Son
yıllarda sürekli değişen ve gelişen dünyamızda işletmeler tekrarlanan manuel
görevlerden kurtulmak ve işgücünü daha verimli işlerde harcamayı sağlayarak zaman
ve maliyeti en iyi şekilde değerlendirebilmek için yazılım robotlarını
kullanmaktadırlar.
Robotik süreç otomasyonu (Robotic Process Automation-RPA), gelişen teknoloji ile birlikte dünyada yapay zeka ve yazılımın kullanılmasıyla insanların işgücünün taklit yeteneği ile robotlar tarafından gerçekleştirilerek çalışanları iş süreçlerinde yinelemeye dayalı görevlerden kurtaran yazılım robotlarıdır. Güvenilir, basit, akıllı ve ölçeklenebilir robotik sistemler birçok işletmede kullanılmaktadır. Robotik süreç otomasyonu, robotların böylelikle görevleri daha hızlı tamamlamasıyla birlikte veri girişlerini sağlarken ortaya çıkan insan hatalarını ortadan kaldırarak otomasyon platformunun değerini arttırmaktadır.
İşletmelerde yapılan çeşitli araştırmalara göre ofiste çalışan insanlar mesailerinin yaklaşık %20’sini rutin ve sıkıcı ekran görevlerine harcamaktadır. Bu boşa harcanan zamanın otomatikleştirilmesi RPA’nın önemini vurgulamaktadır. Böylece insan zeka ve gücünü farklı konularda çalışmalar yaparak verim elde edilebilmek için kullanabilmektedir. İnsanlar böylece katma değeri yüksek işlerle ilgilenecektir. Aynı zamanda yinelenen görevlerin otomatikleştirilmesi, zamandan ve paradan tasarruf sağlayacaktır.
Makine düzeyinde ve üretim sahalarında da kullanılabilen robotlar bilgisayar ortamında yazılım olarak da kullanılabilmektedir. Bu teknoloji düşük bir yatırım veya teknoloji gerektirecek şekilde tasarlanmıştır. RPA yazılımı, şirketlerin teknolojiyi verimli ve hızlı bir şekilde uygulamasını sağlamaktadır. Bu yazılımı sağlayan en iyi yabancı şirketler arasında Uipath, Blueprism, Automation Anywhere gibi global şirketler bulunmaktadır. Türkiye de ise Kronnika, Robusta, Robomotion gibi yerli firmalar gelişmekle birlikte satış faaliyetlerini sürdürmektedir.
Veri kopyalama, iş akışı otomasyonu ve yapay zekadan gelişen RPA’nın avantajları arasında artan hız, verimlilik ve doğruluk bulunmaktadır. İnsan müdahalesi gerektiren görevleri yapay zeka kolaylıkla gerçekleştirebilmektir. Robotik süreç otomasyon teknolojisi, dijital dönüşümde organizasyonlara oldukça fayda sağlamaktadır.
RPA’nın süreçleri ve görevleri otomatikleştirmesiyle sosyal medya istatistiklerini toplama, hesapları yürütme, web üzerinden veri çekme, form doldurma, dosya ve klasörleri taşıma, veri kopyalama ve yapıştırma gibi birçok işlem sağlanmaktadır. Neredeyse her süreç RPA ile otomatikleştirilebilmektedir. Kurumlar içerisindeki birçok süreç için RPA kullanımına olanak sağlayan alanlar bulunmaktadır. Müşteri hizmetleri, muhasebe, finansal hizmetler, sağlık hizmetleri, tedarik zinciri yönetimi, iş operasyonları, pazarlama ve iletişim, insan kaynakları, ürün geliştirme ve finans, muhasebe departmanı gibi birçok alanda robotik süreç otomasyonu kullanılabilmektedir. Bunlardan bazılarını inceleyecek olursak;
Robotik süreç otomasyonu, müşteri hizmetleri alanında otomatik onay ve reddetmeleri, taranan belgelerin yüklenmesi gibi görevleri otomatikleştirerek daha iyi hizmet sunmaya yardımcı olur. Muhasebe alanı için şirketler genel ve operasyonel muhasebe, raporlama gibi konularda RPA kullanabilmektedirler. Finansal hizmet sektöründeki şirketler ise RPA teknolojisini döviz ödemeleri, sigorta talepleri işlemleri ve denetim talebi yönetmelerinde uygulayabilmektedirler. Sağlık kuruluşları hasta kayıtlarını, hesap yönetimi, faturalandırma, raporlama gibi birçok işlem için bu teknolojiyi kullanmaktadırlar.
Pazarlamada müşterilerle iletişim kurmak ve hatta yeni iletişim kanalları oluşturmak için iletişim otomatikleştirilerek büyük rahatlık sağlanılabilmektedir. İK uzmanları, rutin ve tekrarlanan işleri RPA’ya aktarmaları sayesinde çalışanlarının performans, yetenek gibi görevlerine zaman ayırarak şirket motivasyonunu üst düzeyde tutabilmektedirler. Aynı zamanda çalışanların işe bağlılığını arttırarak süreçlerin sıfır hata ile çalışmasını sağlamaktadırlar. Hızlı çalışma elde edilerek çalışanların mutlu bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Personel işe alım süreçleri, tüm veri giriş çıkış işlemleri, işe alım sonrasında yapılan operasyonel işlemlerin hepsi bu teknolojiyle yürütülebilmektedir. RPA kullanımı çağrı merkezlerinde, müşteri etkileşimlerinde sürekli olarak kullanılarak ilerlemektedir. Farklı sistemlerden arayan verilerin toplanması, arayan kimliğini otomatikleştirmek ve müşterilere yardımcı olmak sağladığı önemli faydalardandır. Bu teknoloji genel olarak belgelerin onaylanması, veri girişlerinin sağlanması ve hesaplanması, kredi kartıyla ödeme süreçleri gibi konularda sıkça kullanılmaktadır.
RPA; otomotiv, havayolu, taşıma sanayi, bankacılık, eğitim, enerji, yönetim, sosyal hizmetler, iletişim, sigortacılık, teknoloji, taşımacılık gibi sanayi alanlarında da kullanılabilecek esnekliğe sahiptir. Bu alanlarda görülebilecek birçok başarılı iş vardır ve olmaya devam edecektir. Hangi sanayi alanı kısmını irdelemektense süreçleri incelemek daha önemlidir. RPA yatırımı yapmaya karar veren şirket basit, geliştirilmiş, optimize edilmiş ve standartlaştırılmış süreçleri seçmeye özen göstermelidir.
Sonuç
olarak RPA teknolojisi insanların iş süreçleri boyunca dahil olması gerekmeyen
konularda robotları kullanarak işgücünde maliyet ve zamandan kazanımlar elde
etmesi ve manuel hatalardan oluşabilecek sorunları engellemesini sağlayabilmektedir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni bir trend haline gelen RPA teknolojisi,
işletmelerde giderek yaygınlaşarak birçok işte insanlara yardımcı olacak ve iş
gücünü hafifletecektir.
mükemmel içerik tebrik ederim :))