Search Algorithm for Ligands (SAM) olarak bilinen yapay zeka yazılımı, grip aşısı geliştirdi.
Güney Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, tamamen yapay zeka tarafından tasarlanan ilk insan aşısını geliştirdi. Daha önceden bilgisayarlar yardımıyla ilaçlar geliştirilmişti ancak bu aşı, tamamen Search Algorithm for Ligands (SAM) olarak bilinen yapay zeka yazılımı tarafından tasarlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Avustralya merkezli Vaxine şirketi Araştırma Müdürü Nikolai Petrovsky, “İlk olarak yapay zeka yazılımına insanların bağışıklık sistemini aktif hale getiren ve getirmeyen bileşenler öğretildi. Sonrasında yapay zeka kendi başına çalışarak bu iki grup bileşeni ayıran şeyin ne olduğunu öğrendi.” diyor.
Hem paradan hem zamandan tasarruf sağlıyor
Daha sonra, çok sayıda farklı kimyasal bileşen üreten başka bir program daha geliştirilerek SAM’e eklendi. Bu iki program, insan bağışıklık sistemi için uygun bir ilaç bulmak üzere bütün bileşenleri taradı. SAM’in belirlediği ilk bileşenler, insan kan hücreleri üzerinde test edildi. Araştırma sonucunda, SAM’in sadece insan bağışıklığı için ilaçlar bulmakla kalmadığı, bulduğu ilaçların halihazırda kullanılan ilaçlardan daha iyi olduğu fark edildi. Daha sonra bileşenler, grip aşısının etkililiğini artırdığını doğrulamak için hayvanlar üzerinde test edildi. Bu teknik, milyonlarca Dolar tasarruf edilmesini sağladığı gibi normal ilaç keşif süreci için harcanan vakti de azaltıyor.
Çalışma, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün bir parçası olan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden fon aldı. Petrovsky, bu aşının şu an kullanılanlardan daha etkili olacağını ve standart mevsimsel grip aşısının yerini alacağını umuyor.