Bilim insanları, Tayland’da şimdiye kadar Güneydoğu Asya’da bulunan en büyük dinozor türünü keşfetti. “Son Titan” olarak adlandırılan yeni türün, yaklaşık 113 milyon yıl önce yaşamış dev bir otçul olduğu ve bölgenin tarih öncesi yaşamına ilişkin önemli ipuçları sunduğu açıklandı.
Araştırma, UCL öncülüğünde; Mahasarakham Üniversitesi, Suranaree Teknoloji Üniversitesi ve Tayland’daki Sirindhorn Müzesi iş birliğiyle yürütüldü. Bilim insanları yeni türe Nagatitan chaiyaphumensis adını verdi. İsimde yer alan “Naga”, Güneydoğu Asya kültüründe önemli yere sahip efsanevi su yılanına; “Titan”, Yunan mitolojisindeki devlere; “chaiyaphumensis” ise fosillerin bulunduğu Tayland’ın Chaiyaphum bölgesine gönderme yapıyor. Bu keşif aynı zamanda Tayland’da resmi olarak isimlendirilen 14. dinozor türü oldu.
Araştırmacıların hesaplamalarına göre devasa dinozor yaklaşık 27 metre uzunluğa ulaşıyor ve 25–28 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Bu da ağırlık bakımından yaklaşık dokuz yetişkin Asya filine eşdeğer bir kütle anlamına geliyor.
Bilim insanları, fosillerin ilk kez yaklaşık 10 yıl önce Tayland’ın kuzeydoğusunda bir göletin yakınında fark edildiğini belirtti. Bulunan kalıntılar arasında omurlar, kaburgalar, pelvis kemikleri ve uzuv parçaları yer alıyor. Özellikle yaklaşık 1,78 metre uzunluğundaki üst kol kemiği (humerus), hayvanın olağanüstü büyüklüğünü ortaya koyan en dikkat çekici bulgulardan biri olarak değerlendiriliyor.
Araştırmaya göre Nagatitan, uzun boyunlu ve uzun kuyruklu otçul dinozorlardan oluşan sauropodlar grubuna ait. Bu canlılar, iç yapılarında hava boşlukları bulunan daha hafif iskelet sistemleri sayesinde çok büyük boyutlara ulaşabiliyordu. Araştırmacılar bu biyolojik avantajın türün devasa ölçülere erişmesinde önemli rol oynadığını düşünüyor.
Dinozorun yaşadığı dönemde bugünkü Tayland bölgesinin sıcak ve yarı tropikal bir iklime sahip olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin savan benzeri açık alanlar, ormanlar ve nehir sistemlerinden oluştuğu; timsahlar, balıklar, uçan sürüngenler ve başka dinozor türlerine de ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Dönemin en büyük yırtıcılarından birinin, Carcharodontosaurus akrabası yaklaşık 8 metre uzunluğundaki etçil bir tür olduğu ifade ediliyor.
Araştırmacılar “Son Titan” ifadesinin yalnızca büyüklüğe değil, aynı zamanda jeolojik konumuna da işaret ettiğini belirtti. Fosiller, Tayland’ın dinozor kalıntıları içeren en genç kaya katmanlarında bulundu. Bilim insanlarına göre bölgenin daha sonraki dönemlerde sığ denizlerle kaplanması nedeniyle, bunun Güneydoğu Asya’da yaşamış son büyük sauropodlardan biri olması mümkün görünüyor.
Uzmanlar keşfin yalnızca yeni bir tür tanımlamakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda Güneydoğu Asya’nın dinozor evrimindeki rolünün bugüne kadar düşünüldüğünden çok daha önemli olabileceğini vurguluyor.



























