Üniversite tercihi yapılan bu günlerde, yaşadıkları şehirlerin dışında üniversite eğitimi almanın gençlerin kişisel gelişimine sunacağı avantajları hatırlatan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Sümer, ailelerin bu konuda teşvik edici olması gerektiğinin altını çizdi.
Üniversite tercihlerinin yapıldığı şu günlerde, yetişkinliğe geçiş yapan 18-25 yaş aralığındaki gençlerin, kendilerini keşfettikleri, hayata adım attıkları üniversite yıllarında, ailelerinin sağladığı konfor alanından uzak olmalarının gelişim bakımından bazı avantajlarına değinen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Sümer konuyla ilgili şunları söyledi: “Yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre, üniversite için evinden ayrılan gençler daha başarılı oluyor ve kişisel gelişim bakımından daha çok şey kazanarak okullarından mezun oluyorlar. Üniversite için farklı bir şehre giden genç, öncelikle kendini yönetmeyi, hayatının sorumluluğunu almayı öğreniyor ve bu durum, aileyle ilişkilerinin de daha dengeli bir hale gelmesine yardımcı oluyor.”
Aşırı Korumacılığa Dikkat!
Aşırı koruma ve bağımlılık nedeniyle zamanında evden uzaklaşamamış gençlerin ise yetişkin olma sorumluluğunu almada sorun yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Nebi Sümer; “Beliren yetişkinlik dönemi denilen 18-25 yaş aralığında da bireysel keşif devam ediyor. Gençler, üniversitede alınan eğitimin kalitesi, girilen sosyal ortamlar, devam edilen kulüpler, faaliyetler, kendi sorumluluklarını ve kararlarını alabilme gibi faktörler sayesinde, bu süreçte farklı alanlara olan ilgilerini keşfedebiliyor; hayatta aslında ne yapmak istediğine karar verebiliyorlar. Bu dönemde korunaklı aile ortamından uzak olunması özgüveni de olumlu etkiliyor. ” dedi.
Kıbrıs’taki bir gencin İstanbul’da ya da dünyanın her hangi bir yerinde; dünyanın her hangi bir yerindeki bir gencin de, ODTU Kuzey Kıbrıs gibi bir üniversitede okumasının önemine dikkat çeken Sümer; üniversite tercihlerinde bu konunun da göz önünde bulundurarak yönlendirme yapılmasının önemli olduğunu hatırlattı.
Son olarak, bir üniversitenin barındırdığı çeşitliliğin, özellikle farklı ülkelerden ve kültürlerden öğrenci barındırmasının öğrencilerin hem akademik hem kültürel hem de bireysel gelişmeleri bakımından çok kıymetli fırsatlar sunduğunu belirtti.