Her gün yüz milyonlarca internet kullanıcısı, tarayıcılarının adres çubuklarına aramak istedikleri sözcükleri yazıyor ve ilgili bilgilere ulaşıyor ve her gün gerçekleştirilen bu görev her ne kadar basit görünse de Google adlı internet şirketinin yenilikçi ve yaratıcı uygulamaları olmasaydı bu hala imkansız olabilirdi. Google’ın çıkışı tüm insanlığın hayatını baştan sona değiştiren çok önemli bir gelişme olarak hayatımızda yerini aldı. Hatta birçok insan için Google = İnternet olarak düşünülüyor olsa da şu anda aklınıza gelebilecek her türlü teknoloji merkezli sektörde adını duyuran, hatta kullanılan bir firma olarak kabul ediliyor.
İnternetin kalbi olarak gösterilen Google’ın kuruluş hikayesine bir göz atalım;
Google’ın macerası 1995 yılında, Stanford Üniversitesinin iki doktora öğrencisi olan Sergey Brin ve Larry Page’in piyasada yer alan arama motorlarının yerine daha kullanışlı bir marka yaratmak için oluşturduğu fikriyle başladı.”Büyük Ölçekli Hiper-Metinsel Web Arama Motoru Anatomisi” adlı makaleleri ile Google’ın temelini yurt odalarında oluşturmuşlardır.Kuracakları şirkete bir isim koymayı düşünen ikili, tanıştıktan yaklaşık bir yıl sonra ‘googol’ kelimesinden esinlenerek isim olarak Google’da karar kılmışlardır.(1 rakamıyla başlayan ve sonuna 100 adet 0’sın gelmesiyle meydana gelen ‘googol’, ünlü Amerikan Matematikçi Edward Kasner’in yeğeni Milton Sirotta’nın 1938 yılında ortaya attığı bir kelimeydi.) İlk Google sunucusu Lego’lardan oluşan bu kasanın içerisine yapıldı.Sunucuya başlarda yalnızca google.stanford.edu üzerinden ulaşılabiliyordu.Daha sonra bu ikili; 15 Eylül 1997 tarihinde google.com adresini tescil ettirdi. Google kısa sürede kulaktan kulağa yayıldı. Ancak bu popülerliği, Stanford Üniversitesi tarafından fark edilmesine ve bu ikilinin okuldan atılmasına sebep oldu. Page ve Grin,bu girişimlerini bir evin garajına taşımak durumunda kaldı bu garaj ise Sun Microsystems’in kurucusu Andy Bechtolsheim’ın evinin garajı olduğunu söylemeden geçmemek lazım.Sun Microsystems kurucusu Andy Bechtolsheim, Google’a 100.000 dolar yatırdı ve bu fonlamayla beraber Google, genel merkezi olarak gösterdiği o garajda,Eylül 1998’de de resmi olarak şirketleşmişlerdi. Şirketin sloganı ise Kötü Olma! olarak belirlenmişti. 21 Eylül 1999’da ilk geliştirme süreci tamamlanan Google BETA yazısını kaldırmış ve hızla büyümüştü
Mart 1999’da Google yani kurulduklarından sadece 6 ay sonra Palo Alto’daki üniversite caddesindeki yeni ofislerine taşındılar. Çalışanların sayısı neredeyse üç katına çıkmış ve sekiz kişiye ulaşmışlardır. Arama motor günde 500.000 sorgulamayı karşılamaktaydı. Şirkete olan ilgi yoğunlaşmıştı.7 Haziran’da şirkete Silikon vadisinin önde gelen risk sermaye şirketleri Sequoia Captial ve Kleiner Perkins Caufield & Byers 25 milyon dolarlık yeni bir yatırım teklfi geldi.2000’lerin başında gelindiğinde Google, arama sonuçlarının yanına Adwords adı verilen yenilikçi reklam ağını yerleştirdi. Sistem anında başarı getirdi, on binlerce işletme sahibi kullanıcıyı piyasaya çıktığı ilk yılda çekmeyi başardı ve reklamcılıkta yeni bir çığır açtı.Yatırımcı Sequoia’ın ısrarı üzerine ikili, 2001 yılında şirketin ilk CEO’sunu olan Eric Schmidt şirkete aldı.Şirket büyüdükçe çalışan sayısı arttı ve 2003 yılında şimdiki meşhur Googleplex kampüsünü kiralandı. 2006’da ise, kampüs komple satın alındı.Google, çalışanlarına ücretsiz yemek sunan ilk büyük teknoloji şirketi olmuştu.Ve ufak bir ayrıntı Googleplex bahçesindeki flamingo kaplı dinozor heykeliyle ünlüdür.2004 yılında ise Google, bugün dünyanın en büyük e-posta servislerinden olan Gmail’i başlattı.Dijital kameralar için işletim sistemi geliştiren Android isimli girişimi ise 2005 yılındasatın alındı.2006 yılındaysa 1,65 milyar dolar karşılığında YouTube satın alındı.Yine 2006 yılında The Dalles / Oregon’da, yüzde yüz kendi iştiraki ve tasarımı olan veri merkezini kurdu. Google gitgide daha yüksek verimle çalışan bir arama motoru haline geldi.Şirket, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ek olarak, web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla herkesi kendine hayran bıraktı. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştı. Cr-48 ana işletim sistemi olarak da bilinen yeni Google Chrome OS,15 Haziran 2011 tarihinden beri, Samsung 5 Serisi ve Acer AC700 gibi ticari Chromebook’larda kullanılmaktaydı. Google her konuda inanılmaz bir hızla büyüdü. Bu büyümenin altında ezilmedi, yer aldığı sektörlerdeki isabetli girişimleriyle herkesi şaşırtıp hayran bırakmayı başardı.