Japonlar Depreme Karşı Nasıl Başarılı Oldular?

Japonya, dünyada doğal afetlerden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Ülkenin nüfus yoğunluğu ve yaşanan doğal afetlerin sayısı ve etkisi de dikkate alındığında ölüm ve yaralanma oranları çok küçük oranlarda. Peki Japonya özellikle depremlerden korunmak için nasıl önlemler alıyor? Japonya’da depremler nasıl hafif atlatılıyor? Japonların ahlaki yaklaşımları, bilimsel gelişime ve yeniliğe verdikleri değer, eğitime verdikleri önem, kamu kaynaklarını doğru ve dürüst kullanmaları ve geçmiş hatalardan ders alma yetenekleri Japonya’yı dünyanın depreme en hazır ülkesi haline getirdi. Maddeler halinde Japonya’nın depremlere karşı nasıl önlemler aldıklarına ve başarılı olduklarına bakalım:

Depreme dayanıklı binalar

 

Japonya’daki tüm binalar bir dereceye kadar depremlere dayanacak şekilde inşa edilmiştir ve edilmektedir. Japonya’daki evler, kanunla belirlenmiş “katı/net/tavizsiz depreme dayanıklılık standartlarına” uygun olarak inşa edilir. Bu yasalar, okullar ve ofis binaları gibi diğer yapılar için de geçerlidir.

Telefon güncellemeleri

Japonya’daki her akıllı telefona bir deprem ve tsunami acil durum uyarı sistemi kurulur. Yaklaşan felaketlerden yaklaşık beş ila on saniye önce tetiklenen bu sistem, kullanıcılara gerekirse hızlı bir şekilde zaman kazandırmayı amaçlıyor. Sistem “ Jishin desu! Jishin desu!  (“Deprem var”) uyarısı hyapıyor.

Depreme hazır hızlı trenler

Japonya, tren ağırlıklı bir ülkedir, tüm yolcuların güvenliğini sağlamak için tüm trenler;
gerekirse ülkede hareket halindeki her treni durdurmak üzere tetiklenen deprem sensörleri ile donatılmıştır. 2011’de Japonya’yı 9.0 büyüklüğünde bir deprem vurduğunda, hareket halinde 27 tren vardı . Her bir tren, daha küçük ön depremler tarafından tetiklendi ve büyük depremden önce durduruldu, bu da sıfır ölüm ve hatta sıfır yaralanma sonucunu getirdi.

Anında TV yayını

Ülkeyi bir deprem vurursa, Japonya’nın tüm TV kanalları derhal resmi deprem haberine geçer ve bu nüfusun nasıl güvende kalacağı konusunda iyi bilgilendirilmesini sağlar. Bu bilgilendirme kapsamında; nerede toplanılacağı, herhangi bir tsunaminin yaklaşıp yaklaşmadığı gibi bilgilerde yer alır

Afet önleme konusunda farkındalık ve eğitim

Tıpkı dünyadaki diğer okulların acil durum yangın tatbikatları düzenleyebildiği gibi, Japonya’daki okullar da düzenli olarak deprem tatbikatları yapıyor, bazıları ayda bir kez oluyor. Küçük yaşlardan itibaren okul çocukları, bölgelerini bir deprem vurduğunda güvende kalmanın en iyi yolu konusunda eğitilir. Tatbikatlar sırasında en yaygın yöntem, çocukların deprem bitene kadar sıralarının altına girerek masa ayaklarına tutunmalarıdır. Dışarıda oynuyorlarsa, düşen molozların çarpmasını önlemek için çocuklara doğrudan açık bir alanın merkezine gitmeleri öğretilir.

Japonya’da ayrıca, yerel itfaiye personelinin çocukları deprem simülatörlerine yerleştirdiği, böylece deprem hissini çok küçük yaşlardan itibaren tanımlayabildikleri okul gezileri de vardır.

Deprem Anıt Müzesi

Japonya’nın nüfusunu gelecekteki doğal afetlere karşı korumaya yardımcı olmasının bir başka yolu da geçmiş olaylardan ders almaktır. 1995 yılında, Kobe şehri, 5.000 kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına neden olan, depremle sarsıldı. Şehrin yeniden inşasının ardından Kobe Deprem Anıt Müzesi de inşa edildi.

Afet sırasında kaybolan insanları anmak için inşa edilmiş, aynı zamanda afet önleme ve hayatta kalma konusunda yararlı sergiler ve eğitim tesisleri ile dolu bir eğitim merkezi olarak oluşturuldu bu müze.

Depremde hayatta kalma kitleri

Her hanenin depreme nasıl hazırlandığı değişir; ancak, birçok evde depreme karşı hayatta kalma kitleri bulunmaktadır. İlk yardım ekipmanı, şişelenmiş su, yiyecekler, eldivenler, yüz maskeleri, yalıtım örtüleri, meşaleler gibi hayatta kalma araçları ve hatta düzenli güncellemeler yayınlayan radyolar bu kitlerde mevcut.

Su Tahliye Tüneli

En etkileyici mühendislik harikalarından biri, Tokyo’nun az bilinen Su Tahliye Tüneli’dir. Bu büyük gizli tünel, siklonlar ve tsunamiler gibi doğal afetlerin neden olduğu sel sularını toplar ve suyu güvenli bir şekilde Edo Nehri’ne yeniden dağıtır. Bu, bölge bir depremle sarsılırsa ve bir tsunamiyi tetiklerse, şehrin herhangi bir büyük selden korunması gerektiği anlamına gelir. İnşası 13 yıl sürdü ve 3 milyar ABD dolarına mal oldu, ancak kurtarmayı vaat ettiği hayatlar için bir fiyat biçemezsiniz.

PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here