İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin 50. yıl etkinlikleri kapsamında Muhasebe Anabilim Dalı tarafından çok farklı bir etkinlik düzenlendi.
İşletme Fakültesi’nde 12 Nisan’da düzenlenen etkinlikte fakültenin 3. Sınıf öğrencilerinin 60 şirketin üretim süreçlerini inceleyerek hazırladıkları posterler sergilendi.
Son çeyrek dönemde, eğitim amaçlı veya akademik çalışmaların sunumunda poster çalışması büyük önem kazanmış ve özellikle sağlık bilimlerinde ve arkeoloji gibi belirli bir süreç sonucunda verilerin bilgi ve özet haline getirilmesi poster sunumu için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Etkinliğin ve projenin sorumluluğunu yürüten Prof. Dr. Sema Ülker konuyla ilgili olarak “2010 Yılında poster çalışmasının işletme bilim dalı için de uygulanabilirliğini sorguladık ve öğrencilerin yerinde görmek ve teorik bilgilerinin uygulamadaki işlerliğini öğrenmek amacına yönelik poster çalışması yapılabileceğine inandık. 2010-2011 Akademik döneminde İ.Ü. İşletme Fakültesi üçüncü sınıf maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi derslerinde, öğrencilerimize hem geleneksel ödev verildi, hem de bahar döneminde poster çalışması ödevi verildi. Poster hazırlama aşamaları anlatılarak, hizmet veya sanayi üretim şirketlerinin üretim aşamaları izlenerek, hangi maliyetleme sistemine uygunluğunun poster üzerinde anlatılması istendi. Öğrencilerimize poster çalışmalarının motivasyon ve öğrenmeye yönelik faydası, gerek anket yoluyla kendilerinden alınan cevaplar ile, gerek sınav sonuçlarının üzerindeki etkisi olarak ölçümlendi. Gerçekten çok olumlu farklar ortaya çıktı. Bu sonuçlar önce 25 Kasım 2011 tarihinde Kıbrıs’ta Globaledu konferansında Doç.Dr. Nalan Yakar, Doç.Dr. Ayça Süer, Dr.Emre Sarı ve Prof.Dr.M.Sema Ülker tarafından sunuldu. Buradaki ilgiden, dünyada da işletmecilik ve muhasebe bilim dalında poster çalışmasının eğitim amaçlı ilk kullanılmış olduğunu gördük. Bu sonuçlar, Journal of Education for Business’in 2014 yılı 4. Sayısında yayınlandı.” dedi.
11 Nisan 1968’te kurulan İÜ İşletme Fakültesi’nin 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte ilk üçe giren çalışmalardan biri de Karaköy Güllüoğlu’nda İşletme Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan Nadir Güllüoğlu Baklava yapımının ve aile şirketi olarak dünya çapında bir üne kavuşmanın inceliklerini işletmecilik açısından anlattı konuşmasında.
Etkinlikle ilgili bilgi veren Prof. Sema Ülker, “Üçüncü sınıf Türkçe grubu öğrencilerimize yönelik poster çalışması Doç. Dr. Nalan Yakar’ın önerisi ile planlandı. Aralık ayında öğrencilerimize Beşer kişilik gruplar ile hizmet veya sanayi üretimi yapan işletmelerde üretim-maliyet ilişkisini kuracak poster çalışması duyurusu yapıldı. 19 Mart tarihinde toplanan 63 poster, İÜ İşletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dalı tüm öğretim üye ve yardımcılarının oylaması ile değerlemeye tabi tutuldu. Finalist 20 poster içinden en fazla oy alan posterler, ilk üç derece ve üç mansiyon olarak belirlendi. Sadece 20 posterin değil tüm emek verilmiş posterlerin sergilenmesi amacını taşıdık. Gerçekten bütün posterler övgüye değerdi. Öğrencilerimize teorik bilgilerini pekiştirmeye, üniversite-sanayi işbirliği ile yerinde görmelerini sağlayan ve şirketlerinde öğrencilerimize mentorluk yaparak, şirket ve üretim yapısı hakkında bilgilerini ve verilerini paylaşan yöneticilere çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
İlk 20’ye giren posterler, ilk altısı derece önceliği ile diğerleri alfabetik sıralama ile şöyledir:
- Karaköy Güllüoğlu
- Doğuş Yiyecek ve İçecek A.Ş.
- Arçelik A.Ş.
Mansiyonlar:
- ACK ultralighting A.Ş.
- Tesay Bu Profil Sistemleri San. Ve Tic. Ltd. Şirketi
- Dual Boya Vernik Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi
Diğer Finalistler (alfabetik)
- Akçansa
- Alarko-Carrier
- Balparmak
- Betonsa
- Cenk Metal Sanayi ve Ltd. Şirketi
- Divan Pastaneleri
- Elif Nur Kuyumculuk
- Gökhan Şengül Kuyumculuk
- Kemiksiz Et
- Konex Makine Ltd. Şirketi
- Matrax Oyuncak
- Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
- Örnek Plastik Ambalaj San. Tic. Ltd. Şirketi
- Özpen Grup
[wppa type=”content” album=”3″]Any comment[/wppa]