Artık internette, basit bir iletişim kurmaktan çok daha fazlasını yapıyoruz.
İçinde bulunduğumuz online dünyayı; biz haftalık alışverişlerimizi yaparken, yeni tatil yerleri keşfederken, çeşitli hizmetler alırken ve belki de normalde ulaşamayacağımız birçok yenilikten çok kısa sürede haberdar olurken ister istemez günlük hayatımızın bir parçası haline getirdik. Bunu fırsat bilen işletmeler de artık dijital ortama ayak uydurmakta ve tüketicilerinin karşılarına tek bir tıkla çıkma gayreti içindeler.
Bir mobilya dükkanınızın olduğunu ve işlerinizin iyi gittiğini varsayalım. Ama siz işlerinizi daha da büyütmek ve hedef kitlenizi doğru planlayıp daha çok kişiye ulaşmak istiyorsunuz. Bu sebeple de kendi internet sitenizi kurup ürünlerinizi orada sergilemeye başladınız. Peki bundan sonraki adımınız ne olur?
İşletmeler, online satış mağazalarını müşterilerine tanıtmak için çeşitli dijital pazarlama kampanyaları yürütür. Bu sebeple daha az maliyetle daha çok müşterinin karşısına çıkmaları hedeflenir. Tabi bunun için de belli bir sırayı izlerler.
1) İlk olarak kampanyanın hedefleri belirlenir.
Bu dijital kampanyalarımızı biz neden yapıyoruz? Nasıl yapacağız? Hangi yolları izleyeceğiz ve sonucunda ne bekliyoruz? gibi bir takım sorular cevaplanır.
2) Dijital pazarlama kampanyasının kurgusu ve içeriği belirlenir.
Belirlenen kurgu ve içerikler belirli amaçlar doğrultusunda olmalıdır. Bu amaçlar, işletmenin kendi sitesine daha çok trafik çekme, satışları arttırma gibi amaçlar olabilir.
3) Dijital pazarlama kanalları seçilir.
Bir örnek üstünden gitmek gerekirse; yapılan araştırmalara göre yaşlı nüfusun, Facebook’u İnstagram’dan daha çok tercih ettiği görülüyor. Ama biz buna rağmen yaşlı nüfusa sunduğumuz kampanyaları İnstagram uygulamasında yayınlamaya karar verirsek bu pek de doğru bir karar olmayabilir.
Unutmayın, müşterinizin olduğu yer sizin de olmanız gereken yerdir.
4) Uygulama zamanı.
Yapacağınız pazarlama kampanyasının içeriğini hazırladınız, kurgusunu yaptınız, hangi mecraları kullanacağınıza karar verdiniz ise son olarak işi pişirme kısmı kaldı. Eğer yaptığınız her şeyden emin olduğunuzu düşünüyorsanız içiniz rahat bir şekilde hedeflerinizi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.
5) Elde edilen veriler analiz edilir.
Dijital pazarlama kampanyası müşterilere sunulduktan sonra elde edilen veriler çeşitli analiz araçları ile incelenir. Bu sayede yaptığınız kampanyanın ne kadar dönüşüm aldığını, ne kadar etkileşim yarattığını öğrenebilirsiniz. Ve bu verilere de dayanarak bir sonraki adımınızı tahmin edebilirsiniz.
Günümüzde de dijital kampanyalar düzenleyen firmaların sayısı oldukça fazladır ama ne yazık ki hepsi de istediği sonuçları elde edemememiştir. Bunun nedenlerinde ise yanlış planlama, yetersiz donanım (bilgi), yanlış hedef kitle ve online platform seçimi gibi daha birçok faktör etkilidir.
Şimdi ise yapılan birkaç pazarlama kampanyasına bakalım.
Mc Donald’s (Sevgiyle Öde):
Mc Donald’s 2015 yılında Super Bowl’da bir reklam yayınladı ve bu reklamda rastgele seçilen müşterilerin, nakit para yerine sevgi dolu jestler ile ödemelerini gerçekleştirebileceklerini söyledi. Kimi müşteriler ödemelerini basit bir dans ile gerçekleştirirken kimi müşteriler ise telefonda ailelerini arayıp onları sevdiklerini söyledi.
Peki sonuç mu? Super Bowl reklamının youtube versiyonunu yayınlanmaya başladığı dört gün içinde 8 milyon görüntülenme elde etti.
Günümüzde ise Mc Donald’s, geliştirdiği mobil uygulama ile kullanıcılara özel kampanyalarını duyurmaya devam ediyor, günlük çevrilen çark ile de yine özel fırsatlarını bizlere sunuyor.
