25. MEF ULUSLARARASI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI START ALDI

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile bu yıl çeyrek asırı geride bırakan “25. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”na, 10 Mayıs 2016 Salı günü start verildi. Açılış törenine katılarak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 farklı ülkeden 169 yetenekli lise öğrencisine hitap eden Harvard & MIT Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Toner, konuşması ile genç mucitleri üç gün boyunca kamuoyunun ve jüri üyelerinin önünde sürecek olan bilim maratonu için yüreklendirdi.

MEF Eğitim Kurumları tarafından, 1991 yılından bu yana, günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren tüm dünyadan lise öğrencilerini destekleyen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın 25.’sinde final heyecanı başladı. Bu yıl çeyrek asırı geride bırakan yarışmanın 10 Mayıs 2016 Salı günü gerçekleştirilen Açılış Töreni’nde Harvard & MIT Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Toner’in gençlerin kalplerine dokunan konuşması dikkat çekti.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 27 farklı ülkeden 579 projenin başvuruda bulunduğu yarışmada, bilim dünyasının tanınmış isimleri tarafından gerçekleştirilen ön elemeyi başarı ile tamamlayarak finale kalmaya hak kazanan 169 öğrenci, açılış sonrasında üç gün boyunca birbirinden yaratıcı ve çarpıcı projelerini sunacakları standlarının başına geçtiler. Prof. Dr. Mehmet Toner’in yanı sıra Arıkanlı Holding Genel Koordinatörü Halil Ünlü, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve MEF Okulları Genel Müdürü Azmi Özkardeş de sergi alanını ziyaret ederek öğrencilerden projeleri ile ilgili bilgi aldılar.

Günümüze kadar ödül alan birçok projenin Türk sanayisinde hayata geçtiği, bu projeleri geliştiren öğrencilerin ise icatları ile dünyanın sayılı üniversitelerinden burs almaya hak kazandıkları yarışmada bu yıl, enerji, teknoloji, çevre, sağlık, gıda, otomotiv, denizcilik, inşaat ve ulaşım gibi sektörlere yönelik çözümler öne çıkıyor.

 

 

Yaşlanma karşıtı nano-malzeme geliştirilmesinden alzheimer ve akciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisine, patlama yükü bulunan alanlarda gaz kaçağı tespiti yapan robotlardan, atık lastiklerin geri dönüştülerek apartman duvarlarında kullanılmasına, uçuş süresi ile maden içinde konum belirlenmesinden, doğal su kaynaklarını kirleten kullanılmış bitkisel yağların ve makine yağlarının mısır koçanı kullanılarak arındırılmasına kadar Türk ve yabancı lise öğrencileri tarafından geliştirilmiş projeler, dünyanın bilimsel araştırma geleceği için umut veriyor.

13 Mayıs 2016 Cuma günü son erecek olan “25. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni, MEF Okulları Ulus Kampüsü’nde gerçekleşecek. Söz konusu ödül töreninde her dalda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve teşvik ödülü kazanan öğrenciler ile projeyi yöneten danışman öğretmenlere para ödülü, sergiye katılan tüm öğrencilere, danışman öğretmenlere ve okul müdürlerine ise başarı belgeleri ve anı plaketleri sunulacak.

 

Önceki Yıllarda Katılımcı Öğrencilerin Yurtdışında Elde Ettiği Başarılardan Bazıları:

 

Lise öğrencileri arasında düzenlenen “MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nda en büyük ödül, projelerin sanayide hayata geçirilmesidir.

 

Bundan önceki proje yarışmalarında ödül alan projelerden bir kısmı bu şansı yakalamış olup; inşaat, kimya, tekstil, otomotiv ve gıda sektöründe hayata geçmiş bulunmaktadır.

 

Bu projelere örnek olarak aşağıdakiler gösterilebilir:

 

  • En büyük fındık işleme kuruluşlarından biri olan “Sagra” yarışmaya geçtiğimiz yıllarda katılan “Hava Basıncı ile Çalışan Sıfır Fireli Fındık Kırma” projesi;

 

  • Arıkanlı Holding, “Seydişehir Alüminyum Fabrikasi atıkları kullanılarak elde edilen depreme dayanikli tuğla yapımı” projesi;

 

  • Gaziantep Devlet Fıstık Üretim Çiftliği ise, “fıstık ağaçlarının erken ve bol meyve vermesini sağlama”ya yönelik proje.

 

Yarışmacıların başarıları sadece bunlarla da sınırlı değildir.

 

  • 1995 yili fizik birincisi olan proje, dünya çapındaki “Nobel’e İlk Adım Yarışması”nda birinci olmuş ve projeyi yapan öğrenci, Florida Teknik Üniversitesi FIT’den burs kazanmıştır.

 

  • Araştırma Projeleri Yarışması’nda biyoloji ikincisi olan proje, Intel – Isef Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda plazma bilimi koalisyonu (CPS) özel ödülünü almıştır. Projeyi yapan öğrenci dünyanın en seçkin üniversitelerinden biri olan MIT’de burs kazanmıştır.

 

  • Araştirma Projeleri Yarışması fizik birincisi olan proje; ISEF’te büyük ödül kategorisinde üçünçülük, I-Sweep’te enerji dalinda birincilik ve Azerbaycan’da düzenlenen 4. Inepo Euroasia’da altın madalya kazanmıştır.

 

  • Araştırma Projeleri Yarışması’nda fizik ikincisi olan proje E-Biko tarafından uluslararası alanda düzenlenen yarışmada yazılım geliştirme alanında dünya ikinciliğini elde etmiştir.

 

  • Araştirma Projeleri Yarışması’nda fizik jüri özel ödülü alan proje 24. Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Proje Yarışması’nda (EUCYS) Avrupa Birliği Patent Ofisi’nin “En Orjinal Proje Ödülü”ne layık görülmüştür.

 

Araştırma Projeleri Yarışması’nı düzenlemeye başladığımız tarihten itibaren geçen 25 yılda, tüm Türkiye’den 20.148 öğrenci yarışmaya katılmak için başvurmuş, sunulan 9.439 adet özgün projenin 1.731 tanesi sergilenmeye değer görülmüştür. Sergilenmeye değer görülen projelerde görev alan 3.819 öğrenci ve 2.230 danışman öğretmen, İstanbul’ da MEF Eğitim Kurumları’nın konuğu olarak ağırlanmıştır.

 

Araştırma Projeleri Yarışması, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de ilgi görmektedir.  Yarışmaya bu yıla kadar yurtdışından, aralarında Amerika, Almanya, Avusturya, İsviçre, Letonya, Hollanda, Bulgaristan, Romanya, İsrail, KKTC, Rusya, Azerbaycan, İtalya, Belçika, Tayland, İsveç, Litvanya, Dubai, Kanada, Afrika, Çin, Polonya, İspanya, Filipinler, Meksika gibi ülkelerin de yer aldığı toplam 54 ülke ve bu ülkelerden 1177 öğrenci, 667 proje ile katılmıştır. Bu yıl da 58 ülkeden 103 proje başvurusu gelmiş olup, bu projelerin 22 tanesi sergilenmeye değer görülmüştür.