OpenAI CEO’su Üniversitede

Geçtiğimiz günlerde MIT’nin Kresge Oditoryumu’nda MIT Başkanı Sally Kornbluth ile OpenAI CEO’su Sam Altman konuşmacı olduğu panel gerçekleşti. Gelişen yapay zeka (AI) ve bunun iş, eğitim ve insanlık üzerindeki etkisini konu alan program, özellikle OpenAI’nin ChatGPT’sinin ve diğer yapay zeka odaklı yeniliklerin başarısı göz önüne alındığında, yapay zekanın potansiyeli hakkında kişiye vizyon katacak düzeyde bilgiler içeriyor. Paneldeki önemli başlıkları sizler için düzenledik:

 

Yapay Zekanın Yükselişi ve Potansiyeli

OpenAI’nin ChatGPT-3.5’in piyasaya sürülmesi önemli bir dönüm noktası oldu ve tarihteki en hızlı büyüyen tüketici yazılımı uygulaması haline geldi. Bu atılım yapay zeka sektöründe yatırım ve inovasyonda artışa yol açtı. Altman, teknolojinin çeşitli alanlarda devrim yaratma potansiyelinin altını çizerek halkın yapay zekadaki sürekli gelişmelere yönelik yüksek beklentilerini ve coşkusunu dile getirdi.

 

Etik Hususlar ve Zorluklar

Tartışmanın önemli bir kısmı yapay zekanın sunduğu etik ikilemlere odaklandı. Altman, bu değerlerin ne olması gerektiği konusunda fikir birliği olmadığı göz önüne alındığında, yapay zeka sistemlerini insani değerlerle uyumlu hale getirmenin karmaşıklığını kabul etti. Yapay zeka sınırlarının belirlenmesinde kolektif müzakerenin önemini vurguladı ve yapay zekayı insanlardan daha az önyargılı hale getirmenin zorluklarını kabul etti.

Gizlilik endişeleri de önemli bir konuydu. Yapay zeka modellerini eğitmek için gereken büyük miktarda veri, önemli gizlilik sorunlarına yol açıyor ve yapay zeka bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Altman, gelecekteki yapay zeka modellerinin muhakeme yetenekleri açısından ilerleyeceğine, kapsamlı veri depolama ihtiyacını azaltacağına ve gizliliği artıracağına inanıyor.

 

İstihdam Üzerindeki Etki

Yapay zekanın iş piyasasını altüst etme potansiyeli bir başka önemli tartışma noktasıydı. Altman, yapay zekanın bazı işleri ortadan kaldıracağını, diğerlerinin doğasını değiştireceğini ve tamamen yenilerini yaratacağını içtenlikle kabul etti. Teknolojik ilerlemeyle işten çıkarmanın kaçınılmazlığını vurguladı ancak aynı zamanda yapay zekanın iş işlevlerini geliştirme ve yeni fırsatlar yaratma potansiyelinin de altını çizdi.

 

Yapay Zekanın Potansiyeli

Bu zorluklara rağmen Altman, yapay zekanın kritik küresel sorunlara çözüm bulma potansiyeli konusunda iyimser. Yapay zekanın, insanlığın ilerlemesinin ve ekonomik büyümenin motoru olduğunu düşündüğü bilimsel keşiflere önemli ölçüde katkıda bulunacağını öngörüyor. Yapay zeka, karbon bazlı olmayan enerji çözümlerini geliştirerek veya karbon yakalama teknolojilerini iyileştirerek iklim değişikliği gibi karmaşık sorunların çözümünde potansiyel olarak önemli bir rol oynayabilir.

 

Öğrencilere Tavsiyeler

Altman yapay zeka alanında çalışma yapmak isteyen öğrencilere ise şu tavsiyelerde bulundu:  “Kariyerinizin başlarında öğrenmeniz gereken en önemli ders: her şeyi çözebilirsiniz ve başlangıçta hiç kimse cevaplara sahip değildir. Bir nevi tökezleyerek ilerliyorsunuz, yüksek bir yineleme hızına sahipsiniz ve size en ilginç gelen sorunlara doğru sürüklenmeye çalışıyorsunuz, en etkileyici insanların yanında oluyorsunuz ve doğru şeyi başarıyla yineleyeceğinize dair güvene sahipsiniz. … Düşündüğünüzden daha fazlasını, düşündüğünüzden daha hızlı yapabilirsiniz.

Gençlerimize dünyanın tamamen berbat bir yer olduğunu ve sorunları çözmeye çalışmanın umutsuz olduğunu, yapabileceğimiz tek şeyin karanlıkta yatak odalarımızda oturup ne kadar berbat olduğumuzu düşünmek olduğunu öğretme şeklimiz, gerçekten verimsiz ve karanlık bir düşüncedir. Umarım MIT diğer birçok üniversite kampüsünden farklıdır. Öyle olduğunu varsayıyorum. Ancak hepinizin buna karşı mücadele etmeyi yaşam misyonunuzun bir parçası haline getirmeniz gerekiyor. Refah, bereket, gelecek yıl daha iyi bir hayat, çocuklarımız için daha iyi bir hayat. İleriye giden tek yol budur. İşleyen bir topluma sahip olmanın tek yolu budur… ve ilerleme karşıtı çizgi, ‘halk harika bir hayatı hak ediyor’ karşıtı çizgi, umarım hepinizin karşı savaşacağı bir şeydir.”

Konuşmanın tamamını izlemek isterseniz bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here