Yer Çekimsiz Ortamda Uçmak İsteyenler Buraya

Uzay yolculuğu deyince ilk olarak simsiyah bir ortamda dünyanın nasıl görüneceğini düşünürüz. Sonra yerçekimsiz ortamda hareket etmenin nasıl olacağı merak ederiz. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzun yıllardır Airbus A300 ya da en çok bilinen adıyla Zero-G’yi (Zero Gravity-Sıfır Yerçekimi) kullanarak bilim adamları ve astronotları eğitmek için parabolik uçuşlar yaparak yerçekimsiz ortam oluşturuyor. Novespace’in sahibi olduğu Zero-G şimdi 7. 932 dolara isteyen herkese yerçekimsiz ortam deneyimi sunuyor.

A300 47 DERECELİK AÇIYLA TIRMANIYOR

ESA’nın Parabolik Uçuş Müdürü Vladimir Pletser, “Bu işi 20 yıldır yapıyorum ve her uçuşta şaşırmaya devam ediyorum” diye konuşuyor. En çok parabolik uçuş yapan kişi olarak Guinness rekorlar kitabına giren Pletser yerçekimsiz ortamda bulunmayı “yeni bir çevrede yeniden doğmak gibi” diye tanımlıyor ve “bunu anlatmaya kelimeler yetmez, kesinlikle yaşamalısınız” diyor.

Zero-G (Airbus A300) bütün uçuşlarını Dünya’nın yörüngesini terk etmeden gerçekleştiriyor. Yerçekimsizlik hissi uçağın parabolik uçuş şeklinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Zero-G motorları tam güçte 47 derecelik bir açıyla yukarı tırmanıyor daha sonra motorlarının gücü azaltılarak serbest düşüşe geçiyor böylece uçağın içindeki her şey ve herkes ağırlıksız hale geliyor.

20 SANİYE YERÇEKİMSİZ ORTAM SAĞLIYOR

Aslında yerçekimi ortadan hiç kaybolmuyor serbest düşüş halindeyken yerçekimsizmiş gibi oluyor ve uçaktaki her şeyin ağırlığı sıfıra iniyor. Tüm şsşırtıcılığına rağmen bu deneyim sadece 20 saniye sürüyor. Deneyimi sürekli kılmak için uçağın bir uçuşta 30 parabolik hareket yapması gerekiyor. Bu yüzden Zero-G’ye kusma uçağı da deniyor.

Zero-G, bilim adamlarının yerçekimsiz ortamda deneyler gerçekleştirmesini de sağlıyor. ZERo-G’yi kullanmak bilim adamlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermekten daha ucuza geliyor.

Kaynak: www.kokpit.aero
PAYLAŞ
Kariyerim Dergisi, Türkiye kampüslerinin sesi ve mecrası olmak için kurulmuş üniversite ve kariyer odaklı bir dergi ve web platformudur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here