California Üniversitesi, Berkeley’de gerçekleştirilen Clinton Global Initiative University (CGIU) 2016 Zirvesi’nde Boğaziçi Üniversitesi 10 öğrenci yedi projeyle yer aldı. Öğrenciler projelerini farklı ülkelerden gelen katılımcılarla paylaşma imkanı elde etti.
Eski ABD Başkanlarından Bill Clinton tarafından 2007 yılında kurulan Clinton Global Initiative University (CGIU), sekiz yıldır dünyanın çeşitli yerlerinden sosyal sorumluluk projeleri geliştiren öğrencileri bir araya getiriyor. “Commitment to action” ilkesiyle hareket eden CGIU; eğitim, çevre ve iklim değişikliği, barış ve insan hakları, yoksulluğu azaltma ve halk sağlığı üzerine sosyal sorumluluk projeleri olan öğrencilerin uluslararası bir platformda bir araya gelmesini sağlıyor. Bu sayede öğrenciler hem farklı projeleri olan insanları tanıma fırsatı hem de projelerini gerçekleştirmek için yatırım bulma imkanı elde edebiliyor.
Stanford, Yale, Berkeley, MIT gibi üniversitelerin katılımcıları arasında yer alan etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi’nin desteklediği sekiz öğrenci beş projeyle katıldı. Ayrıca iki Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi de kendi imkanlarıyla projelerini CGIU 2016 Zirvesi’nde tanıtma imkanı elde etti.
1-3 Nisan 2016 tarihlerinde California’da gerçekleştirilen zirveye Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Elif Gizem Kain, Suriyeli mülteci çocukların aşı hizmetlerinden faydalanabilmesi için geliştirdiği projeyle katılırken, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Özgecan Yazar ve Melike Merdan, “Bubble Sustainable” isimli Boğaziçi kampüslerinin sürdürülebilirliğini artırmayı hedefleyen projeleriyle yer aldılar. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktora öğrencisi Mahir Yazar, yeşil ekonomi için sağlık hizmetlerinde kullanılan ürünlerde yeşil tedarik döngüsünü sağlamak için üniversite kampüslerindeki sağlık kliniklerine alınan ürünlerin yaşam döngüsünün doğaya zarar vermeyecek şekilde tasarlanması üzerine geliştirdiği projeyle zirveye katılırken, Elektrik Elektronik Bölümü’nde okuyan Mustafa Doğa Doğan ve Melikşah Çakır ise ‘BUton’ projesiyle zirvede yer aldılar.
GCIU 2016 zirvesine katılan bir diğer proje ise, Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden Tarık Ozan Erkovan ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Gizem Dikdere tarafından geliştirildi. Erkovan ve Dikdere’nin projesi Türkiye’de ilk defa bir filmin sesli betimlemeli izlenebilmesi için bir sinema salonu altyapısı oluşturmak üzerineydi. Görme engelliler ve engelli olmayan bireylerin bir arada aynı anda sinemada film seyredebilmelerini hedefleyen proje, geçtiğimiz yıl açılan Boğaziçi Üniversitesi’nin sinema salonu SineBU’nun da oluşum sürecindeki temel noktalardan birini oluşturdu.
Bu projelere ek olarak Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Başak Şıklar, yeşil bina yapımında malzeme seçim süreçlerinde doğaya en az zarar veren ve en verimli olan yapı malzemesinin seçimiyle ilgili projesini kendi imkanlarıyla CGIU’ya katılarak sunma imkanı elde etti. Ayrıca İşletme Bölümü öğrencisi Ayça Yağışan da kendi imkanlarıyla katıldığı CGIU’da, çocukların liderlik kabiliyetlerini geliştirmeleri için Young Guru Academy ile birlikte tasarladığı eğitim programına dayanan projesini sunma imkanı elde etti.
Global Clinton Initiative University (GCIU) Zirvesi’ne katılan ve Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde geliştirilen sosyal sorumluluk projeleri hakkında öğrencilerden bilgi aldık.
Cinsel tacizi engellemek için BUton
BUton projesinin Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’yla birlikte hayata geçirildiğini söyleyen Doğan ve Çakır, bu uygulama sayesinde cinsel tacize uğrayan insanların bulundukları yeri ve tehlikede olduklarını arkadaşlarına bildirmelerini sağlıyor. Herhangi bir tehlike anında, telefonu sallayarak bile insanlar bulunduğu konumu arkadaşlarına gönderebiliyor. AppStore ve Google Play’den hâlihazırda indirilebilen uygulama, aktif olarak 700 kişi tarafından kullanılıyor.
Türkiye’den yalnızca Boğaziçi Üniversitesi’nin zirveye katıldığını sözlerine ekleyen Doğan, projenin gelişme aşamasında ve CGIU 2016’da sunulmasında okulun büyük katkılarının olduğunu da belirtti. CGIU zirvesi sayesinde başka öğrencilerin projelerini tanıma ve diğer insanlarda projeleriyle alakalı geri dönüş alma şansını elde ettiklerini söyleyen Doğan ve Çakır, projelerini geliştirebilmeleri açısından bu deneyimin kendileri için çok faydalı olduğunu da sözlerine eklediler.
Etkinliğin son gününde California kentinde bir okula giden katılımcıların okulun boyanmasına yardım ettiğini de belirten öğrenciler, bu sayede aktif bir şekilde sosyal sorumluluk etkinliğinde yer aldıklarını da ifade ettiler.