Covid-19 Pandemisinin Dijital Tüketici Davranışlarına Etkisi

Covid-19 salgını hiç şüphe yok ki birçok kişinin evde hiç olmadığı kadar fazla vakit geçirmesini ve işlerini uzaktan yürütmesini sağladı. Belki bunlar hepimizin yaşadığı şeylerdi fakat bununla birlikte popülerleşen başka şeyler de oldu.

Özellikle Google Trends’den yapılan aramalara baktığımızda covid-19’un bizi ne tür eğilimlere yönelttiğini açıkça görebiliriz. Örneğin diyet vb. anahtar sözcüklerin bilhassa bu dönemde daha fazla arandığı ortaya konmuş. Çünkü bu pandemi döneminde ister istemez aldığımız kilolar da başlıca sorunlarımız haline gelmiştir.

Bir diğer yönelim de teknoloji ilgilileri için olmuştur. Evde geçirilen bu süre zarfında fikirleri olup da bir türlü hayata geçiremeyen, vakit bulamayan kişiler için covid-19 aynı zamanda bir fırsat yaratmışa benziyor. Buna nazaran web sitesi kurma, ek iş yapma gibi arama terimlerinin de Google aramalarında arttığı görülüyor. Bununla birlikte sadece web sitesi kurmakla kalmayıp bu web sitesinin optimizasyon süreci için çalışan, seo ve sem alanlarına yönelenler bir kenara artık kendi işi için kişisel web sitesi olmadan da ticarete online platformlar üzerinden açılanlar oldu. Evde durdukça bir şekilde gelirini korumak, azaltmak istemeyen bireyler de ikinci el ürün satışlarına yöneldi. Okulların bu pandemi döneminde kapalı olması da öğrencileri ve velileri online alışverişe çekti. Çünkü tüketiciler sadece virüsten korunmak amacıyla değil aynı zamanda öğretmenlerin istediği araç gereç, kitap vb. ihtiyaçlarını toplu olarak bulma konusunda da bir hayli kolaylık yaşadı. Bazı alışveriş sitelerine girildiğinde de örneğin abc okulunun hazır olarak ihtiyaç listelerini direkt karşımızda görebiliyoruz.

Bu eğitim
sadece okul alışverişi için değil de kendimizi belirli alanlarda geliştirmek
için de beraberinde online kursların önemini getirmiştir. Evde can
sıkıntısından belki de mecburiyetinden oturan özellikle kadınlar el örgüsü yada
başka bir hobi gibi işlere yönelirken bunla beraber kendi mesleği için online eğitim
ve sertifika alanların sayısı da bir hayli artmıştır.

Yaşanan covid-19 krizini fırsata çeviren bir diğer kitle de firmaların hisse senetlerine yönelen kitlelerdir. Detaylı olarak hangi sektörden, hangi firmalardan hisse senedi alacağını bilemeyen bireyler de daha çok araştırıp ek gelirin önemi kavradıktan sonra bu alanlara yönelmiştir. Özellikle sağlık sektörü için önemli hisse değeri artışları da gerçekleşti.

Bir başka konu ise hackerlar. Hacker veya bir başka deyişle bilgisayar korsanları da gizli verilere ulaşmak, yasal olmayan zarar verici işler yapmak için bilgisayar ve haberleşme teknolojilerini kullanan kimse olarak tanımlanıyor. Fakat tüm hackerlar kötü niyetli değildir hatta son zamanlarda iyi niyetli hackerlar da oldukça popülerleşmeye başladı. Bu hackerlar sistemdeki yada elektronik cihazlardaki güvenlik açığını tespit ederlerse buradaki bilgileri kötü amaçlı kullanmak yada sızdırmak yerine yetkili kişilere bildirerek önlem almalarını sağlıyor. Bu iyi niyetli hackerları, kapısı açık bir ev gördüğünde içeriye girip eşyalara zarar vermek yerine ev sahibine haber veren kişi olarak düşünebilirsiniz. Eski zamanlarda iyi niyetli olmanın ekonomik olarak bir getirisi olmadığı için insanlar bu alanda fazla uğraşmazlarken şimdi ise herhangi bir güvenlik açığı (yapılan araştırmalara göre bir güvenlik açığından sızan bilgilerin bir firmaya maliyeti 3.9 milyon doları bulduğu söyleniyor) bir hayli önem arz ettiğinden firmalar da iyi niyetli hackerlardan yardım istemek durumunda kalıyorlar. Bu durumda da firmalar ‘https://hackerone.com/bug-bounty-programs’ gibi adreslerden sistem açığını bulabilen iyi niyetli hackerlar için ödüller yayımlıyorlar.

