6 Adımda İş Hayatına Hazır Olun!

İş hayatı diplomayı eline alınca başlamıyor, kariyer başlangıcı için hazır olduğunda başlıyor, peki nasıl hazır olacağız? Hazır olma süreci üniversite öğrencisiyken başlıyor; bu dönem kendini tanımak için en değerli zamanlar. 6 maddede özetleyelim:

  1. Kendinizi iyi tanıyın

En temel sorun bu; kendini tanımak. Kendinle ilgili farkındalık kazanmak, nelerden keyif aldığını keşfetmek, ileride yapmak istediğin iş hakkında fikirler verebilir. Hangi dersleri seviyorsun? Neden bu dersleri seviyorsun? Hangi etkinlikler seni mutlu ediyor? Ders çalışırken tek başına çalışmaktan mı, grup olarak çalışmaktan mı keyif alıyorsun? Bu soruların cevapları takım çalışmasına yatkınlığın, grup içindeki rollerin hakkında fikir verecektir.

  1. Hedefe yönelik çalışmalar yapın

Deneme yanılma yöntemi doğru kararlara ulaşmada bir yöntem olabilir fakat pratik değildir. Kayıplar için zamanımız da yok. Öyleyse çok araştırma yapmak ana hedef olmalı. Yabancı dil kursu mu seçeceksin, mutlaka iyi bir şekilde araştır. Staj için seçeceğin firmayı iyi araştır, ileride olmak istediğin yere gitmene yardım edecek bir deneyim sunacak mı, yoksa sadece staj süresini tamamlamak için mi orada olacaksın?

  1. Kariyer planınızı somutlaştırın

Kısa ve uzun dönemli kariyer planlaması yap. Kısa dönem olarak altı aylık bir süreç, uzun dönem olarak da 3 yıllık planlama yapılabilir. Yabancı dil öğrenme gerekliliği, staj yapma zorunluluğu, küçük iş deneyimleri edinme, alınması gereken kişisel eğitimler vs. bunların olması gerektiğini herkes biliyor, ama daha başlayamadan mezun olma vakti gelmiş oluyor. Zaman akıyor, istekler çok, hepsini gerçekleştirebilmek için yazılı planlamalara ihtiyacın var. Mutlaka bir ajanda edin. Günlük işlerini, görüşmelerini, ders saatlerini kaydet. Altı ay sonra ne elde etmek istiyorsun? Yabancı dil öğrenmeye başlamış olmak mı, o zaman önümüzdeki ilk ay bir yabancı dil programına kaydolman gerekecek. Ajandana not aldın mı?

Belirli bir zaman sonra nerede olmak istiyorsun ve oraya ulaşman için hangi donanımlara ihtiyacın olacak? Hepsi yazılı olsun ve belirli periyodlarla kontrol ederek ilerleme sürecini takip et ve gerekirse planında güncellemeler yap.

  1. Çalışılmak istenen alan ve sektörde neden kariyer yapmak istediğinizi bilin

Kendini tanımakla ilgili fikirlerin oluşmaya başladıkça çalışmak istediğin işi tarif edebilir hale geleceksin. Asla “her iş olsa yaparım”cılardan olma. Yapmak istediğin iş için nedenlerin seni tatmin etmeli, ancak bu şekilde mutlu ve başarılı bir çalışan olunur.

  1. Çalışmak istediğiniz alanlarda çalışanlarla görüşün

Stajlar, iş hayatını küçük de olsa deneyimlemek adına önemlidir. Stajlar sayesinde sektörde çalışan kişilerle birebir görüşme ve çalışma imkanın olur. Eğer çalışmayı düşündüğün alanda henüz staj imkanı bulamadıysan, sektördeki kişilere farklı yollardan ulaşıp çalışma hayatı ile ilgili fikir alışverişinde bulunabilirsin.

  1. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alın

Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak kariyerden önce karakter için bir ihtiyaçtır. Bu bilincin yerleşmesi birçok konuda başarı getirecektir. Gönüllü hizmet etmek, toplumsal bir gerekliliktir ve bunun için en uygun dönem üniversite yıllarıdır. Paylaşmayı öğrenmek, ihtiyacı olanlara destek olmak gibi yetkinlikler kişilikte zenginlik yaratacaktır. Ayrıca yarattığı tatmin duygusu daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olunmasını sağlayacaktır. Gönüllü yer alabileceğin ve olumlu katkı sağlayacak projelerde yer al.

PAYLAŞ
İnsan Kaynakları Profesyoneli, konumuzkariyer.com' da blog yazarı. Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünden lisans, Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümünden yüksek lisans derecelerine sahiptir.