YLSY bursu, Yurtdışında akademik programlara katılmak isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat. MEB, Türkiye’nin yetişmiş insan gücünü kullanmak üzere verdiği bu burs öğrencilerin, konaklama giderleri, eğitim masrafları, yaşam giderleri, seyahat ve sağlık sigortaları, sınav ücretleri dahil öğrencilerin tüm masraflarını karşılanıyor. Endless Abroad Ceo’su Gökmen Özdemir MEB tarafından sınırlı sayıda verilen bu bursun detaylarını anlattı. İşte YLSY bursunun detayları…
YLSY nedir?
MEB tarafından her yıl sınırlı sayıda öğrencinin, yurtdışı akademik programlarına katılması için sağlanan burstur. MEB önderliğinde verilen bu burs, Türkiye’nin yetişmiş insan gücünü karşılamak üzere planladığı bir organizasyondur. YLSY bursu, kamu kuruluşlarının uzman personel ihtiyacını karşılamak ve üniversitelerin akademisyen ihtiyacını karşılamak üzere ÖSYM tarafından koordine edilen bir burstur. Bu kapsamda her yıl sınırlı sayıda öğrenci, resmi burslu statüde yurtdışında yüksek lisans ve doktora programlarına gönderiliyor. konaklama giderleri, eğitim masrafları, yaşam giderleri seyahat ve sağlık sigortaları sınav ücretleri, pasaport ve vize ücretleri dahil her şey karşılanıyor. Verilen bu burs karşılığından öğrencilerin ülkelerine döndükleri zaman, atandıkları eğitim kurumlarında, yurtdışında eğitim aldıkları sürenin iki katı kadar mecburi hizmet vermeleri bekleniyor.
Başvuru süreci nasıl işliyor?
Başvurular ÖSYM tarafından koordine ediliyor ve yurtdışında lisans üstü eğitim görmek üzere başvuru yapacak olan adaylar, 7-26 Ağustos 2019 tarihleri arasında MEB’in resmi sitesinden başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru şartları ise;
- Üniversite mezunu olmak,
- Son 3 yıl içerisinde ALES’den en az 70 puan almış olmak,
- Not ortalamasının 4 üzerinden 2.5 yada 100 üzerinden 65 olması
- 30 yaşın altında olmak
Başvurularda ilk önce alan tercihi yapılıyor, daha sonra sözlü mülakat gerçekleşiyor. Sözlü mülakatı geçen öğrenci adayları, YLSY bursuna uygunluğu ve alan bilgisi testine tabi tutuluyor. MEB her adayın YLYS burs puanını hesaplarken, not ortalamasının yüzde 20’sini ALES puanını yüzde 40’ını ve sözlü sınav puanının da yüzden 40’ın baz alıyor. YLSY puanı 70’in üzerinde çıkan öğrenci adaylarına tercih yapma hakkı veriliyor. Adaylar ilgili alanlara en fazla 30 tercih yapabiliyorlar.