Kişilik, temel özellikler, ilgi alanları, dürtüler, değerler, benlik kavramı, yetenekler ve duygusal kalıplar dahil olmak üzere bir kişinin hayata benzersiz uyumunu oluşturan kalıcı özellikleri ve davranışı ifade eder.
Latince kökenli bir kelime olan kişilik kavramı, tiyatro oyuncularının rollerine uygun olarak sahnede taktıkları “maske” anlamına gelmektedir. (personality – persona)
Aslında bakarsanız, kökeniyle bire bir uyum taşımaktadır. Yaşadığımız hayatta da, üzerimizde bulunan roller gereği yaptıklarımız, ilgi alanlarımız, yeteneklerimiz, duygularımız gibi bizi yani kişiliğimizi yansıtmaktadır. Bir başka ifadeyle maskemizin arkasında ki bizizdir.
Kişiliğimiz hem doğuştan gelen genlerimiz hem de doğduğumuz an itibariyle çevremizden aldığımız her şeyin sonucunda meydana gelmektedir. Dolayısıyla kişilik, bir bireyin kendisinin ve çevresindekilerin onu tanımlarken ifade ettikleri şeylerden meydana gelmektedir.
Örneğin, Ahmet diye birinden bahsederken, “O, çok iyimser birisi, O, çalışkan ve titiz birisi, O, tezcanlı birisi” gibi ifadeler kullanırız. İşte tüm bunlar O’nun kişiliğinden bize yansıyanlardır.
Kişilik, insanın kendisini yansıtan yani insanın ta kendisi olmasından dolayı, üzerine çok fazla çalışma yapılmış bir alandır. Sayısı belli olmayacak kadar çok fazla kuram ve yaklaşım ortaya atılmıştır.
Özellikle bir iş başvurusu yaptığınız da karşınıza çıkan “Kişilik Testleri – Envanterleri” için çok ciddi çalışmalar yapılmıştır.
Bu yazımda kişilik üzerine yapılmış tüm çalışmalardan ya da ortaya atılan tüm kuramlardan bahsetmem elbette mümkün değil. Ama son yıllarda birçok yerde geçen, hatırı sayılır miktarda kitaplar yazılmış bir kişilik kuramından bahsedeceğim.
Yazının başlığından da anlayacağınız üzere, 4 renk üzerinden tanımlanan kişilik türlerinden bahsedeceğim.
4 rengin özelliklerini okuduktan sonra sizde hangi renk olduğunuzu düşünmenizi tavsiye ederim 😊 Hatta konuyla çok daha fazla ilgilenirseniz internette “Kişilik Rengi Testi” yazıp karşınıza çıkan testleri çözüp hangi renk olduğunuzu görebilirsiniz.
Kırmızı, Sarı, Mavi ve Yeşil olmak üzere 4 renkten oluşmaktadır. İsterseniz şimdi gelin, bu dört rengin özellikleri nelermiş bir bakalım.
Kırmızı
Kırmızı karaktere sahip kişilerin ilk özelliklerinden biri iş odaklı olmalıdır. İşlerini yaparken sonuç odaklı çalışırlar. Hayatlarının hemen hemen her durumunda kararlıdırlar.
Yaşanılan olumsuz yada belirsiz durumlarda kontrolü elde tutmak isteyen kırmızı karakterler kontrolü ellerinde tutmayı severler, zorlukların üstesinden gelebilmek için pratik çözüm yolları üretebilirler. Özgüvenlerinin çok yüksek olduğunu söyleyebileceğimiz kırmızılar, bağımsız ve özgür olmayı çok severler.
Rekabeti çok sever, aynanda birçok işi yapabilir ve takip edebilir, zamanı iyi yönetirler. Çevrenizde ki başarılı yöneticilerin kırmızı karakter olduklarını çok rahatlıkla görebileceksiniz.
Bu özelliklerinin yanında, eleştiriden hoşlanmazlar, işleri daha çok kendi uygun gördükleri şekilde yapar ya da yapılmasını isterler aynı zamanda kendileri sürekli haklı görme eğilimleri vardır.