Covid-19 virüsü tabii ki sadece ek gelir için değil bunu eğlenmek amaçlı kullananlar da var. Geçtiğimiz aylarda ‘Fortnite’ adı bilgisayar oyununda Travis Scott isimli şarkıcının verdiği konsere 12.3 milyon kişi katıldı ve Youtube üzerinden şuanlık Travis Scott 105 milyon izlenme elde etti. Aslında bu tür sanal konserler yıllardır çeşitli şekillerde gerçekleştiriliyor. Örneğin Björk gibi şarkıcıların yanında Gorillaz gibi müzik grupları da çeşitli platformlarda birçok sanal konser verdi fakat bir bilgisayar oyununda bu kadar geniş kitleli bir katılım ilk kez gerçekleşti. Bu tür konserlere katılımın bu kadar yüksek olmasının sebeplerinde pandemi nedeniyle insanların daha fazla evde vakit geçirmesi ve konserlerin iptal edilmesi de etkili oldu. Konseri izlemek için ‘‘https://www.youtube.com/watch?v=wYeFAlVC8qU’’ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Virüsün hayatımızdaki değişiklerini elbette sayarak bitiremeyiz ve bu maddelere istediğiniz şekilde eklemeler yapabilirsiniz. Hatta bir ekleme yapmam gerekirse o da kuşkusuz görüntülü görüşmenin yaygınlaşması olur. Artık yediden yetmişe herkes görüntülü konuşmaya alışmış durumda. Öyle ki görüntülü görüşmelere katılan kişi sayısı da günlük 500 milyonu geçiyor. Birçok toplantı, çalışma, eğlence, eğitim, tedavi ve hatta saç kesimleri bile görüntülü olarak yapılır hale geldi. www.youprobablyneedahaircut.com sitesinden kuaförler belli bir ücret karşılığında saçlarınızı kesmenize yardımcı oluyorlar. Şuanda ise yine pek çok okul, eğitimlerini ve sınavlarını telekonferans ile devam ettiriyor. Şirketler ise işe alım mülakatlarını online platforma taşıyarak gerekli görülen sınavlarını da kamera açık bir şekilde görüntülü olarak gerçekleştiriyorlar. Dahası tüm bu faaliyetlerden daha ilginç olanı da var ki bu da sessiz görüşme. İnsanlar telekonferans aracılığı ile selamlaştıktan sonra mikrofonlarını kapatıp çalışmaya başlıyorlar. Kamera açık fakat ses yok. Bu sayede de kendilerini bir kütüphanedeymiş gibi hissedip çalışabiliyorlar. Katılımcılar da bu denli çalışmanın daha verimli olduğunu söylüyor.

Son olarak bu görüntülü görüşmeleri pazarlama ve tanıtım için kullananların da olduğunu belirtmeliyim ki bazı üreticiler ürünlerini doğrudan satarlarken üniversiteler de tercih yapacak gençler için VR (sanal gerçeklik) ile tıpkı okuldaymışsınız gibi hissiyat veren uygulamaları hayata geçirdi. Bu sayede ise kendilerini tanıtmak için görüntülü olarak turlar düzenliyorlar. Siz de bir okulun tanıtım faaliyetine katılmak isterseniz linkteki örnek videoya bakabilirsiniz. Teşekkür ederim.

PAYLAŞ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here