ODTÜ Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu ile genç fikirler hayat buldu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde, çeşitli disiplinlerin birlikte çalıştığı ve ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından düzenlenen 2. Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu (DTS) sonuçlandı.

Süreç boyunca disiplinlerarası çalışmanın getirdiği fırsatlardan faydalanan gruplar, farklı bakış açıları sayesinde orijinal çözümlerle birbirinden renkli projelere imza attı.

ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından, ODTÜ Teknokent’in desteği ve şirketlerle sivil toplum kuruluşlarının sponsorluğu ile organize edilen, farklı disiplinlerden gelen katılımcıların ortak çalışmasına dayalı etkinlikler dizisi olan 2. Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu (DTS-2) heyecan dolu projelerle sona erdi.

Ortaya çıkan projeler, sosyal hayatımızda veya çevremizde gelişen birçok konuyu yakalayarak, hem zamansal hem de fiziksel verimsizlikleri bertaraf etmeyi, bunun yanı sıra bulunan çözümlerle konulara farkındalık yaratmayı hedefliyor.

DTS-2’nin, FNSS, Eczacıbaşı, Roketsan, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Bama Teknoloji ve Arçelik gibi seçkin firma ve kuruluşlar tarafından da desteklenen genç grupları ve gerçek problemlere çözüm sağlayan yaratıcı projeleri şöyle:

ATOK: Zırhlı araçların hendeklerden kolaylıkla geçebilmelerini sağlayan, araçlara hendek ya da engelle karşılaştığında sensörlerle uyarı veren ek ayak sistemi.

DustBusters: Duş teknesi temizliği sırasında ortaya çıkan zaman ve efor kaybını en aza indirmeye yönelik, otomatik kontrol edilebilen temizlik sistemi.

Feza-i Azrak: Astronotların uzay istasyonunda yaşadıkları uyku problemini çözme amaçlı, dünyadaki gibi uyku hissini verebilen ergonomik yatak sistemi ve uyku kabini tasarımı.

Harmony: Türkiye’deki sığınmacı ve geçici koruma statüsü altındaki kişilerin mevcut durumunun, yaşanan zorlukların aktarılabileceği bir empati mekanı tasarımı.

Nos Curabit: Özel ihtiyaçları olan (Serebral Palsi ve Juvenil Idiopatik Artrit hastası) çocuklara yönelik, kolay uygulanabilir, basit el egzersizlerini kolaylaştıran, eğlenceli rehabilitasyon çözümü.

Pi Hola: Son yılların yükselen trendi olan kullanıcı deneyimi (UX) üzerine çalışan UXLAb’ların daha güvenilir, değerli ve daha çok miktarda kullanıcı deneyimi bilgisi problemini çözen modül ve sistem çözümü.

Disiplinlerin harmonisi ODTÜ Tasarım Fabrikası:

Tüm disiplinlerden ve seviyelerden üniversite öğrencilerinin katılabileceği ODTÜ Tasarım Fabrikası, öğrencilerin bu güne kadar biriktirdikleri teorik ve pratik becerilerini yenilikçi ürün fikirlerine/prototipe, çözüm önerilerine dönüştürebileceği eğitim programlarını tasarlamayı ve sunmayı amaçlıyor.

ODTÜ Tasarım Fabrikası, şirketlere “Design Thinking” eğitimleri vermek, ODTÜ’yle beraber ürün geliştirmek isteyenlere ortam sağlamak, girişimcilik ve inovasyon alanında “üs” olmak amacıyla 1.000 m2’lik bir alanda hizmet veriyor. 20 öğretim üyesi, asistanlar ve koordinatörden oluşan bir ekiple çalışmalarını sürdüren ODTÜ Tasarım Fabrikası, öğrencilerin bir araya gelip çalışabilecekleri hızlı prototipleme, 3D yazıcılar, CNC gibi gerekli altyapıları kullanabilecekleri bir platform sunuyor. Ayrıca, merkez altyapısı kullanılarak, akademik birimlerde ve merkezlerde üretilen bilginin ürüne/ dönüştürülmesi, ticarileşmesi amaçlanıyor. Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu’nun ortaya çıkmasına vesile olan ODTÜ Tasarım Fabrikası, Global Design Factory Network’ün bir üyesidir.

DTS öğrencilerinden uluslararası başarı

Disiplenlerarası Tasarım Stüdyosu’na 2015 ve 2016 yıllarında katılan öğrenciler, kollektif bir şekilde oluşturdukları gruplarla uluslararası alanda da başarılar elde ettiler. DTS öğrencileri, Afrika’daki temiz su ihtiyacıyla ilgili geliştirdikleri projeyle, sürdürülebilirlik ve mühendislik dallarında ödüle layık görüldü.