Boşanan çiftlerin birbirinden mal kaçırmada kullandıkları son yöntem Bitcoin gibi kripto paralar oldu. İngiltere’de bir kişi, malvarlığını boşanacağı eşiyle paylaşmamak için sahip olduğu her şeyi satıp Bitcoin gibi kripto paralara yatırdı. Bu tür paraların takibi yapılamadığı ve yasal zemini de olmadığı için mahkeme paraya el koyamadı. Avukat Cevat Kazma, düzenleme yapılmaması halinde bu durumun Türkiye’de de hak kayıpları ve mağduriyete yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Bitcoin her ne kadar bazı ülkelerde alışveriş yaparken kullanılabiliyor olsa da, takip edilememesi ve henüz yasalarca kabul görmemiş olması nedeniyle hak kayıplarına ve mağduriyetlere de yol açabiliyor.
Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de gerçekleşen boşanma davasında bir kişi yasal boşluktan faydalanarak boşanacağı eşine mal paylaşımı sırasında adeta çalım attı.
Mal paylaşımı esnasında adamın malvarlığının tahmin edilenden çok daha az görünmesi üzerine eşi itiraz etti. Durumu araştıran kadın, adamın tüm malvarlığını son iki yıldır Bitcoin gibi kripto paralara yatırdığını ortaya çıkardı. Mahkemeye itiraz eden kadın her ne kadar haklı görünse de, mahkeme ilgili para biriminin resmi olmadığını ve el konulamayacağına karar verdi.
Bu karar tüm dünyada kişilerin Bitcoin’i kendi çıkarları doğrultusunda nasıl kullanabileceğini de gözler önüne serdi.
Düzenleme Gerekli!
Benzer bir durumun Türkiye’de yaşanması halinde neler olabileceğini anlatan Avukat Cevat Kazma,kripto paraların henüz emtia ya da bir para birimi olmadığını söyledi. Yasal bir düzenleme olmadığı için de paylaştırılmasının şu aşamada mümkün olamayacağını, bu durumun da mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti.
Bitcoin’in, boşanacak kişilerin mal paylaşımı yapmamak, nafaka vermemek için kullandığı bir yöntem haline geldiğini ifade eden Cevat Kazma, “Mevcut durumda Bitcoin’in tespiti zor. Yasal düzenleme olursa mahkemeler tedbir kararı verip, o paralara el koyabilir” dedi.