Ebeveynlerin yaramazlık yapan çocuklarına söylediği yaygın yalan şudur: “Eğer uslu durmazsan polis amcalar seni götürür!” Bu tür araçsal yalanlar (davranış değişikliklerini teşvik etmek için söylenen bir tür ebeveyn yalanı) davranışsal uyumluluğa yol açabilirken, NTU Singapur tarafından yapılan yeni bir araştırma, bu tür yalanlar söyleyen çocukların ebeveynlerine yalan söyleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu öne sürüyor.
NTU araştırmacıları, Singapur’da 564 ebeveyn-çocuk çifti üzerinde yapılan bir araştırmada, çocukların söylenen sözlerin “yalan” olduğunu anladığı durumlarda ebeveynlerine karşılık yalan söyleme ihtimallerinin arttığını gözlemlemiş. Bu sözler içerisinde “Aferin, güzel yaptın” gibi olumlu gözükebilecek fakat o anki duruma aykırı “beyaz yalanlar” da mevcut.
Ocak ayında Deneysel Çocuk Psikolojisi Dergisi’nde yayınlanan bu bulgular, çocukların çocuklukta farklı ebeveyn yalan türlerini nasıl işlediğine ışık tutuyor ve yalan söylemenin bir ebeveynlik uygulaması olarak anlaşılmasına daha derin bir ihtiyaç duyulduğunu ve bunun çocukların sonuçlarıyla ilişkisini vurguluyor. Yapılan araştırmaya göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.