Kuruluş tarihi İstanbul’un fethi olan ve bu yıl 565. Yılını kutlayan İstanbul Üniversitesi TBMM’de dün kabul edilen tasarı ile resmen bölünüyor. Peki, bu bölünme nasıl olacak?
Önce isterseniz İstanbul Üniversitesi’nin mevcut durumuna bakalım. Üniversitenin 23 fakültesi, 17 enstitüsü, 2 yüksekokulu, 7 meslek yüksekokulu var. Üniversitenin ön lisans düzeyinde 62, lisans düzeyinde 155, yüksek lisans düzeyinde 403 ve doktora düzeyinde 283 olmak üzere 903 farklı diploma programı var.
Üniversitenin örgün eğitimde 112.599 öğrencisi var. Yeterince büyük ve bir şehir nüfusu kadar öğrencisi olmasına rağmen üniversitenin açmış olduğu açıktan ve uzaktan eğitim programlarında ise 141.325 öğrenci var. Üniversitenin toplam öğrenci sayısı ise 253.924!
Üniversitenin akademik kadrosu 5.784 kişi, idari kadrosunda ise 12.337 kişi var. Üniversitenin idari kadrosuna bakıldığında örgün eğitimde okuyan her 9 öğrenciye 1 kişi düşüyor. Bu orana göre üniversitenin öğrencilerinin her işlerinin çok hızlı bir şekilde çözümlendiği sonucuna varılabilir.
İstanbul Üniversitesi’nin kaç mezunu var sorusuna bu yazıyı yazarken resmi bilgilerde ulaşamadık ama 7 haneli bir rakam olduğunu tahmin etmek mümkün tüm programlarda.
Peki, İstanbul Üniversitesi’nin bölünme sürecinde neler yaşandı? Tasarının Bakanlar Kurulunda imzalanmış şekli Milli Eğitim Komisyonunda dikkat çeken bazı değişikliklere uğradı. Tasarının ilk halinde İÜ’nün bölünmesiyle yeni kurulacak üniversitenin adı İbn-i Sina olarak belirtilmişti. Yeni açılacak üniversiteye gidecek fakülteler arasında İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa), İşletme Fakültesi gibi fakülteler de yer almaktaydı. Tasarıda komisyonda yapılan değişiklikle İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) ve İşletme Fakültesi, İstanbul Üniversitesi bünyesinde kaldı. Komisyonda İstanbul Üniversitesi markasının ayrılacak fakülteler nezdinde de korunabilmesi için İbn-i Sina isminden vazgeçildi ve İstanbul Üniversitesi’nden yeni bir üniversite değil İstanbul Üniversitesi’nin diğer yarısı oluşturuldu ve adı da “İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa” oldu.
Üniversitenin ayrılan fakültelerinin öğrencilerinin nerede eğitim göreceği, İstanbul Üniversitesi’nin kampüslerinin nasıl ayrılacağı merak edilen başlıklar arasında.
Peki, kalan şekliyle İstanbul Üniversitesi’nde hangi fakülteler öne çıkıyor? İstanbul Üniversitesi’nin çok güçlü olduğu ve alanlarında ülkemizde ilk olan, öncü olan fakülteler, İstanbul Tıp Fakültesi, İşletme Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisat Fakültesi, İletişim Fakültesi üniversite bünyesinde kaldı. Fakat yine ülkemizin ilklerinden olan 243 yaşındaki Mühendislik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin diğer yarısında gücünü koruyacak.
Nobel Ödülleri Ne olacak
Ülkemize Nobel getiren iki kişiden Orhan Pamuk İletişim Fakültesi, Aziz Sancar ise İstanbul Tıp Fakültesi mezunu. Dolayısıyla iki Nobel de İstanbul Üniversitesi bünyesinde kalacak.
İstanbul Üniversitesi, 2004-2006 yıllarında dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasından düştü. Ama 2007 yılından bu yana da tekrar en iyiler ligine çıktı. İÜ’nün şanslarından biri, 2 tıp fakültesine sahip olması. Çünkü en fazla bilimsel yayın tıp alanında yapılıyor.
Nobel Ödüllü mezun ve akademisyen, Fields Madalyası, yılda bin yayın şartı, en fazla atıf alanlar listesine giren akademisyen sayısı, Nature veya Science dergilerinde çıkan makale sayısı, SCI ve SSCI endekslerince taranan makale sayısı ve kişi başına düşen makale sayısına göre sıralama yapan ARWU, “ağır kriterleri” yüzünden çok eleştiriliyor olsa da bugün de dünyanın en saygın üniversite sıralaması kabul ediliyor. Üniversitelerin değerlendirmeye alınabilmesinin koşulu olan “bin yayın şartı” ise eğer Nobel Ödüllü mezunu ya da çalışanı varsa dikkate alınmıyor. Yani İÜ’nün bin yayın şartını yerine getirmesine gerek kalmıyor.
[addthis tool=”addthis_inline_follow_toolbox”]