Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) geçtiğimiz ay açıklanan Quacquarelli Symonds (QS) Dünya Üniversite Sıralamasında bulunduğu 11.sıralıktan 8.sıralığa yükselerek Asya’daki yüksek öğretim kurumları arasında ilk defa ilk 10 içerinde yer almayı başaran üniversite oldu.
YENİ METRİKLER NUS’UN ÖNE ÇIKMASINA YARDIMCI OLDU
QS kıdemli başkan yardımcısı Ben Sowter, istihdam oranı ile mezunların başarılarının bir kombinasyonunu dikkate alan ek bir ölçünün NUS’a bu yılki sıralamada daha yüksek performans sağladığını söyledi.
CNA’nın Singapore Tonight yaptığı açıklamada, “Singapur üniversiteleri öğrencilerini işe hazırlamak için harika bir iş çıkartıyor. İşverenler de bunun farkında.”
Bu yılki sıralamada, sürdürülebilirliğe bağlılık, uluslararası araştırma ağları ve mezuniyet sonrası istihdam olmak üzere üç yeni kriter eklendi.
NUS, işverenler tarafından aranan mezunlar yetiştirmede dünya çapında yedinci sırada yer aldı.
İngiltere merkezli küresel yüksek öğretim analisti QS’nin ölçümlerini genişletmek için sürekli olarak yeni fırsatlar aradığını da sözlerine ekleyen Bay Sowter, “Kurum olarak çalışmalarımıza 2004 yılında, özellikle yüksek öğretimde veri dünyasının çok farklı bir yer olduğu bir zamanda başladık.”
“Geleceğe doğru koşarken, dünyanın dört bir yanındaki paydaşların bizimle konuştuğu yeni ortaya çıkan öncelikler var. Özellikle, üniversiteden çıktıklarında iş fırsatlarına giderek daha fazla odaklanan aday öğrenciler. Ve kendilerini ilişkilendirdikleri markaların sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklanıyorlar.”
Belirli bir üniversiteden derece almanın “yaşam boyu sizinle kalan bir marka” olduğunu da sözlerine ekledi.
“Dolayısıyla üniversitelerin sürdürülebilirlik sorunlarına yanıt vermekten başka seçeneği yok ve bunu birlikte yapmaları gerekiyor” diye açıkladı.
“Dolayısıyla, üniversitelerin dünya çapında nasıl birlikte çalıştıklarına bakan bu işbirliği metriği, dünyanın karşı karşıya olduğu bazı büyük sorunların çözümünde kritik öneme sahip.”
MIT, ÜST SIRADA YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Şu anda 20. Seneyi devriyesinde olan QS sıralamasındaki ilk 10 nokta, genellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’deki üniversitelerin hakimiyetindedir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), üst üste 12. kez listenin zirvesinde yer aldı.
Cambridge Üniversitesi ikinci sırasını korurken, Oxford Üniversitesi bir basamak yükselerek üçüncü oldu.
İlk 10 listesine giren diğer kurumlar arasında Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Imperial College London, ETH Zurich, University College London ve University of California, Berkeley yer alıyor.
NUS İÇİN TARİHİ İLK
NUS başkanı Tan Eng Chye, üniversitenin diğer prestijli isimlerin yanı sıra dünya çapında ilk 10 kurum arasına girmesinin “tarihi bir ilk” olduğunu söyledi.
“Bu, sürekli değişen bir dünya için çeşitli becerilere ve bilgilere sahip çevik ve dayanıklı mezunlar yetiştirmek için birinci sınıf ve disiplinler arası bir eğitim sağlama konusundaki yeteneklerimizin ve taahhüdümüzün bir kanıtıdır” diye ekledi.
“Bu başarı, seçkin eğitim kalitemizin bayrağını dalgalandırmaya ve sınıfta ve ötesinde olumlu etki yaratmaya derinden bağlı kalan yetenekli öğretim üyelerimiz, personelimiz ve öğrencilerimizin mükemmel katkıları ve olağanüstü çalışmaları sayesinde mümkün olmuştur.”
Bu arada, Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) bir önceki baskıda 19. sıradayken son sıralamada 26. sırada yer aldı.
Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi (SUTD) 429. sırada yer alırken, Singapur Yönetim Üniversitesi (SMU) 545. sırada yer aldı.
Bay Sowter, Singapur’un kentsel bir destinasyon olarak çekiciliğinin ve üniversitelerinin performanslarının uluslararası öğrenciler için çekici olduğunu belirtti.
Kaynak: channelnewsasia.com