E-Ticaret Nedir? Nasıl Başlanır?

E-ticaret (elektronik ticaret); alıcı ve satıcıların mal ve hizmet alım satımını  fiziki olarak bağlantı kurmadan internet üzerinden gerçekleştirmesi olarak tanımlanır. İnsan kalabalığından, kargaşadan, gürültüden kaçınmak, zamandan tasarruf etmek, alacağımız ürünü daha uygun fiyata almak için e-ticaret üzerinden alışveriş yaparız.
Fiziki mağazalara, sadece o mağazanın açık olduğu zaman diliminde ulaşabilirsiniz. Fakat sanal mağazalara istediğiniz zaman ve mekanda ulaşabilme imkanına sahipsiniz.
Bu sayede e-ticaretle birlikte alıcılar ve satıcılar düşük maliyetli, hızlı iş yapma, gerçek müşteriye ulaşma fırsatı yakalıyorlar. E-ticaretle birlikte hizmet verdiğiniz müşteri kitlesi de giderek büyüme gösterir. Tüm dünyaya erişim sağlanabilir.

PEKİ BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ NASIL E-TİCARET YAPAR? BAŞTAN SONA İZLEMESİ GEREKEN ADIMLAR NELER? ÖNÜNDE ONU NELER BEKLİYOR? ZORLUKLAR/KOLAYLIKLAR NELER? NEREDEN BAŞLAYABİLİR? SEÇENEKLER NELER?

Üniversitedesiniz, öğrencisiniz ve iyi bir iş fikriniz var girişimci olmak, para kazanmak istiyorsunuz bunu günümüz teknolojisini kullanarak rahatlıkla yapabilirsiniz. 1900‘lerin ikinci yarısında başlayan internet kullanımı günümüzde bir hayli artmış durumda. İstek ve ihtiyaçlarımızı , almak istediğimiz talep ettiğimiz her şeyi öncelikle internetten araştırarak fiyat ,ürün değerlendirmesi yapıyoruz bunlara da e-ticaret sitelerinden ulaşıyoruz. Peki biz bu işin içinde nasıl bulunabiliriz. Bu işe başlamanın tabi ki birtakım masrafları da yok değil. Bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız ve gerçekten ciddiye alıyorsanız bir şeylerden feragat etmekte gerekiyor.

E-TİCARETE BAŞLARKEN ATMANIZ GEREKEN ADIMLAR:
1-) İŞ FİKRİ

İlk olarak bir iş fikrinizin olması gerekir. Yapacağınız işin geniş bir pazar oluşturabilmesi için her kesime hitap edebilmesi gerekir. Maliyeti yüksek, pazar hacmi dar bir iş fikrinden ziyade insan ilişkilerinden ve ihtiyaçlarından doğan bir iş fikri sizi bir değil on adım ileri atabilir. E-ticaret sitenizde ne satmak istiyorsunuz? Müşterilerinize nasıl bir hizmet vermek istiyorsunuz? Bütün bunları belirlemeniz gerekiyor.

2-)DOĞRU MAL VE HİZMET BELİRLEMEK

Temel amaç kar elde etmek. Aksi takdirde zarara uğrayacağınız bir işe bile bile başlamak hikayenin sonunu erken getirmek olur. Öncelikli olarak bunu belirlemelisiniz daha sonra satışını yapacağınız ürün özelliklerini belirlemelisiniz. Ürün kırılgan mı, hafif/ağır mı, kolay kargo edilebiliyor mu, satacağınız ürünün her mevsim satışı yapılabiliyor mu, satışını yapacağınız ürünlerin başka bir ürünün tamamlayıcı ürünü olabilir mi?..vb etmenlere bakarak satışını yapacağınız mal ve hizmeti belirleyebilirsiniz.

3-)E-TİCARET İÇİN ŞİRKET KURMAK

E-ticaret yapmak istiyorsanız tabi ki şirket kurmak zorundasınız. Gerekli izin ve belgeleri aldıktan sonra faturalandırma yapabilecek duruma geliyorsunuz. Bu doğrultuda da ilgili vergiler ödenir.

Şirket kurmak için ilk adım, vergi işlemleri için bir serbest muhasebeci mali müşavir bulmak gerekir. İkinci adımda iş yeri adresi ve gerekli belgeler hazırlanır. Üçüncü adım olarak vergi dairesine kayıt yaptırılır. Dördüncü adım olarak vergi dairesinden gelen memurun yoklama tutanağı almasından sonra şirket kuruluşu tamamlanır.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra kredi kartı, banka kartı ile ödeme alabilmek için sanal pos başvurusu yapılır.

İnsanlar internet üzerinden alım/satım yaparken özel bilgilerin gizli kalmasını, ödeme yaparken tereddüt etmemeyi isterler. Bunun için insanlara güven aşılayabilecek elle tutulabilir bir şeyler sunmak gerekebilir.

ETBİS’e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıt olmak ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek için SSL sertifikasına sahip olmak gerekir. SSL sertifikası özel bilgilerin gizli tutulacağının bir teminatıdır. Bu şekilde ödeme araçları da tamamlanmış olur.

4-) MÜŞTERİ ÇEKME

Fikriniz var, ne satacağınızı biliyorsunuz, gerekli olan şirket kurulum aşamasını tamamladınız yapmanız gereken bir diğer şey müşteri çekme, müşteriyi tanımaktır. Reklam ve pazarlama yöntemleri ile müşteri kitlesini artırabilirsiniz. Alım gücünü artırmak için yapacağınız indirimler, kampanyalar, teklifler müşteriyi satıcıya bir adım daha yaklaştırır. Tabi ki bunları müşteriyi sıkmadan yapmak gerekir. SEO çalışması yaparak arama motorlarında öne çıkabilirsiniz.

Online pazar yerlerinde de satış yapabilirsiniz. GittiGiyor, Hepsiburada, Trendyol, n11,eBay, Amazon, Alibaba…vb gibi online pazarlarda mağaza açarak satış yapmak mümkündür. Online pazarda satış yapmak bir bakımdan avantaj bir bakımdan ise dezavantaj sağlıyor. Rakip firmaların hareketlerini daha iyi görebiliriz, müşteri kitlesini genişletebiliriz. Bunlar online pazar yerlerinin avantajlarıdır. Online pazar yerlerinde satış yapmak için aylık komisyon, mağaza bedelleri ödemek, rekabette öne çıkabilmek için reklam çalışmaları yapmak gerekir bunlar da dezavantajlarıdır.

Girişimcilikte yeni iseniz ve 29 yaş altındaysanız Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeler ile genç girişimcilere vergi muafiyeti sağlandı.
Kanunda geçen “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı belirli şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.” Maddesi ile bu hak kazanılmış olundu.

Özetle öğrenciyseniz ve girişimci olmak bunu da e-ticaret üzerinden insanlara dokunarak yapmak istiyorsanız emin ve kararlı adımlarla doğru yol haritanızı çizmeniz gerekir.

PAYLAŞ

3 YORUMLAR

  1. şu sıralar ilgimi çeken ve beni araştırmaya iten bir sektör olmaya başlayan elektronik ticaret sizin yazınızla güzel bir rehber olmuş ellerinize sağlık.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here