Kariyerim Dergisi iş birliğiyle İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde gerçekleştirilen Best Practice Awards 2018’de iş dünyasında başarılı uygulamalar ödüllerini aldı.
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Mehmet Oluç Konferans Salonunda gerçekleştirilen ödül töreninin başlangıcında bu sene ilk kez verilen Best Practice ödüllerinin hangi amaçla verildiği açıklandı.
Kariyerim Dergisinin öğrenci editörlerinden İşletme Fakültesi öğrencisi Selin Pektaş ve program sunucusu İşletme Fakültesi öğrencisi Emirhan İpek tarafından önce Best Practice ödülünün neden denizatı olduğu ve bu ödülün nasıl ve ne amaçla verildiği açıklandı. İşte o açıklamalar:
“5 yıldır kampüsler ve iş hayatı arasında bir bilgi köprüsü olmaya çalışan Kariyerim Dergisi ve Amfiweb işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Best Practice Ödülleri törenimize başlıyoruz. Best Practice ödülümüz bir denizatı.
Neden denizatı? Denizatları, okyanuslardaki vahşi yaşam içinde sevimli bir oyuncak gibi görünürler ve onlar deniz omurgalıları arasında tek dik duranlardır. Biz, iş dünyasında da denizatlarının olduğuna inanıyoruz ve onların peşinden koşacağımız yolculuğumuza ilk adımımızı attık.
Denizatlarının kemiksi düğmeciklerle kaplı ağır bir zırhları vardır fakat onlar her zaman hızlı ve zariftirler. İş dünyasının denizatları da üzerlerindeki tüm sorumluluklara rağmen sorunların üzerine gider ve etkin çözüm üretirler. Bunu yaparken de iş arkadaşlarına, müşterilerine ve topluma daha iyiyi sunmaya çalışırlar.
Erkek denizatı, aşık olduğu dişiye kur yaparken her ayrıntısıyla dişinin renk ve desenine bürünebiliyor. Aynı zamanda gizlenmek istediklerinde mercanların sadece rengini değil şeklini de taklit edebiliyorlar. iş dünyasının denizatları da farklı koşullara uyum sağlayabiliyor ve daha iyi ürünün ve hizmetin peşinden koşuyorlar.
Denizatları 40 milyon yıldır dünyamızdalar. İş dünyasının denizatları ekip olmayı, sürdürülebilir başarıyı önceliyorlar ve uzun yıllar yaşayan kurumların, geleneklerin, paydaşı oluyorlar.
Biz aslında bugün bir ödül vermekten çok iş dünyasındaki en iyi uygulamaları, başarıları, üniversite öğrencilerinin gündemine taşıyoruz. Vermiş olduğumuz denizatı ödülleri ise aslında sadece bu çabanın ve bu amacın zarif birer simgesi.
Son olarak denizatı ödülümüzün sancılı üretim sürecinden size bahsetmek istiyorum. Gümüş ve granitten üretilen ödülümüz için bir grafik tasarımcı, bir mücevher tasarımcısı, bir mermer ve granit atölyesi, kapalı çarşıda 4 farklı üretim atölyesi ile çalıştık. Ve bu süreç 2.5 aydan fazla sürdü.”
Best Practice ödülleri 7 farklı kategoride verildi. Bu kategorilerin zaman içinde arttırılacağı belirtilirken, bu ödüllerin asıl amacının iş dünyası ve kariyeri için hazırlanan öğrenciler arasında bilgi tabanlı bir zemin oluşturma amacını da taşıdığı ve öğrencilerin iş dünyasında başarının nasıl ortaya çıktığını ve iş dünyasının güncelinin neler olduğunu deneyimlemeleri olduğu belirtildi. Ayrıca İnovasyon kategorisinin çok önemsendiği ve bu kategoride iki çok önemli uygulamanın yer aldığı belirtildi.
Ödül Kategorileri ve Ödül alan En İyi Uygulamalar
İnovasyon Kategorisi
TEB “TEB Pratik Şube”
Bankacılık sektöründe dijital ve fiziki şubeyi birleştirerek geleceğin bankacılık modeli olan TEB Pratik Şube sektörde dijital dönüşümün ortaya çıkardığı ihtiyaçları karşılamak için yola çıktı. İlk TEB Pratik Şubesi 4 Aralık 2017’de Denizli’de açıldı. Türk mühendislerinin ürettiği cihazlarla hizmet veren TEB Pratik Şubeler müşteriler için zaman üretiyor.
