Üniversitelerde Kalan Boş Kontenjanlar Listesi 2016

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-06-25 21:35:22Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Her yıl merkezi yerleştirmenin ardından ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlara yapılan ek yerleştirme için başvurular bugün başlıyor. Ek yerleştirme dönemi 30 Ağustos günü saat 23.59’da son bulacak. Adayların ilk merkezi yerleştirmede olduğu gibi yine 24 programı tercih hakları olacak. Üniversitelerde, merkezi yerleştirmenin ardından 60 bin 147 kontenjan boş kalmıştı. Ancak kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan toplam kontenjan henüz bilinmiyor.

HER ÜNİVERSİTEDE BOŞ VAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yerleştirildiği yükseköğretim programına kayıt yaptırmayanlar oldu ve Türkiye’nin birçok gözde üniversitesinde boş kontenjanlar oldu. Aralarında Orta Doğu Teknik (ODTÜ) İstanbul Teknik (İTÜ), Boğaziçi, Galatasaray üniversitelerinin de yer aldığı üniversitelere ek yerleştirme ile yerleşme şansınız var. Bu üniversitelerde, aralarında mühendisliklerin de yer aldığı programlara öğrenci alınacak.

BOŞ KALAN ÖNLİSANS KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İTÜ’DE 77, BOĞAZİÇİ’NDE 41, ODTÜ’DE 38 KONTENJAN

Örneğin İTÜ’de 77, Boğaziçi Üniversitesi’nde 41, ODTÜ’de ise 38 kontenjan boş kaldı. İTÜ’deki boş kontenjanların özellikle ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşma sonucunda çift diploma programı uygulanan ücretli programlarda olduğu görülüyor. 77 boş kontenjanın 51’ini bu ücretli programlar oluşturuyor. Bu üniversitenin KKTC’de kurduğu ve yine ücretli olan denizcilik programlarında da boş kontenjan sayısı 91. İTÜ gibi ODTÜ’de de 38 boş kontenjanın 6’sı ücretli programlar.

BOŞ KALAN LİSANS KONTENJANLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu programlar da ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşmalara göre çift diploma veriyor. Öğrenciler 2 yıl ABD’deki üniversitede okuyor ve bunun için de öğrenim ücretli oluyor. ODTÜ’nün de KKTC’deki kampusunda ücretli programlarının 73’ü boş. Yine boş kontenjanın olduğu üniversitelerden biri de Galatasaray Üniversitesi. Bu üniversitede de sosyoloji ve mühendislik bölümlerinde toplam 3 kontenjan bulunuyor.

EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ 15 TL

Adaylar ek yerleştirmeye katılabilmek için 15 TL ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi işgünü saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacak. Bu ücreti yatırmayanların tercihleri ise geçersiz olacak. Ek yerleştirmeye başvurabilmek için öncelikle 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmış ve bir programa yerleştirilmemiş olmanız gerekiyor.

ÜNİVERSİTELİ OLMA ŞANSINI EK YERLEŞTİRME İLE YAKALAYIN

Üniversiteye ilk merkezi yerleştirmenin ardından yerleşemeyen ve açıkta kalan öğrencilere ikinci kez üniversiteli olma şansını ek yerleştirme verecek. Üniversitelerde merkezi yerleştirmede dolmayan ve yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler yüzünden boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yolu ile öğrenci alınacak. İlk merkezi yerleştirmede herhangi bir bölüme yerleşemediyseniz ek yerleştirmede doğru bir tercih hazırlayarak üniversiteli olabilirsiniz.

Ancak tüm merkezi yerleştirmelerde olduğu gibi ek yerleştirmenin de kendi içinde kuralları var. Bu kurallara uygun tercih hazırlamadığınız takdirde açıkta kalma riskiniz olduğunu da unutmayın. Bu yüzden de her şeyden önce ek yerleştirmenin kurallarını bilmeniz gerekiyor. Hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere bu kuralları anlatacağız ve hangi programları hangi koşullarda tercih edebileceğiniz konusunda sizleri aydınlatacağız.

Kaynak: Habertürk