LİPTON (Aç Kendini):
Bir zamanlar Lipton’un düzenlemiş olduğu bu kampanyada kullanıcılar, sevdiklerine iletemedikleri mesajları, Lipton’un reklam yüzü olan Kerem Bursin ve Hande Doğandemir ile iletebiliyordu. Düzenlenen bu kampanyada uygulamaya katılanlar mesajlarını yazıp iletmek istediği karakteri seçtikten sonra hazırlanılan videoyu sevdikleriyle paylaşabiliyordu. Ayrıca bu mesajın bir diğer özelliği de kullanıcılar tarafından isteğe bağlı izlendikten sonra kendini imha etmesidir.
COCA-COLA (Onun İsmi Ne?):
Coca- Cola’nın kişiye özel kutu kampanyası aylar boyunca oldukça fazla etkileşim toplamıştı. Coca-Cola ise bunun sonucunda interaktif bir oyunu hayata geçirmeye karar verdi. Kullanıcılar onunismine.coca-cola.com.tr bağlantısından facebook ile giriş yaptıkları zaman sistem profil fotoğrafı ile ismi çekip oluşturduğu havuzdan diğer kullanıcıların karşısına çıkıyor. Kullanıcılar ise yine facebook ile uygulamaya bağlanıp karşılarına çıkan resimler ile kendisine belirlenen 4 isimden tahminini yapıp 1ini seçiyordu.
AVON (Pembe Hareket):
Avon, meme kanserine farkındalık oluşturmak amacıyla pembe hareket uygulamasını yayınladı. İOS ve Android kullanıcıları bu uygulamayı indirip yürüyüş yaptıkça her 1 km için Avon, ‘Meme Kanseriyle Mücadele’ fonuna 1TL bağışta bulunuyor ve insanları binevi spora teşvik ediyordu.
STARBUCKS (Mobil Uygulama):
Starbucks ise oluşturduğu mobil uygulaması ile müşterilerine kolay ödeme fırsatı sunarken aynı zamanda müşterilerine bir takım özel kampanyalar sunuyor. Eğer halihazırda Starbucks kartı sahibiyseniz bu hesabınızla uygulamaya giriş yapmanız ve kartınızı tanımlamanız oldukça kolay. Kart sahibi değilseniz uygulamaya kayıt olduktan hemen sonra bir dijital kart oluşturabiliyor ve kredi kartı bilgilerinizi tanımlayarak kartınıza bakiye yükleyebiliyorsunuz. Uygulamayı kullanan müşteriler toplamda 15 yıldıza ulaştıkları zaman ise bir kahveyi ücretsiz olarak Starbucks mağazasından temin edebiliyorlar.
KELLOGG’S (Twitter):
Kellogg’s’un twitter’da düzenlemiş olduğu kampanya başarısız bir dijital pazarlama kampanyasına örnek olarak verilebilir. Kellogg’s bu kampanya ile twitter kullanıcılarının her bir retweet’ine karşılık bir aç çocuğu doyurmayı hedeflediğini belirtmişti fakat bu kampanya sadece marka ismi üzerinde kötü bir algı bıraktı. Çünkü yapılan yardımlar gösterişe girerken böyle bir imkanda bulunuluyorsa bunun da karşılıksız yapılması konusunda çoğu kişi hemfikirdi.
FENERBAHÇE (#evtribünoldu):
Fenerbahçe ise virüsün oldukça yayıldığı bu dönemde evde kalan taraftarları için yeni bir kampanyaya imza attı. Taraftarlar evde kaldığı bu süre zarfında #evtribünoldu hashtagi ile Fenerbahçe Spor Kulübü’nün belirlemiş olduğu besteyi söyleyerek paylaşımlarda bulundular. Daha sonra ise paylaşılan bu videolar Fenerbahçe’nin resmi instagram sayfasından yayınlandı.
NIKE (Dünya için evde oyna):
Corona virüs ile birlikte spor salonları da kullanıma kapandı ve çoğu insan bu sebeple spor yapamaz hale geldi. Nike da geçtiğimiz günlerde aralarında dünyaca ünlü sporcular olan Sue Bird, Tiger Woods ve Serena Williams’ın da spora dair önerilerinin bulunduğu premium uygulamasını (Nike Training Club (NTC)) ücretsiz bir şekilde sunmaya başladığını açıkladı. Temel mottosu “evde oyna” olan bu kampanyayı ise Sue Bird resmi instagram sayfasından “Şimdi her zamankinden daha fazla, biz bir takımız” çağrısı ile paylaştı ve binlerce beğeni topladı.