Ödül İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Pekdemir tarafından TEB Genel Müdürü Sayın Ümit Leblebici’ye takdim edildi.
Philips Aydınlatma “Akıllı Şehir Aydınlatmaları”
2050 yılına kadar dünya nüfusunun 3 te 2 sinin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Bir şehrin elektrik tüketiminin %50’si aydınlatma için. Sokak aydınlatmalarının %75’si eski ve verimsiz teknoloji kullanıyor. Dünyadaki toplam elektrik tüketiminin %15’i aydınlatma için, led dönüşümü bu oranı %8’e düşürüyor.
Ödül İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Işıl Pekdemir tarafından Philips Aydınlatma Orta Doğu ve Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sayın Ebru Ertan Bilge’ye takdim edildi.
Araştırma Geliştirme Kategorisi
İLKO İlaç “Biyoteknoloji Ar-Ge Çalışmaları”
Başka ülkelerden ihraç ettiğimiz bir ürün var. Ve biz bu ürünün bir kilosu için 1 milyon dolar ödüyoruz. Bu ürün grubu ilaçlar. Dünyada ilaç sektöründe gerçekleşen Ar-Ge yatırımı 130 milyar dolardan fazla. Ülkemizde ise bu tutar ancak 60 milyon dolar civarında.
Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinin sağlanması amacıyla yeni ilaç keşiflerinde hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin başında biyo teknoloji esaslı ilaçların geliştirilmesi gelmektedir. 2021 yılında 1.5 trilyon dolar olması beklenen dünya ilaç pazarının %17 sinin biyo teknoloji % 8’inin ise nano teknoloji esaslı ilaçlardan oluşması beklenmektedir. İLKO İlaç 2013 yılında Güney Koreli ortağı GENEXİNE ile Türkiye’nin ilk biyo teknolojik ilaç ar-ge, üretim ve uluslararası pazarlama şirketi İLKO GEN’i kurdu. Şu an İLKO ARGEM biyoteknoloji ar-ge merkezi bünyesinde biyoüstün, nanobiyoüstün ve biyo benzer ürünler üzerinde çalışmalara devam etmektedir.
Ödül İşletme İktisadı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yakup Selvi tarafından İLKO ARGEM Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezi Laboratuvar Yöneticisi Dr. Duygu Dağlıkoca’ya takdim edildi.
Müşteri İlişkileri Kategorisi
CarrefourSA “Geleneksel Müşteri Pazar araştırması”
Dünyada modern perakendeciliğin temelini oluşturan ve ilk mağazasını 15 Haziran 1963’te Fransa’da açan Carrefour bugün 30 ülkede 12.300 mağazasıyla yılda ortalama 2 milyar kişinin alışverişlerinde tercih ettiği Avrupa’nın bir numaralı perakende zinciri. CarrefourSa, Türkiye’de hijyen ve sağlığa verdiği önem ve yaptığı yatırımlarla modern perakendeciliğe çok önemli katkılar sağlamakta. CarrefourSA, müşterilerini her zaman önceliyor ve müşterilerinin ihtiyaçlarına her zaman hızlı ve erken yanıt veriyor. CarrefourSa yöneticileri, geleneksel müşteri Pazar araştırması uygulamasıyla düşük ses profilindeki müşterilerin hayat tarzlarını ve alışveriş alışkanlıklarını öğrenmek için geleneksel lokasyonlarda yaşayan C2 ve D ses profilindeki müşterilerinin evlerinde ziyaretlerde bulunuyor ve onlarla beraber alışveriş yapıyor. Bu uygulamayla CarrefourSa; müşterilerinin günlük yaşamları ve günlük alışkanlıkları, hayat tarzları, değerleri ve beklentileri, alışveriş alışkanlıkları, alışveriş sıklığı, satın alınan ve tüketilen ürünler, market tercihleri ve tercihlere etki eden faktörler, market içindeki satın alma davranışları ve alışveriş yolculuklarını anlamayı amaçladı. Bu kapsamda CarrefourSa genel müdürü Z. Hakan Ergin’de müşterilerin evinde misafir oldu.
Ödül İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Türel tarafından CarrefourSA CRM departmanından Nadide Yüksekkaya’ya takdim edildi.
