Volvo Denilince Akla Neden Güvenlik Geliyor?

Volvo 1927 yılında İsveç’te, vasıta üretimi yapmak üzere kuruldu. Kurulduğu günden bu yana güvenlik teknolojileri ve yenilikçi fikirler başlıklarında sektöründe öncü olmaya devam ediyor.

İlk yıllarda üretimin ağırlığı otomobilden çok ağır vasıtaya yönelikti. Serie 1 adıyla bilinen ilk kamyonu 1928 yılında fabrikadan çıkmıştı. Henüz yeni bir şirket olmalarına rağmen bu kamyon Avrupa’nın dikkatini üzerine çekmişti. 1930 yılında ise Serie 1’in ihracatı yapılmaya başlandı. Volvo aynı yıl 639 binek araç satmayı başardı. Binek araçların ihracatını ise ancak 2.Dünya Savaşı’ndan sonra yapabildi.

1964 yılından sonra farklı ülkelerde de tesislerini açmaya başlayan Volvo, o zamana kadar ki en büyük tesislerinden birini 1965 yılında Belçika’da açtı.

1999 yılında Volvo Group ticari araç üretmeye ağırlık vermek istemesinden dolayı Volvo Car Corporation’ı, Ford Motor Company’ye 6.55 milyar dolara sattı.

Volvo 2001 yılında Renault’un ağır vasıta araç üreten kısmını satın aldı. 2006 yılında Nissan’ın kamyon üretimi yapan Nissan Diesel’in %13 hissesini satın aldı daha sonra 2007 yılında ise Nissan Diesel’in tamamını satın aldı. 2010 yılında Çin piyasasına Ford aracılığıyla açıldıktan sonra marka değerini ve satış hızını oldukça arttırmıştır.

Forbes Mayıs 2019 verilerinde Volvo’nun piyasa değeri 32.8 milyar dolar olarak açıklanmıştır. Ayrıca yine Forbes Mayıs 2019 verilerine göre Volvo’nun şuan toplam 105.175 çalışanı vardır.

Volvo ve Güvenlik Teknolojisi

Volvo, son yıllarda en çok üretim ve satış yapan otomobil şirketlerinin arasında yer alıyor. Kuşkusuz Volvo’nun başarısında güvenlik teknolojileriyle öne çıkmasının da büyük etkisi var. Logosunda bulunan çelik şerit antik mitolojide dayanıklılığı simgelediği için özellikle seçilmiştir.

Yapılan bir araştırmada kadınların kullandıkları otomobillerde kendilerini güvende hissettikleri sonucu çıkmış. Oysa 2019 yılında otomobil şirketleri hala güvenlik testleri sırasında sadece erkek manken kullanıyor ve önlemlerini ona göre alıyor. Dolayısıyla kazalarda kadınların zarar görme ihtimali artıyor. Buna karşılık Volvo Kaza Araştırma Ekibi bir kaza sonucunda cinsiyeti veya cüssesi ne olursa olsun herkes için araştırma yapıp insanlık için ortak çözüm üretmeyi amaçlıyor.

“Otomobiller insanlar tarafından kullanılıyor.Bu nedenle Volvo’da yaptığımız her şeyde bize kılavuzluk eden ilke güvenliktir ve hep öyle kalmalıdır.”

Volvo’nun kurucularından Gustaf Larson

1970 yılında oluşturulan Volvo Kaza Araştırma Ekibi bu zamana kadar 40.000’den fazla otomobilden ve 70.000 insandan topladığı verileri inceledi ve böylelikle bugün geliştirilmeye çalışılan birçok güvenlik önlemi adına faydalı oldular. Aynı zamanda bu araştırmalar sonucunda 100’den fazla araştırma raporunu herkesin bilgisayarına indirebileceği şekilde düzenlemişlerdir.

“Uzun süreden beri gerçek hayattan veriler toplayarak farklı kazalarda erkekler, kadınlar ve çocuklar için ne tür yaralanmalar oluştuğunu belirlemek mümkün oldu.”

Volvo Cars Güvenlik Merkezi teknik uzmanı Dr. Lotta Jakobsson

Boyun zedelenmesi koruma sistemi, sağlam koltuk başlığını akıllı koltuk tasarımıyla birleştirerek hem kafayı hem omurgayı koruyor. Bu sayede kazalarda gerçekleşen boyun zedelenmesi riskini yarı yarıya azaltıyor.

Ortalama çarpışma mankeni ile aynı boyutta değilsiniz, göğüs anatomisi ve kuvvetindeki farklılıklardan dolayı bir otomobil kazası sonucunda göğüs yaralanmalarına maruz kalma olasılığınız yüksek. Fakat Volvo’nun geliştirdiği SIPS (yan darbe koruma sistemi), yan hava yastığı ile birlikte göğüs yaralanmaları riskini yarı yarıya azaltıyor.

Volvo’nun 40 yılı aşkın süredir yaptığı araştırmalarda, yandan çarpma sonucu oluşan kazalarda kadınların yaralanma riski erkeklere göre daha fazladır. Anatomik farklılık nedeniyle bir insan ne kadar kısaysa direksiyon simidine o kadar yakın oturmuş oluyor ve otomobil içinde de alçakta kalıyor. Tüm bunlar yan camları kaplayan, yan perde hava yastığı sistemini önemli hale getiriyor.

Yan darbe koruma sistemini de tamamlayan yan perde hava yastığı sistemi kafa yaralanmalarını %75 oranında azaltıyor. Saniyenin %4’ünde şişiyor ve kafanın yaralanmasını engelliyor.

Volvo, emniyet kemerlerinin bugüne kadar 1 milyondan fazla hayat kurtardığını söylüyor. Cinsiyet ve cüsse ne olursa olsun herkesi koruduğunu belirtiyor. Fakat birçok otomotiv şirketinin odaklanmadığı riskli bir grup var: hamile kadınlar.

Volvo Kaza Araştırma Ekibi, anne ve doğmamış çocuk hakkında bilgi toplamak için ortalama bir kadın boyutunda ilk hamile çarpışma testi mankenini geliştirdi. Bu manken sayesinde Volvo, hamile kadınların kaza anında nasıl hareket ettiğini, emniyet kemerinin ve hava yastığının kadınlara olan etkisini daha iyi anlamıştır.

Volvo’nun 2020 vizyonu, ”2020 yılı itibariyle hiç kimsenin yeni Volvo otomobilinde ciddi şekilde yaralanmaması ya da ölmemesi.”

PAYLAŞ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here