & Ge) fırsatları yaratmayı destekleyecektir. Merkezde, teknolojiyle ilgili servisler sunulacak, bölgesel inovasyon merkezleri ve dış hizmet sağlayıcıların ağına kaynak sağlanacak ve sanayi-yatırımcı işbirliği sağlayan kurumlara destek verilecektir.

CEBRABIC, halihazırda ikili seviyede Avrupalı yapılar tarafından sağlanan hizmetlerin Brezilya’da toplu bir şekilde koordineli olarak sağlanmasını hedeflemektedir. Brezilya’da var olan tekil Avrupa’lı örgütlerin CEBRABIC ağına dahil olması sağlanacaktır. Böylece, CEBRABIC’in, temel fiziksel ve insan kaynaklarıyla birlikte, yalın bir organizasyon yapısı oluşacaktır.

CEBRABIC’in gelişimi için 3 ana aşamayı öngörüyor. Planlama aşaması (en fazla bir yıl), CEBRABIC iş modelinin tam olarak geliştirilmesi ve taslak haline getirilmesi; Pilot uygulama aşaması (13. aydan 24. aya kadar), CEBRABIC’in deneysel bir proje ofisi olarak hizmetleri sağlaması, bunun sonuçlarının usulüne uygun olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi, farklı yönleriyle CEBRABIC iş modelinin ayarlanması ve sonuçlandırılması; tam uygulama aşaması (25. aydan 48. aya kadar), CEBRABIC’in bağımsız bir tüzel kişilik olarak faaliyetlerinden elde ettiği tüm masrafları ve gelirleri barındırması, ve ortaklıktan tamamen bağımsız olarak hizmet vermesi.

CEBRABIC’in ana hedef grubunu Ar & Ge organizasyonları çok çeşitli paydaşlar: üniversiteler, araştırma merkezleri (temel ve uygulamalı), teknoloji transfer kurumları, teknoparklar, iş kuluçka merkezleri, inovasyon ajansları, finansman ajansları, iş dernekleri, ticaret odaları, topluluklar, sanayi şirketleri, KOBİ’ler, her sektörden start-uplar, danışmanlık şirketleri, risk sermayesi yatırımcıları, bireysel araştırmacılar, profesörler ve girişimciler oluşturuyor.

PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here