ANGEL INVESTOR / BUSINESS ANGEL / MELEK YATIRIMCI
Elinizde bir proje var, daha önce hiç canlanmamış, canlanmışsa da siz ona farklı bakış açıları katmak istiyorsunuz. Tek eksiğiniz yeterli miktarda para ve sadece size finansal destek sağlayacak birilerini arıyorsunuz. Bu noktada ”Melek Yatırımcı”lar imdadınıza yetişiyor. Bu tarz girişimlere hem finansman açısından yardımcı oluyorlar hem de edindikleri tecrübeleri bu girişimlere aktararak network anlamında girişimlere yardımcı oluyorlar.
Verilen bireysel destek ve danışmanlık sonucu, yaptıkları yatırım miktarını baz alarak girişimlerden hisse alabiliyorlar.
Türkiye’de ”Melek Yatırımcı” sayısı 150-200 arasındadır.
Yatırım seviyesi ise 10 milyon dolar düzeyindedir; fakat bunun ileride 100 milyon dolar olacağı konuşuluyor.
Peki Türkiye’de Melek Yatırımcılığı Yapan Şirketler Hangileri ?
* ILab
* Lab-x
*Galata Business Angel
*Endeavor
*Linksangel
*İstanbul Startup Angels
*BUBA-BUMED Business Angels;
*E-Tohum
En Bilinen Bireysel Melek Yatırımcılar İse;
*Nevzat Aydın (Yemeksepeti.com ‘ un kurucusu)
*Burak Büyükdemir (E-Tohum’un kurucusu)
*Sina Afra (Markafoni’nin kurucusu)
*Emre Kurttepeli (Mynet’in kurucusu)
INCUBATOR (KULUÇKA MERKEZİ)
Bu konsept ABD’ de doğmuştur. Kuluçka Merkezleri, girişimlerin ilk aşama yatırımcılarıdır. Kuluçka Merkezleri, girişimlere para yardımında bulunmakla birlikte girişimin en riskli zamanında ayakta kalabilmesine, gelişip kök salmasına katkıda bulunan rehberliklerdir. Peki Kuluçka Merkezleri bize ne gibi olanaklar sunar? Şöyle belirtecek olursam;
Girişimlere ofis alanı sunar, mentorluk hizmetleri verir, network için sosyal imkanlar sağlar vb..
Incubator terimine çok yakın bir terimimiz var o da ” Hızlandırıcılar ”. Peki bu Hızlandırıcılar’ ın Kuluçka Merkezleri’nden farkı ne?
Hızlandırıcılar’ın Kuluçka Merkezleri’nden tek farkı bu faydaları eğitim programları ile sağlamasıdır.
Türkiye’ de Bulunan Kuluçka Merkezleri ve Hızlandırıcılar;
– E-Tohum
– Girişim Fabrikası
– TEB Kuluçka Merkezi
– AveaLabs
– Inovent
– HayalEt
– Viveka
– Metutech Atom
– ITU Arı Çekirdek
– Embriyonix
PRIVATE EQUITY (ÖZEL SERMAYE)
Sağlam bir dinamiği olan, belirli bir pazar payı elde etmiş köklü şirketlere yapılan yatırımlardır. Bir yatırım sermayesi kaynağıdır. İlişkileri güçlendirir.
Özel Sermaye sektörünün çoğul kısmı emeklilik fonları gibi birçok kurumsal yatırımcıdan finanse ettiği büyük özel sermaye şirketlerinden oluşur.
Fonların minimum yatırım gereksinimi 250.000 dolardır.
Türkiye’nin En Güçlü Özel Sermaye Şirketleri
* Turkven
* The Abraaj Group
* İş Girişim
* Actera
* Esas Holding
* ADM Capital
* Gözde Girişim Sermayesi
* ATCG
* Investcorp
* Bancroft
* Rhea Girişim
TERM SHEET ( ÖN PROTOKOL )
Herhangi bir ticari anlaşmanın asıl koşullarını sıralamak için hazırlanan, sunulan belgedir.
Genellikle 3 – 4 sayfada sunulur. Çoğu Melek Yatırımcılar da yatırımlarını Term Sheet kısaca – TS – yardımıyla gözden geçirir.
TS ilk olarak 20. yüzyılda, Amerika’da ve özellikle girişim sermayesi yatırımlarının yoğunluğu ile bildiğimiz Silikon Vadisi’ nde kullanılmaya başlanmıştır.
Peki TS’nin asıl sözleşmelerden farkı ne? Ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Şöyle ;
Yukarıdaki satırlarda TS’ nin 3-4 sayfada sunulduğunu söylemiştim. Yatırımın ticaret açısından koşulları üzerinde, böyle kısa metinler üzerinden konuşmak, ölçmek ve tartmak daha kolay. TS ‘ de sözleşmelerde yazılanların daha az ve öz hali bulunuyor. Daha fazla satır harcamak danışman maliyetine katlanılacağı anlamına geliyor. Bunu kim ister ki ? Bu sayede zamandan da tasarruf edilmiş oluyor.
JOINT VENTURE ( ORTAK GİRİŞİM )
Ticari bir amaca ulaşmak için birden fazla kişinin güçlerini birleştirmesidir, bir ortaklık kurmasıdır. Günümüzde yerli girişimciler bunu çok kullanmaktadır.
Joint Venture özellikle 1980′ li yıllardan sonra Türkiye’ de genel olarak kullanılmıştır. Bu model, yabancı yatırımcıları ülkemize çekmektedir.
EXIT ( ÇIKIŞ )
Girişimcinin, yaratmış olduğu girişimden uygun bir zamanda ayrılmasına, haklarını ve hisselerini satmasına verilen addır.
DUE DILIGENCE ( DURUM TESPİTİ )
Yatırımcının yatırım yapmak ya da bir şirketi satın alma sürecinde alacağı şirketi, ortaklık yapacağı girişimciyi, iş fikrini ve gireceği pazarı araştırma adımlarıdır. Genellikle danışmanlık firmaları ilgilenir.