Battle Royale dediğimizde orta yaş kitlesinin bir Japon filmi olarak aklına gelmiş olabilir ancak bu yazı dizisinde dijital ve mobil oyun sektörüne gelen bir rüzgarı arkasına alıp günden güne güçlenen Battle Royale oyunlarından bahsedeceğim.
PEKİ NEDİR BU BATTLE ROYALE?
Battle Royale olarak denildiğinde akıllarda temel olarak canlanan terim hayatta kalma olarak adlandırabiliriz. Bir alanda belirli sayıda düşman ve hayatta kalmaya çalışmak. Gerektiğinde öldürmek, gerektiğinde saklanmak. Hayatta kalmak için her şeyi yapmaya hazır olmak. İşte bu düşüncelerin hepsinin Battle Royale oyunlarda olduğunu düşünün. Tabi kısaca Battle Royale; açlık, susuzluk, dayanıklılık gerektirmeyen, sadece öldürme odaklı olan ve haritada canlı kalabilen son kişi olmayı hedeflediğiniz bir oyun modudur. 2016 yılından beri gün geçtikçe oyuncu sayısını arttıran 1 günde milyonlarca oyuncu sirkülasyonuna uğrayan bu oyun modunu biraz daha yakından tanıyalım.
ARMA 3
Battle Royale oyun dünyasının atası olarak Brendan Greene (PlayerUnknown) adlandırabiliriz. Battle Royale konseptini ilk olarak Arma 2 ile oyunculara tanıtan; Greene, devamında battle royale projesini Arma 3’e taşımıştı. Arma 3: Battle Royale modu, askeri simülasyon türündeki Arma serisinin gerçekçi ve haliyle oyun dünyası için yavaş ilerleyen yapısı nedeniyle büyük bir patlama yapmamasına rağmen battle royale modunda oyun serüvenine devam ediyor. Yine de Arma 3’ün 39,99 dolarlık fiyatı bu oyunu oynamamanız için gerçekçi bir sebep olarak gösterebilirsiniz.
H1Z1
Battle Royale; türünün zirvesini bir zamanlar H1Z1 görmüştü. Battle Royale babası; PlayerUnknown, zamanında “Sony Online Entertainment” ismi altında geliştirilen H1Z1’in baş aktörlerindendi. Sonradan; iki farklı oyuna ayrılan H1Z1’in battle royale modu King of the Kill uzun dönem battle royale modunun zirvesinde yer alsada arcade(atari salonları oyunları) kıvamındaki yapısından dolayı beklenilenden fazla zirvede kalamadı. Zirvede kalamamasının sebepleri olarak oyunun yapımcı değiştirmesi ve yeni yapım şirketinin PlayerUnknown gibi birçok önemli ismin yapım ekibinden ayrılmasıydı. Buna rağmen halen battle royale modunun en popüler oyunlarından biri olan H1Z1 üç yıldır erken erişimde ve steam üzerinde ücretsiz.
PUBG (PlayerUnknown Battlegrounds)
Bugünlerde herkesin ismini duyduğu, oynamasa dahi en az bir kez izlediği PUBG’yi bu yazıya almazsak olmaz. Battle Royale modunun oyun dünyasındaki yayılmasına baştan sona imza atan PlayerUnknown, kendisinin istediği özelliklere sahip gerçekçi bir oyun olan ve kendisinin çocuğu olarak adlandırdırdığı PUBG’içıkardı.Oyun yaklaşık 10 aylık Beta (erken erişim) sürecindeyken bile bir çok rekor kırıp ödül kazandı. Twitch üzerinde Beta sürecinde milyonlarca izlenmeye ulaştı. Dijital oyun sektörüne yeni bir akımı getiren bir oyun olarak adlandırabiliriz PUBG’i. E Spor sektöründe bile yeni bir akım başlatıyordu ancak oyun beklenilenden hızlı gelişmedi. Tam sürüme geçen oyunda oyun hataları oyun geliştikçe artıyordu ve oyuncular bu hatalardan nefret eder. Ama halen gelişime açık ve düzeltilirse Battle Royale modunun tekrardan zirvesine oturabilecek kapasiteye sahip. İki haritasının yanı sıra araç ve silah çeşitliliğiyle dikkat çeken PUBG’nin PC Xbox One ve Mobil sürümleride mevcut. Oyunun PC sürümü 69₺ , Xbox One sürümü 118,75₺ ve Mobil sürümü ücretsiz erişebilirsiniz.
FORTNİTE
- 2017 yılının Temmuz ayında erken erişime açılan Fortnite Battle Royale moduyla popüler olmadan önce de oldukça başarılıydı. Steam gibi herkesin kullandığı bir platformdan değil, sadece yapımcı Epic Games’in kendi yazılımı üzerinden satın alınabilen Fortnite; Save the World moduyla ilk ayında 1 milyon satış barajını aşmıştı. Dolu dolu bir içeriğe sahip olan Fortnite, beklenmedik derecede başarılı çıkan Battle Royale moduyla asıl patlamayı yaptı. Ücretsiz olmanın avantajını arkasına alan Fornite Battle Royale’nin her geçen zamanda zenginleşen içeriği oyuncuların hızla bu oyuna yönelmelerini sağladı. Bu hızlı yükselişe rağmen Save the World tamamlandığında o da ücretsiz olarak oyun hayatına giriş yapacak.