Monoton İş Hayatı Boyun Kireçlenmesi Sebebi

Modern yaşamın en ağır faturalarından biri de vücudun belirli bölgelerinde baş gösteren ağrılar. Özellikle boyun ağrılarıyla hayatın bir döneminde mutlaka karşılaşıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Hareketsizlik ve kilo artışı, bizleri bu ağrılarla tanıştırmayı en çok seven nedenler arasında. Ayrıca monoton iş hayatı da boyun ağrılarının başlıca sebepleri arasında” dedi.

Günümüzde ofis çalışanlarının en büyük sorunlarından biri de boyun ağrıları. Stres ve gerilimin boyun ağrılarına neden olmadığını ancak kişinin ağrı eşiğini düşürdüğü için en küçük sorunun bile ağrı olarak algılanmasına neden olabildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Dolayısıyla stres altında çalışan ya da yaşayan kişiler ufacık sorunları bile ağrı olarak algılayabiliyor” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Akı, stresin ayrıca kulunç ya da kas romatizması olarak da bilinen “miyofascial ağrı sendromu” ve kronik kas ağrılarıyla kendini gösteren “fibromiyalji” gibi hastalıkların oluşmasına da neden olabildiğini söyledi.

Yaş ilerledikçe boyun ağrısının görülme sıklığı da artıyor

Boyun kireçlenmesinin boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucunda ortaya çıkan bir tablo olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “Meydana gelen değişiklikler, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde bası oluştururlar. Bu basıya bağlı olarak boyun ile kollarda ağrı ve uyuşma gelişir. Şikayetler sıklıkla 40-50 yaşlar arasında ortaya çıkarken, yaş ilerledikçe görülme sıklığının da arttığı söylenebilir” dedi.

Egzersiz kişiye özel olmalı

Boyun ağrısını gidermek için günlük egzersizlerin oldukça yararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Semih Akı, “Ancak egzersiz planı yapmadan önce, ilk olarak ağrıya yol açan nedenin net bir şekilde ortaya konması gerekir. Bu noktada da kişiye özel egzersiz planı yapmak en doğru olandır. Dolayısıyla fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ile fizyoterapistlerden destek alınmalı” açıklamasında bulundu.

Keyif alarak yapılan tüm egzersizler boyun ağrılarına iyi geliyor

Boyun ağrılarından korunmak ve akut dönemi atlattıktan sonra bir daha boyun ağrısı çekmemek için hekimlerin yüzmeyi önerdiğini belirten Prof. Dr. Semih Akı, “Buna karşın, yapılan çalışmalar kişilerin keyif alarak yaptığı her türlü egzersizin boyun ağrısı da dâhil tüm ağrıların oluşmasını önlemede etkili olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Monoton iş hayatı boyun kireçlenmesi sebebi

Boyun ağrıları çeken kişide ateş, terleme, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler varsa, ağrı kol veya bacaklara yayılıyorsa, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik varsa, idrar, büyük abdest kaçırıyorsa, herhangi bir travma geçirdiyse, ağrının şiddeti öksürme ve hapşırma ile artıyorsa mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurması gerektiğini vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, “İleri yaştakiler, fiziksel olarak ağır işlerde çalışanlar, uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar, işinden memnun olmayanlar, monoton iş hayatı olanlar, kilolu kişiler, ciddi omurga eğrilikleri (skolyoz) olan hastalarda boyun kireçlenmesi riski fazladır” dedi.

Prof. Dr. Semih Akı, boyun ağrılarından kaçınmak için ağır kaldırmaması, çok yüksek veya alçak yastıklardan kaçınması, bilgisayar ile çalışırken boynun doğal pozisyonunu bozmayacak şekilde ayarlanması ve sık telefon görüşmeleri için kulaklık biçimindeki telefon ahizelerinin tercih edilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Boyun ağrılarından korunmak için

OFİSTE

Sırtınızı koltuğa tam dayayın.

Bel ve sırtınızı uygun koltuk veya yastıklarla destekleyin.

Bilgisayar ekranının tam karşınızda olmasına dikkat edin.

Bilgisayarın orta kısmını mutlaka göz hizasında tutun. Eğer diz üstü bilgisayarkullanıyorsanız bilgisayar yükselticisi kullanın ya da diz üstü bilgisayarı ara kablo ile masa üzerinde bulunan sabit ekrana aktarın.

Ekran karşısında sürekli çalışmak yerine zaman zaman mola verin. Arada koltuktan kalkın, gerekirse boyun ve sırt egzersizleri yapın.

UYURKEN

Uyurken boynunuzun olabildiğince normal pozisyonda durmasına dikkat edin.

Yan yatışlarda kulak ile omuz arasındaki mesafeyi dolduran kalınlıkta bir yastık, boynu normale en yakın pozisyona getirendir. Bu kalınlıktaki bir yastık sırt üstü yatışta da boynun ileri derecede arkaya gitmesine ve öne bükülmesine olanak tanımayarak boynu en iyi şekilde destekler.

Yüzüstü yatmaktan kaçının.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here