Yapılmış En Kapsamlı İklim Anketi: İnsanların %93’ü Aynı Fikirde

2024’te gerçekleştirilen en büyük bağımsız kamuoyu yoklaması olan “People’s Climate Vote 2024”, dünya genelinde insanların %80’inin hükümetlerinin iklim krizine karşı daha güçlü önlemler almasını istediğini gösterdi. Bu oranın daha yüksek bir kısmı – %86 – ülkelerin farklılıkları bir kenara bırakıp iklim değişikliği konusunda birlikte çalışmasını talep ediyor. Bu uluslararası yüksek anlaşma isteği, artan çatışma ve milliyetçiliğin gölgesinde dikkat çekici bir bulgu olarak öne çıkıyor.

77 ülkede, 87 farklı dil konuşan 73.000’den fazla kişiye iklim değişikliği ile ilgili 15 soru soruldu. Anket, UN Development Programme (UNDP), Oxford Üniversitesi ve GeoPoll tarafından yürütüldü. Anketin amacı, insanların iklim değişikliğinin etkilerini nasıl deneyimlediğini ve dünya liderlerinin nasıl yanıt vermesini istediklerini anlamaktı. Ankete katılan 77 ülke, küresel nüfusun %87’sini temsil ediyor.

Oxford Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Profesör Stephen Fisher, anketin çok büyük bir bilimsel çaba gerektirdiğini ve en azından en yoksul bölgelerdeki marjinal gruplardan insanları dahil etmek için özel çabalar harcandığını belirtti. Bu anket, kamuoyunun iklim değişikliği hakkındaki görüşleri hakkında mevcut olan en yüksek kalitede küresel verilerden biri olarak değerlendiriliyor.

Anket, dünyanın en büyük 20 sera gazı emisyoncusu arasında daha güçlü iklim eylemleri için destek buldu. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’da %66, Almanya’da %67, Çin’de %73, Güney Afrika ve Hindistan’da %77, Brezilya’da %85, İran’da %88 ve İtalya’da %93 oranında destek bulunuyor.

Karbon emisyonu en fazla olan beş ülkeden (Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri) kadınlar, ülkelerinin iklim hakkındaki çalışmalarını güçlendirmeyi daha fazla destekleme eğiliminde. Almanya’da bu fark, kadınların erkeklerden 17 puan daha fazla iklim eylemi istediği şekilde en belirgin biçimde görülüyor (%75 vs. %58).

Anket, küresel çoğunluğun %72’sinin fosil yakıtlardan hızlı bir geçişi desteklediğini gösterdi. Bu oran, petrol, kömür veya gaz üreten en büyük 10 ülkede de geçerlidir: Nijerya ve Türkiye’de %89, Çin’de %80, Almanya’da %76, Suudi Arabistan’da %75, Avustralya’da %69 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde %54. Dünya genelinde sadece %7 kişi ülkelerinin fosil yakıtları bırakmaması gerektiğini düşünüyor.

İnsanlar dünya genelinde iklim değişikliği konusunda kaygılı. Küresel çapta %56’sı bu konuyu düzenli olarak düşündüklerini, yani günlük veya haftalık olarak, bildiriyor. Bu oran, en az gelişmiş ülkelerde (%63) daha yüksek. Geçen yıla kıyasla iklim değişikliğinden daha fazla endişe duyan insanların oranı küresel olarak %53, bu oran en az gelişmiş ülkelerde %59. Dokuz Küçük Ada Gelişen Devletler (SIDS) arasında, ankete katılanların %71’i geçen yıla göre iklim değişikliğinden daha fazla endişe duyduklarını belirtiyor.

Küresel çapta %69’u büyük kararlarının, örneğin nerede yaşama veya çalışma kararlarının, iklim değişikliği tarafından etkilenmiş olduğunu düşünüyor. Bu oran, en az gelişmiş ülkelerde %74, Batı ve Kuzey Avrupa’da %52 ve Kuzey Amerika’da ise %42.

UNDP İdari Direktörü Achim Steiner: “People’s Climate Vote açık ve net. Küresel vatandaşlar liderlerinden farklılıklarını aşmalarını, iklim krizine karşı ivedililikle ve kararlı bir şekilde harekete geçmelerini istiyor. Anket sonuçları – kapsam açısından eşi benzeri görülmemiş – gerçekten şaşırtıcı bir mutabakat seviyesini ortaya koyuyor. Liderleri ve politika yapıcıları dikkatli olmaya çağırıyoruz, özellikle de ülkeler bir sonraki iklim eylemi sözlerini verirken. Bu, neredeyse herkesin hemfikir olduğu bir mesele.”

UNDP’nin İklim Anlaşması girişimi, ikinci revizyon döngüsünde 100’den fazla gelişen ülkenin güçlendirilmiş NDC’lerini sunduğunu ve bu ülkelerin %91’inin sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini artırdığını, %93’ünün ise uyum hedeflerini güçlendirdiğini bildirdi.

 

Kaynak: https://www.ox.ac.uk/news/2024-06-20-80-percent-people-globally-want-stronger-climate-action-governments-according-new

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here