Son yıllarda üniversite bölümleri arasında tartışmasız en hızlı puan yükselişini sağlayan bölüm hukuk oldu. Ülkemizde yine son yıllarda üniversitelerde en fazla açılan bölüm de hukuk oldu. Tabii bunda kontrolsüz bir şekilde artan ve özellikle öğrenci ilgisini gördükleri her bölümü hızlıca açan ve statü olarak vakıf üniversitesi olarak anılan özel üniversitelerin de büyük etkisi var.
Peki neden herkes hukuk okumak istiyor. Aslında çok temel iki gerekçe sorunun neredeyse tam olarak cevabını karşılıyor.
- Bir hukuk fakültesi mezununun işsiz kalma seçeneği neredeyse mümkün değil. Hukuk fakültelerinin mezunlarının ezici çoğunluğu hayatlarına avukat olarak devam ediyor. Bir avukatın hiç müşterisi olmasa bile avukat tutma gücü olmayan vatandaşlar için devlet barolar aracılığıyla avukat atıyor.
- Özellikle son 5 yılda devlet önceki yılların ortalamasının çok üstünde hakim ve savcı aldı sınavla. Yine son yıllarda hakim ve savcı maaşları ciddi anlamda arttı.
Hukuk fakültesini bitirip avukatlık mesleğine atılanların kazandığı para da çok geniş bir aralıkta. Toplumda genel kanaat ise avukatların iyi para kazandığı şeklinde. Birçok şirket de bünyelerinde avukat istihdam etmekte. Yine aynı şekilde devlet de azımsanmayacak sayıda avukat istihdam ediyor hemen her bakanlıkta.
Aşağıdaki tabloda Hukuk Fakültelerinin puanlarını ve başarı sıralamalarını görebilirsiniz. Hukuk bölümlerinin puanlarının hızlıca yükselmesindeki temel etken aslında 2. madde çok daha etkili diyebiliriz. 2014 ve 2015 yıllarında hakim ve savcı alımları hızlandı. Adalet Bakanın son açıklamasına göre Adalet Akademisi’nde şu anda 5.110 civarında hakim / savcı adayı eğitim görmekte. Bakan Bozdağ’ın açıklamasında çok önemli bir nokta daha var: Bu sene 3.000 hakim/savcı daha alınacak.
Hakim / savcı olmak için ilgili sınavı ve sonrasında yapılan mülakat aşamasını da başarıyla geçmeniz gerekmekte. Sonra da 2 yıl stajyerlik dönemi var. Stajyerlik dönemindeki hakim ve savcılar 4.000 TL civarında maaş alıyor. 2 yılın sonunda ise bu maaş 6.000 TL’yi buluyor.