15-16 Nisan’da gıda tedarikçileriyle perakende marketlerini buluşturan Türkiye Perakende Federasyonu, bu sene “Dönüşümü Başlat Geleceği Kazan TEKNOLOJİ” sloganıyla başarılı bir kongre gerçekleştirdi. Kongreye Turan Turap Beyle ikinci gün katılabildik. Vizyonu inanılmaz genişleten harika bir organizasyondu.
Ön planda teknoloji olduğundan şöyle stantları hızla göz gezdirirken, beni ilk yakalayan tabi ki “oyunlaştırma” deneyimi ile ilgili çalışma yapan Ülker oldu. Daha sonra Unilever’in perakende sektörüne yönelik geliştirdiği Akıllı Masa Ürün Bilgisi, Sanal Mağaza, Agumented Reality ile Mağaza Düzenleme, Akıllı Dolap sistemleri oldu. Oturumlarda Turkcell’den Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş’ın Perakendede Gerçek Zaman Devrimi-Geleceğe Yön Veren Trendler sunumu etkileyiciydi. Katıldığım son oturumdaysa Öğretmen Çorapları, Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo’nun insan ve teknoloji iletişimi ile ilgili düşünceleri harikaydı.
İlk olarak Ülker, standını planogram sistemi üzerinden oyunlaştırarak dikkatleri çekmeye çalıştı. Oyunda ürünleri belirli bir zaman diliminde alış-veriş arabasına toplamanız isteniyor. Bunun karşılığında size puan ve liderlik tablosunda yer veriyor. Ben de bir deneme yaptım ama ilk 5’e giremedim.
Oyun öğeleri olarak sadece puan ve liderlik tablosuna yer veren oyunlaştırılmış platform aslında daha da geliştirilebilir. Neden alış-veriş deneyimi oyunlaştırılmasın? Nasıl mı?
Müşteri alış-veriş listesini hazırlar ve mağazada mobil telefondan sisteme girer. Aldığı ürünü sepetine atarak puan toplar. Burada ne kadar çok alan gezdiği, aldığı ürün sayısı, alış-verişte geçirdiği zaman gibi görevleri yerine getirmeye çalışılır. Kasaya gelince rozet ya da indirim olarak ödüllendirilebilir. Buradan kazandığı rozetleri Facebook üzerinden çevresiyle paylaşır. Sosyal bir teşvik de gelişir. En önemlisi ise, müşterinin tekrar mağazaya gelmesini sağlamak. Müşteriyi mağazaya çekmek için oyun ona hatırlatmalar gönderebilir. Müşteri mağazaya girdiğinde onu ismiyle karşılar ve oyuna kaldığı yerden devam etmek isteyip istemediğini sorar. Unutmamak gerekir ki oyun oynama her zaman gönüllülük esasına dayanır.
Geleceğin mağazaları çalışmalarında ise Unilever’in stantları ilgi çekiciydi.
İkinci olarak mağaza yeni bir raf uygulaması yapmak istediğinizde bunu ilk olarak tablette görmenize olanak sağlayan Augmented Reality teknolojisi.
Üçüncü olarak sanal mağaza deneyimiyle alış-veril yapmanızı ve mağazayı gezmenizi sağlayan Sanal Mağaza Teknolojisi
Dördüncü ve özellikle mağaza stok sayım çilelerinden kurtaracak olan Akıllı Dolap teknolojisi. Dolaptan alınan her ürün sistemden otomatik olarak düşüyor ve dolap kapağının açık kalması halinde uyarıyor.
Turkcell’den Yiğit Kulbaş’ın Geleceğe Yön Veren Trendler sunumunda teknoloji ile birilikte öne çıkan değişimler:
- 2009 yılında bu yana dünyada satılan PC sayısı yıllık 250 milyon, bu sayısı her yıl aynı şekilde devam etmekteyken akıllı telefon satış sayısı geçen sene 1 milyar 250 milyondu. Herkesin elinde bir bilgisayar var.
- Günümüzde internet üzerinden satış yapan firmalar satışlarının ortalama %30’unun internet üzerinden olduğunu açıklıyor.
- Bir önemli konu da mobil nesil.1994 yılında doğan biri akıllı telefonlarla büyüdü. Şu anda bu kişiler 21 yaşında ve ailelerinin maddi desteğiyle geçinmekteler. Bu grup 10 yıl sonra 31 yaşında, çalışan ve tüketici olacak. Mobil nesil çoğunluğa doğru gidiyoruz.
- 2023 senesine geldiğimizde nüfusumuzun %58’i mobil nesilden geliyor ve bu nesil bizlerin müşterisi olacak. Gelecekte başarılı olmak isteyen her işletme mobil neslin ihtiyaçlarını düşünerek iş akış modellerini gerçekleştirmek durumunda.
- Mobil nesil bu anı yaşamayı seviyor. Bugün beğendiği bir şeyi o an paylaşmak istiyor, yarın değil. Sanal gerçeklik ve oyunlaştırma önümüzde yıllarda önemi daha da artacak.
Saygılarımla
Kaynak: Mustafa Aydın