Gaziantep Teknopark’ ta Girişimcilik Paneli Buluşması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kongre ve Sanat Merkezi Mâvera Merkezi’nde, Gaziantep Üniversitesi TEKNOPARK IPA Bölgesel Girişimcilik Günleri Projesi kapsamında Yenilikçilik-Başarı, Gaziantep TEKNOPARK ‘ta Girişimcilik paneli düzenlendi.
Yenilikçilik ve başarı panelinin moderatörlüğünü yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram “Olaylara farklı bir göz ile baktığımızda, her şeyin içerisinden bir yenilik çıkarabiliyoruz. Ancak bulunan yeniliği başarıya çeviremeyince her şey hayal olarak kalabiliyor. Bugün burada olmak benim için çok önemli. Genç bayan panelist arkadaşlarımızı görünce sizlerle bir hayalimi paylaşmak istiyorum. Özellikle Mühendislik Fakültemizde okuyan kız öğrencilerimden sanayici, girişimci çıkarmak istiyorum” dedi.
Girişimcilik deneyimlerini katılımcılara aktaran ve panelist olarak programa katılan INSPARK Teknoloji firma sahibi Ömer Görgüç, “Birçok şehirden ve üniversiteden gelen arkadaşlar bugün aldıkları öneriyi bir fikir ve yol haritasına dönüştürmek istiyorlarsa bir proje yazmalarını tavsiye edebilirim. Böylece fikirler aklınızın bir köşesinde bulunsun” diyerek, girişimcilere geç kalmamaları konusunda uyarıda bulundu.
İnsan hakları, çevre gibi toplumsal duyarlılık projelerini yürütürken veya üzerinde çalışırken girişimci olduğunu kaydeden ustamdan.com site sahibi Müge Ulusoy, konuşmasında şunları söyledi: “Lise yıllarından bu yana kadın girişimci ve yatırımcı olma hayalim vardı. Arkadaşım ve ortağım Gökçe ile birçok proje ve yarışmalara katıldık. Başlangıçta ne yapmakla ilgili fikrimiz yoktu ancak bir şey yapmak istediğimizi biliyorduk. Dolayısıyla bir şeyler yapmak istediğinizde nasıl sorun çözebilirim noktasında değişimi lokalden başlatmak gerekiyor. Bir gün arkadaşım ve ortağımla, 2014 yılında Gaziantep Yeşil Altın Antep Fıstığı Zirvesine katıldık. Biliyorsunuz Gaziantep’in çok üretken bir havası var. Gezimizin son gününde bakırcılar çarşısını gezerken Gaziantep’in zanaatkârları dikkatimizi çekti. İlk ustamız olan yemenici Mehmet Usta ile karşılaştık ve bazı zanaatkârlık mesleğinin kaybolmaması için neler yapacağımızla ilgili sohbete başladık. Mehmet Usta bize yaşadığı sıkıntıları aktardı. Bu tür zanaatkârların müşteriye ulaşılabilirlik problemini nasıl çözebilirimi düşündüğüm an itibariyle girişimcilik hikâyem başladı.”
GESK Teknoloji’den Mehmet Baylan da, Güneş Enerjili Sistemler Kulübünde güneş-hidrojen-elektrik enerjili araç yapmaya çalışırken, yurtiçi ve yurtdışında yarışmalara katıldığı sırada girişimcilik faaliyetlerine başladığını söyledi. Baylan, “Şu an piyasada tuvaletlerde kullanılan hijyen cihazlarının tasarım işlerini yapıyoruz. Bununla ilgili Türkiye’de en büyük üretici firmasının ARGE işlerini yapıyoruz. Türkiye’de pek çok sayılı firma müşterimiz. Deneyim kazanmak önemli ancak genç yaşta girişimcilik faaliyetlerine girmenin faydası şu; Genç yaşta kaybedecekleriniz çok az. Geçindirmek zorunda olduğunuz bir eviniz, aileniz ve alıştığınız hayat standarttınız olmadığı için genç yaşta girişimci olmak için mücadele etmek gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
AB uzmanı Funda Suran tarafından Teknopark ’ta Girişimcilik Paneli ile devam eden programa, New Energy Firması’ndan Emre Acar ve Ali Başpınar, Odaksan A.Ş’ den Vedat Temiz, Mech Robottan Ali Kılıç, Inovit firmasından Ahmet Konukoğlu, Bedesten.co site sahibi Enver Çağrı Yıldırım katıldı. Panel ’de girişim yolculuğu ve Teknoparklarda bir ARGE projesi ile şirket kurmanın vergisel ve fon kaynaklarına erişim anlamında avantajları hakkında bilgi verildi.