Sıcaklarda Koşmak Organ Yetmezliğine Sebep Verebilir

Eski bir Stanford kros koşucusu ve şu anda Harvard Tıp Fakültesi profesörü olan Adam Tenforde, sıcak bir yarış sırasında kendini fazla zorlaması ve bunun sonucunda bir ağacın yanında yığılıp kalması sonucunda sıcak havalarda koşmak ile ilgili tıbbi araştırmalar yapmaya başlamış. Bu hikayeyi de yaz sıcağında koşmanın tehlikelerini ve kişinin vücudunu dinlemesinin önemini vurgulamak için kullanıyor. Önemli tavsiyeler arasında sıcak havalarda mesafeyi azaltmak, ısı bitkinliği belirtilerine dikkat etmek ve organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilen ısı çarpmasını önlemek için baş dönmesi veya sersemlik hissediyorsanız hızla soğumak yer alıyor.

Tenforde, vücudun sıcaklık değişikliklerine uyum sağlaması gerektiğini vurgulayarak, yılın ilk sıcak koşusunun temmuz ayındaki benzer bir koşudan daha zor olabileceğini belirtiyor. Susuz kalmamanızı ve içmek, serinlemek için suya erişim sağlayan rotalar planlamanızı öneriyor. Harvard College Koşu Kulübü Başkanı Keegan Harkavy, su kaynakları etrafında rotalar planlama ve antrenmandan sonra soğuk duş alma uygulamasını destekliyor.

Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nde acil servis doktoru olan Catharina Giudice, hafif susuzluktan yaşamı tehdit eden sıcak çarpmasına kadar yaz aylarında görülen ısıyla ilgili hastalıkların yelpazesini ele alıyor. Giudice: “40°C veya daha yüksek iç sıcaklıkların organlarda geri dönüşü olmayan hasara yol açabilir. Bundan dolayı sıcak çarpması sırasında vücudunuzu olabildiğince hızlı soğutmanız gerekiyor. Bunu su içerek ve mola vererek yapabilirsiniz.”

Harvard profesörü ve evrimsel biyolog olan Daniel Lieberman, insanların tüysüz olması ve çok sayıda ter bezi gibi özellikler nedeniyle sıcakta egzersiz yapmaya evrimsel olarak donanımlı olduğunu açıklıyor. Ancak, sıcak koşullarda yüksek hızlarda maraton koşmak gibi modern koşu uygulamalarının, atalarımızın daha yavaş, dayanıklılığa dayalı avlanma yöntemlerinden büyük ölçüde farklı olduğuna dikkat çekiyor. Koşuculara tempolarını yavaşlatmalarını ve sabah veya akşam gibi günün daha serin saatlerinde koşmayı tavsiye ediyor.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here