Dünya çapında aylardır gündemimiz tek bir virüs oldu. Başta yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere tüm dünyayı etkileyebilen ve çocuklar hariç her yaş grubunda rastlanılan coronavirus can almaya devam ediyor. Dünyanın her yanında en kalabalık sokaklar bile boş kaldı. Herkes ev hapsinde ve bu kötü günlerin geçmesini bekliyor. Sürekli bir yayılım halinde ve gereken önlemler alınmadığı sürece de artmaya devam edecek. İnsan sağlığı dünyadaki her şeyden önemli. Peki ya dünyadaki son durumlar neler? Bu virüs daha ne kadar yayılabilir?
Bangladeş’te on binlerce insan coronavirusten korunmak için toplu hallerde dua ediyorlar. Ne kadar da yanlış. Kalabalıktan kaçmak yerine birbirimizi bir arada tutan etkinliklere bir süreliğine de olsa ara vermemiz gerekiyor.
Türkiye’de bir haberde gördüm. Camiler kapatıldığı için cami önünde ağlayıp toplu şekilde namaz kılmaya çalışıyorlar. Asker uğurlama törenlerinde bir araya geliyorlar. Hatta bir belediye yaşlılar oturmasın diye bankları söktü son çare olarak. Bizim yapmamız gereken kurallara karşı gelmek değil, kurallar bizim ve toplumumuzun sağlığını korumak için koyuldu. Biz de onları yerine getirmeliyiz aksi halde daha kötü sonuçlarla karşılarız. Bu bir ihtimal cümlesi bile değil, kesinlikle olacak.
Bill Gates, yıllar önce Massachusetts Medical Society tarafından düzenlenen bir konferansta konuştu ve dünyanın hastalıklar, küresel salgınlar konusunda fazla iyimser olduğunu, ancak “fazla ilerleme kaydetmediği” bir alan olduğunu söyledi.
Çin’de potansiyel bir salgının gezegen boyunca nasıl hızla yayılabileceğini ve sonunda 33 milyon insanı nasıl öldürebileceğini konuşmasında insanlara anlatmıştı. Evet, bunu birkaç yıl önceki konuşmasında söylemişti. Zaten bir küresel salgın gelecek ancak dünya hazırlıksız yakalanacak demişti. Şimdilerde ise dünyanın çeşitli bölgelerinden üzücü haberlerle karşı karşıya kalıyoruz.
İran’da her 10 dakikada bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybediyor.
Tunus’ta kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
18.00 ile 06.00 arasında tüm ülkede kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve Sırbistan da Tunus gibi 20.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uyguluyor. Ekvador, Fransa, İspanya, İtalya, Belçika da sokağa çıkma yasağı olan ülkelerden.
Dünyada toplam vaka 272,068’e ulaştı. Ölümler hızla artarak 11,300 iyileşenlerin sayısı ise 90,618.
Uzmanlara göre birçok kişiye maalesef virüs bulaşacak, mesele bulaşma hızını yavaşlatmak ki sağlık sistemleri hastalığı ağır geçirmesi öngörülen %6lık kesime gerekli hizmeti sunabilsin. Önemli olan bu süreci uzun bir dilime yaymak.
İran Şerif Teknik Üniversitesi raporu, İran için üç farklı senaryo çizdi. Karantina uygulanırsa ölü sayısı 12 bin olur, eksik karantinada ölü sayısı 110 bin olur. Karantina uygulanmaz ise ölü sayısı 3,5 milyon olur.
Türkiye’de son durum:
- 11 Mart : 1 Vaka
- 13 Mart : 5 Vaka
- 14 Mart : 6 Vaka
- 15 Mart : 18 Vaka
- 16 Mart : 47 Vaka
- 17 Mart : 98 Vaka, 1 ölüm
- 18 Mart : 191 Vaka, 2 ölüm
- 19 Mart : 168 Vaka, 1 ölüm
- 20 Mart : 311 Vaka, 5 ölüm
- Toplam vaka sayısı: 670 Toplam ölen sayısı: 9
Goldman Sachs’ın koronavirüs konulu üst düzey toplantısının notlarında şu bilgiler yer alıyor; ABD’nin %50’si ve Almanya’nın %70’ine virüs bulaşacak, Hastaların %80’i hafif, %15’i orta ve %5’i kritik durumda olacak, Ölüm oranı ortalama %2 düzeyde kalacak, Hastalık 8 hafta sonra zirve görecek. Zirve gördükten sonra ise muhtemelen gerileme süreci başlayacak.
Her şeyden değerli olan kendi sağlığımızı ve toplum sağlığını tehdit etmemek adına dışarı mümkün olduğunca az çıkmamız gerekiyor. Çevremizde yaşlılar varsa onlar için alışveriş yapıp kapılarına asmalıyız. Tüm kurallara uymalı ve dikkatli olmalıyız. Temizliğimize dikkat etmeli ve sosyal mesafeyi korumalıyız. Umuyorum ki yazılan çizilen felaket senaryolarının hiçbiri gerçekleşmez.
Sevdiklerimizden belirli bir süreliğine de olsa uzak kalmalıyız çünkü onları bir daha görememek bir kaç kez görememekten çok daha kötü. Dünya birçok kötü günler geçirdi, bu da elbet geçecek. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirir ve bilinçli olursa, bunu da en az kayıpla atlatacağız.