İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Müzesi, İstanbul’un Beşiktaş semtinde yer alır. Türkiye’de bulunan ilk askeri müzedir aynı zamanda Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesidir.

1897 yılında, II. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri doğrultusunda “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kuruldu. Tarihinden bahsederken çok ayrıntıya girmeyeceğim, bu müze dönemsel koşullar gereği çeşitli zamanlarda farklı binalarda hizmet vermiştir. Son olarak 1961 yılında Beşiktaş’taki (önceleri maliye binası olarak kullanılan) bugünkü yerine taşınmış ve “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” adıyla hizmete girmiştir.

Deniz Müzesi arşivi oldukça geniş. İçinde saltanat kayıkları,
portolanlar, tablolar, tuğralar, seyir aletleri, armalar, gemi baş figürleri,
bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar, kadırgalar, silahlar sergileniyor. 20.000’e yakın eseri barındıran müze, dünya çapında ünlenen eserlere de ev sahipliği yapıyor.
1500 m²’lik alana sahip, bu da oldukça büyük bir alan demek.

Müzede Atatürk’e ait olan eşyaların bulunduğu kısım, bence ilginizi çok çekecektir. Ben gezerken çok duygulanmıştım ve içeride Atatürk’ün sevdiği şarkılar da çalıyordu.

Tabi ki içeride bulunan diğer eserler, tüm işlemeler, tüm çizimlerin ilginizi çekeceğini düşünüyorum. En alt kata indiğinizde ise su altında kullanılan bazı askeri eşyalar göreceksiniz. Gördüğümde çok şaşırmıştım, o zamanın askerleri vücutlarına kendi ağırlıklarının onlarca katı kıyafetler giyerek zorluk içinde su altında vatanlarını savunuyorlardı. Kıyafetleri, oksijen tüplerine benzer aletleri hepsi müzede sergileniyor. Bunun gibi bir çok şeyi, müzeyi gezerken görebilirsiniz. Henüz gitmediyseniz salgından sonra yapılacak şeyler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Müzenin Açık Olduğu Gün ve Saatler

Deniz Müzesi yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi
günleri kapalı olup; hafta içi 09:00 – 17:00, hafta sonu 10:00 – 18:00 saatleri
arasında ziyarete açıktır.

Müze Giriş Ücretleri

Yetişkin Giriş Ücreti: 12 TL

Öğrenci Giriş Ücreti: Ücretsiz

Toplu olarak da müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Ücretler:

Fotoğraf Çekim Ücreti: 23 TL

Video Çekim Ücreti: 46 TL

Eğer karnınız acıkırsa ya da bir şeyler almak isterseniz müzeye girişte hemen sol tarafta bir kafeterya hizmet veriyor. Aynı zamanda içerde hediyelik eşyalar da satılıyor. Magnet, gemiler, oyuncaklar,  kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz denizcilikle ilgili birçok hediyelik bulunmakta. Hediyelik Eşya Reyonu Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında açık.

Aynı zamanda çocuklarınızla geldiyseniz çocuk oyun odası da bulunuyor.

Müzenin planı da şu şekilde:

Ben mutlaka bu müzeyi gidip görmenizi tavsiye ederim. Şimdiden keyifli gezmeler. 🙂

PAYLAŞ
İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here