İngiltere’deki neredeyse tüm yetişkin nüfusunu kapsayan yeni bir çalışma, COVID-19 aşılamasının ardından kalp krizi ve felç insidansının (yakalanma ihtimalinin) azaldığını ortaya koydu. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışma, kalp krizi ve felç gibi arteriyel trombozların ilk COVID-19 aşı dozundan sonraki 13 ila 24 hafta içinde %10’a kadar azaldığını gösteriyor. İkinci dozdan sonra ise AstraZeneca aşısı alanlarda insidans %27’ye, Pfizer/BioNTech aşısı alanlarda ise %20’ye kadar düştü.
Pulmoner emboli ve alt ekstremitelerde derin ven trombozu gibi yaygın venöz trombotik olaylar için de benzer durumlar gözlemlendi. Araştırma, Cambridge, Bristol ve Edinburgh Üniversiteleri tarafından, Birleşik Krallık Sağlık Veri Araştırma Merkezi’nin (Health Data Research UK) İngiliz Kalp Vakfı (British Heart Foundation – BHF) Veri Bilimi Merkezi ile işbirliği içinde yürütüldü. Aralık 2020 ile Ocak 2022 arasında İngiltere’deki 46 milyon yetişkinden alınan anonimleştirilmiş sağlık kayıtlarını analiz edildi.
Cambridge Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve çalışmanın başyazarlarından Dr. Samantha Ip, bulguların COVID-19 aşılarının güvenliğini desteklediğini ve bu aşıların şiddetli COVID-19’a karşı koruma sağladığını ve dünya genelinde milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı. Çalışma, mRNA aşılarından sonra miyokardit ve perikardit gibi nadir görülen kardiyovasküler komplikasyonların ve AstraZeneca gibi adenovirüs bazlı aşıların ardından aşıya bağlı trombotik trombositopeninin artan insidansını doğruladı, ancak aşılarla ilişkili yeni bir kardiyovasküler yan etki tespit edilmedi.
Çalışma, aşılanmış bireylerdeki daha düşük kardiyovasküler olay insidansının, özellikle şiddetli COVID-19 vakalarından sonra artan bu tür olayların insidansıyla bağlantılı olabileceğini ihtimalini gösteriyor. Ancak araştırmacılar, bu durumun çalışmanın kapsamı dışında olduğunu belirtti.
BHF Veri Bilimi Merkezi’nin Yardımcı Direktörü Profesör William Whiteley, çalışmanın COVID-19 aşılarının kardiyovasküler güvenliği konusunda güvence sağladığını ve birinci, ikinci ve destek dozları dahil aşılamanın faydalarının, nadir görülen komplikasyonlardan daha ağır bastığını vurguladı.
Araştırma, NHS England tarafından sağlanan güvenli bir veri ortamında analiz edilen, GP uygulamalarından, hastane yatışlarından ve ölüm kayıtlarından alınan anonimleştirilmiş bağlı verileri kullandı. Bristol Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve çalışmanın başyazarlarından Dr. Venexia Walker, COVID-19 aşılarının faydaları ve riskleri üzerine araştırmaların devam etmesinin önemini, bu aşıların virüsten korumada kritik bir rol oynadığına dikkat çekerek vurguladı. Büyük ölçekli verilerin mevcudiyeti, araştırmacıların farklı aşı kombinasyonlarını incelemesine ve nadir kardiyovasküler komplikasyonları dikkate almasına olanak tanıdı; bu, böylesine geniş çaplı veri ve kurumlar arası işbirlikleri olmadan mümkün olamazdı.
Kaynak: Cambridge