Sürdürülebilirlik Kategorisi
TSKB “Yeşil Tahvil”
Sürdürülebilirlik alanında öncü uygulamalara sahip olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası TSKB, bir ilke imza atarak uluslararası piyasalarda yeşil/ sürdürebilir tahvil (green/sustainable bond) ihracatını gerçekleştiren ilk Türk bankası oldu. Türk özel sektörünün düşük karbonlu ekonomiye geçişi için kaynak sağlayan TSKB, aynı zamanda geleceğe yatırım yapmanın gururunu da yaşadı.
Ödül İşletme İktisadı Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt ARSLANTAŞ tarafından TSKB Finansal Kurumlar Grup Yöneticisi Gizem Erarslan’a takdim edildi.
Gençlik İçin Sürdürülebilirlik
Rönesans Holding “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla”
Avrupa’nın en büyük 10. İnşaat şirketi olan ve dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhiti listesinde 38. Sıraya yükselen Rönesans Holding, dördüncüsünü düzenlediği Sürdürülebilir Geleceği Tasarla yarışmasını 25. Yılında sektöre ve gençlere armağan etti.
RÖNESANS Holding, sürdürülebilir geleceği tasarla yarışmasıyla, geleceğin mimar ve mühendislerini sürdürülebilirlik kavramı üzerinde düşünmeye ve projeler geliştirmeye yönlendiriyor. Yarışma için bu sene başvurular, 11 Mayıs 2018 tarihine kadar kabul edilecek ve yarışmada gençler doğal kaynakların verimli kullanıldığı, çevreye saygılı, her aşamada sürdürülebilir yaşam döngüsünü önceliğine alan projelerle yarışacaklar.
Ödül İşletme Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Erdal Tekarslan tarafından Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş’e takdim edildi.
Kurum İçi Girişimcilik
Anadolu Efes, “Efes Innogate ve Efes Fikir Kazanı Platformları”
Bugünlerde bütün gençlere yoğun bir şekilde girişimcilik tavsiye ediliyor ve bu çok önemli bir tavsiye fakat girişimcilik sadece tek başına bir startup kurmak, bir işletmenin sahibi ya da ortağı olmakla mümkün olan bir şey değil. Girişimcilik, kurumsal derinliği olan bir şirkette, profesyonel kariyerde o şirketin hedeflerine katkı sağlayarak da mümkün. Muhtemelen bu daha güvenli bir girişimcilik yolu.
Türkiye, Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde faaliyetlerinde devam eden Anadolu Efes’in ürünleri dünyada 80 den fazla ülkede tüketilmektedir. Vizyonu ve doğru belirlenmiş hedefleri ile sürdürülebilir bir şekilde büyümekte olan Anadolu Efes, çalışanlarının ortak hedeflerine ulaşma, azmine katkı sağlamak ve kurum içi girişimciliği özendirmek için Efes İnnogate ve Efes Fikir Kazanı platformu uygulamasını hayata geçirmiştir.
Ödül İşletme Fakültesi Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehpare Timor tarafından Anadolu Efes İşveren Markası Yöneticisi Berkan Mifleh’e takdim edildi.
Gençlik ve Kampüs İlişkileri
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri “Ezacıbaşı Tüketim Ürünlerinde Yarış”
Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri grubu üniversite öğrencilerinin iş hayatına erken teması ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla pazarlama alanında Markatlon mühendislik alanından Engenius yarışmalarını düzenlemekte, katılımcı öğrenciler ödüller, staj ve iş imkanı kazanmaktadır.
Engeenius yeni mezun mühendis ve mühendis adaylarının Eczacıbaşı Tüketim ürünlerinin üretim tesislerini tanıyabilecekleri inovatif yaklaşım, yaratıcı düşünme ve analitik yönlerini sergileyebilecekleri işe alım odaklı bir yarışma programı. Markatlon ise pazarlama alanında kariyer hedefleyen üniversite öğrencilerinin içlerindeki pazarlama tutkusunu projelerine yansıttıkları yaratıcı fikir, inovatif yaklaşım ve analitik düşünceyle marka stratejilerini şekillendirdikleri bir yarışma programıdır.
Ödül İşletme Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Erdal Balaban tarafında Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Kampüs Ekibinden İnsan Kaynakları Yöneticisi Sibel Öksüz, Organizasyonel Gelişim Sorumlu Uzmanı Berkin Selen Çiftçi ve İnsan Kaynakları Sorumlu Uzmanı Özge Atasoy Bilici’ye takdim edildi.