Kulağa nasıl geliyor? Kırmızı olabilir misin? Neyse dur, daha renkler bitmedi.
Sarı
“Ya ne komik biri” diye tanımladığınız kişilerin rengidir sarı. Neşeli, enerjileri yüksek ve fazlasıyla sosyal olan sarı karakterler mizah yetenekleriyle bizi güldürmeyi başarırlar.
Bu kadar pozitif bir karakter oldukları için haliyle iletişim yetenekleri çok çok iyidir. Dolayısıyla çok konuşurlar 😊 Kolayca arkadaş olabilirler aynı zamanda çok da meraklıdır sarı karakterler.
Ama ayrıntıları çok düşünmez ve bundan dolayı biraz dikkatsizlerdir. Onları toplayacak birilerine ihtiyaç duyarlar.
Ne diyorsun sence sen sarı mısın? Değil misin? O zaman diğer iki rengimize gel bir bakalım.
Mavi
Ne yapsanız beğenmeyen, her şeyin mükemmelini arayanlar elbet vardır etrafınızda işte onlar mavilerdir. En temel özellikleri mükemmeliyetçi olmalarıdır. Ama bunun sebebi çok basit. Çünkü maviler, mantıklı ve planlı insanlardır.
“Ya ne kadar düzenli bir insansın” diye tanımladığınız kişiler mavilerin ta kendisidir. Aynı zamanda analitik tarafları oldukça gelişmiştir. Yaşamlarını planlı ve programlı bir şekilde yaşarlar.
Ciddiyete önem vermelerinin yanında kendi hatalarını oldukça fark edip düzeltmeye çalışırlar.
Disiplinli ve düzenli oldukları için kuralcıdırlar. Kurallar tam onlar içindir. Kurallara uymayı ve kurallarla yaşamayı severler.
İnsanın mavi olası gelmiyor değil. Yazar sen mavi misin? Diye soruyorsanız, maalesef ☹ Neyse gelelim son rengimize.
Yeşil
Tam bir zeytin dalı olan yeşiller barışçıl, sabırlı ve sakin karakterlerdir. Daha çok içe dönük olsalar da işine ve arkadaşlarına sadıklardır. Ama çatışmalardan hoşlanmazlar. Tüm bunlardan dolayı tam bir arbuluculardır.
Herhangi bir konuda bir ekip kuracak olsanız ilk sıralara yeşil renk karakter yazmalısınız. Çünkü onlar tam bir takım oyuncusudur. Aynı zamanda disiplinli ve çalışkandırlar.
O kadar kimseyi kırmak istemezler ki hiç kimseye hayır diyemezler. İçlerinde fırtınalar kopsa da yeşiller bunu dışarıya yansıtmazlar. Onlar koca yürekli, fedakar ve kendinden ödün veren karakterlerdir.
Dört temel rengimiz ve kişilik özellikleri yukarıda ki gibi. Şimdi tabi “Yahu yazar, ben gökkuşağı gibi oldum, biraz kırmızı biraz sarı, biraz yeşil birazda maviyim, ben neyim? Diye içinizden sormaya başladınız.”
Hemen cevaplayalım. Elbette tek bir renge sığmayacak kadar özel ve biriciğiz. Ancak ağır basan ve ön planı çıkan temel özelliklerimiz söz konusudur.
Peki gelelim elinde kalem, kelime kelime okuyan ve bir sonuç bekleyen kıymetli okuyucuya. Biz bu renkleri öğrendik de ne oldu?
Aslında bakarsan çok basit, öğrenmiş olduk 😊 Ama daha da önemlisi biraz kendimizi ve temel özelliklerimizi tanıma fırsatı ve kendimiz üzerine düşünme imkanı bulduk.
Bunlar dışında bu dört rengin, nasıl arkadaşlık kurması hatta daha da ilgi çekecektir, hangi renklerin hangi renklerle evlenmesi gibi sonuç ve çıkarımlar yapılmaktadır.